Arafat atrage atenţia asupra unui fenomen care s-a amplificat în România pe final de an. Numărul cazurilor noi a scăzut mult, dar s-a păstrat constant numărul locurilor de la ATI şi, din păcate, al deceselor. Explicaţia este că tot mai mulţi români apelează la testele antigen fără a mai anunţa autorităţile.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a atras atenția asupra faptului că persoanele care se testează singure acasă și au un rezultat pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus trebuie să anunțe imediat autoritățile și să nu aștepte până când ajung să se simtă foarte rău.
Asupra acestui fenomen a atras atenţia şi managerul Spitalului Marius Nasta din Capitală. Beatrice Mahler susține că a ajuns un fenomen testarea cu teste antigen. Adică acele teste care arată dacă există sau nu anticorpi.
Întrebat duminică seară, pe B1 TV, dacă faptul că la spitale nu mai vin atât de mulți pacienți în ultima perioadă poate fi pus pe seama faptului că testarea rapidă a ajuns la îndemâna cetățenilor și ei se tratează singuri și nu mai raportează dacă au un rezultat pozitiv, Raed Arafat a răspuns: „Trebuie să înțelegem că un bolnav care are nevoie de terapie intensivă sau are nevoie de oxigen nu stă acasă și acel lucru nu are nicio legătură cu testarea. Dacă erau mai multe cazuri grave, indiferent de testare, aceste cazuri ajungeau la spital. Dacă erau mai multe cazuri care aveau nevoie de oxigen și spitalizare, indiferent de numărul testelor, ei ajungeau la spital și exercitau această presiune asupra sistemului sanitar.
Pe de altă parte, știm că unii se testează singuri, auzim din ce în ce mai mult despre pacienți care se tratează singuri. Sfătuim total împotriva acestui lucru. Dacă vă testați singuri, înțelegem. Dacă e pozitiv, anunțați imediat. Nu țineți rezultatul până vedeți că nu mai puteți și atunci anunțați. Dacă este test pozitiv, trebuie anunțat imediat medicul de familie și DSP-ul ca să intre persoana respectivă în procedura pentru boala aceasta și pentru evaluare”.
Mesajul lui Raed Arafat pentru cei care refuză vaccinarea: „Eu o să mă vaccinez”
Începând de luni, 4 ianuarie, raportarea testelor rapide pentru COVID-19 va fi obligatorie în România. Cu alte cuvinte, pe lângă testele PCR, cabinetele și clinicile, spitalele, dar și medicii de familie vor fi obligați să raporteze rezultatele testelor rapide.