Şcoală online. Profesor de Limba Română: „Școala ar trebui să înceapă fizic din nou, este esențial pentru învățare”

Şcoală online în România. Anca Barbu, profesor de Limba Română, consideră că şcoala ar trebui să înceapă fizic din nou şi spune că online-ul va rămâne o opțiune pentru situațiile în care elevul nu poate ajunge la școală.
Alina Costache
04 ian. 2021, 10:16
Şcoală online. Profesor de Limba Română:

Şcoală online. După 20 de ani de predat Limba Română în mod tradițional, la clasă, Anca Barbu, profesoară la o școală gimnazială din Galați, a început în martie 2020 să predea online.

Aceasta povesteşte că primele ore, primele săptămâni au fost bulversante.

„Am simțit nevoia să îi țin aproape de noi, de activitățile lor zilnice normale fiindcă aveau nevoie de echilibru și predictibilitate. În plus, am simțit și din partea părinților că sunt bulversați, s-au trezit practic de pe o zi pe alta cu cei mici acasă tot timpul. Ca profesor, am încercat să-i ajut să gestioneze situația. Sunt și eu mamă a trei copii, și mie m-a fost greu, deci i-am înțeles și pe ei”, a spus profesoara, potrivit edupedu.ro. 

Anca Barbu și-a dat seama în primăvară că statul în fața ecranului schimbă complet interacțiunea și dinamica de la clasă.

„În primul rând nu mai privești către o clasă în care copiii stau în bănci, nu mai interacționezi în funcție de unde sunt așezați în clasă, nu te mai plimbi printre bănci, îi ai pe toți în fața ta, așezați pe un ecran”, a explicat profesoara.

Citeşte şi Şcoala online afectează veniturile. Copiii care învaţă de acasă vor câştiga mai puţin când vor fi adulţi

Şcoală online. Profesor de Limba Română: „Cea mai mare dificultate de adaptare am observat-o la cei mici”

Anca povesteşte că cea mai mare dificultate de adaptare am observat-o la cei mici

„Cea mai mare dificultate de adaptare am observat-o la cei mici, la clasa a VIII-a, elevii știau deja care este interesul lor, să învețe pentru examen, pentru liceu. În vară am fost și la cursurile organizate de Teach for Romania și din septembrie am implementat la clasă tot ce am învățat acolo despre mindset-ul de creștere, de a reflecta asupra progresului școlar și emoțional împreună cu elevii. Am observat că nu erau goluri foarte mari de învățare, era mai degrabă o sincopă a atitudinii, cum să reintre în colectiv”, a povestit Barbu.

Doamna profesoară a explicat cum au decurs orele online pe finalul semestrului I.

„Toți elevii sunt în prima bancă la orele online, nu se mai ascund după colegul din față, deci a trebuit să-i responsabilizez pe toți cu ceva în timpul orei și asta nu este ușor. Sunt și elevi care intră fără cameră la ore, aici trebuie să discuți, să explici de ce este necesar să ne vedem toți la față.

Citeşte şi Raluca Turcan: „Şcoala online i-a schimbat comportamentul copilului meu, a devenit mai introvertit şi mai leneş”

Pentru adaptare contează foarte mult contactul vizual fizic, fiindcă toți învățăm prin asociere, atașament. Problema cu orele online este că noi nu știm să privim camera așa cum face un actor. Am încercat să îi ajut să învețe mediul acesta nou, să inventăm alte feluri de a interacționa.

Spre exemplu le spuneam să aducă un obiect din casă în fața camerei și să ne povestească despre el. Trebuia să-i fac să nu se simtă lipiți de scaun, trebuie mai multă interacțiune pe partea cinetică, toate simțurile ar trebui cumva angrenate. Pe scurt, trebuie să faci copilul să simtă că învață, nu doar că ascultă ora, trebuie să-i încurajezi pe ei să caute. Nu e o situație în care să faci militărie cu ei, trebuie să vii în fața lor cu ceva care le mișcă sensibilitatea”, a explicat profesoara.

Copiii i-au făcut și o surpriză spre final de an. Într-o zi, la începutul orei de română au avut toți camere închise. Pregăteau o surpriză pentru profesoara lor. Brusc, toți și-au deschis camerele video și aveau o hârtie pe care fiecare a scris un mesaj personal de mulțumire profesorului care i-a ajutat să treacă peste încercările anului 2020.

„Aveau ridicate foi cu mulțumim doamna profesoară, a fost o surpriză. M-am simțit eu ca un copil atunci fiindcă primeam susținere din partea lor, de obicei rolurile sunt invers. M-a bucurat foarte mult gestul”, a povestit profesoara.

„Se putea face mai mult. Colegii mei din mediul rural aleargă acum cu fișe din poartă-n poartă fiindcă elevii nu au conexiune la internet”

Profesoara regretă un singur lucru din 2020, faptul că situația putea fi gestionată mai eficient de autorități.

„Se putea face mai mult. Colegii mei din mediul rural aleargă acum cu fișe din poartă-n poartă fiindcă elevii nu au conexiune la internet. Dar să știți că puțini fac efortul acesta.

Din punctul meu de vedere, școala ar trebui să înceapă fizic din nou, este esențial pentru învățare… online nu este același lucru, nu poți să-l iei pe fiecare deoparte și să lucrezi individual pe problemele lui. La clasa I, spre exemplu, te duci la fiecare și pui mâna pe stilou să-i arăți cum să scrie, nu poți face asta printr-un ecran.

Cred că online-ul va rămâne o opțiune pentru situațiile în care elevul nu poate ajunge la școală și sistemul nu s-ar fi modernizat astfel fără o pandemie”, a mai spus profesoara.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Pot femeile să intre în biserică în perioada menstruației? Un preot a lămurit misterul: “E o rânduială a firii”
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. George Simion a dat vestea despre alegerile prezidențiale din 2025
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Rețeta care îi va impresiona pe invitații la masa de Crăciun. Carnea de rața, ingredientul cheie
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat finalul. Mesaj pentru toată România: După 35 de ani (VIDEO)
StirileBZI
Anunţ important pentru 4,6 milioane de pensionari! A fost o majorare de 6,4%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Guvernul Australian investighează capturarea unui cetățean în Ucraina de către forțele ruse
MediaFlux
GUVERNUL a DECIS! Acestea sunt MARILE SCHIMBĂRI din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!