Violeta Alexandru, ministru Muncii, noi declaraţii despre obţinerea şomajului tehnic. „Rog angajatorii să nu dea oamenii afară”

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a susţinut vineri, o declaraţie despre modul în care poate fi obţinut şomajul tehnic şi despre cum poate fi obţinut sprijinul oferit de Guvern în perioada stării de urgenţă. Este vorba despre sprijinul pe care-l pot primi angajaţii, angajatorii, cei care lucrează în regim PFA sau ca întreprindere individuală.
Romania TV
03 apr. 2020, 13:02
Violeta Alexandru, ministru Muncii, noi declaraţii despre obţinerea şomajului tehnic.

Principalele declaraţii făcute de Violeta Alexandru, ministrul Muncii

  • Suntem într-o perioadă dificilă şi înţeleg ca ministru al Muncii să fiu deosebit de implicată în procesarea tuturor informaţiilor care ne vin de la solicitanţi astfel încât acest sprijin pe care Guvernul Ludovic Orban l-a acordat chiar să ajungă la oameni în cel mai scurt timp şi să le primească angajaţii, repsectiv angajaţii care lucrează în alte forme de muncă.
  • Este o situaţie pe care nimeni nu avea cum să o pregătească, fiind unică, ca atare luăm măsuri pe marginea tututor semnalelor pe care le primim.
  • Scopul meu este ca banii alocaţi de Guvern să ajungă cât mai repede către cei care au nevoie de ei. Aceste măsuri pe care Guvernul le-a luat şi care sunt primele măsuri pentru românii greu încercaţi de criza actuală generată de epidemia de coronavirus se adresează celor care lucrează în forme legale, care desfăşoară activităţi afectate în mod evident de efectele acestei crize.
  • Vom insista pe faptul că aceste măsuri se adresează celor care a căror activitatea a fost închisă ca urmare a deciziilor autorităţilor, respectiv a fost afectat în mod vizibil de efectele crizei pe care o traverseăm împreună.
  • Avem o estimare de un milion de persoane care ar putea fi beneficiarele sprijinului nostru în aplicarea ordonanţei cu privire la şomajul tehnic. Ne aşteptăm să primim solicitări şi din partea celor care lucrează în alte forme de muncă, ceea ce ne arată că în acest moment, economia României şi resursele publice sunt încercate, dar bineînţeles sunt chemate să ajute pe români atunci când au nevoie.
  • Angajatorii sunt inima României. Din punctul meu de vedere, angajaţii sunt oxigenul. Avem nevoie să îi sprijinim atunci când au nevoie. Dacă va merge afacerea lor în continuare, va merge în măsura în care anagajaţii vor fi apţi de muncă şi gata să reia munca după această criză va trece.
  • Vreau să evit situaţia în care oamenii vor rămâne fără nicio formă de venit. Efortul pe care Guvernul Orban îl face este tocmai pentru a preîntâmpina aceste situaţii.
  • Avem nevoie de solidaritate. Toţi avem nevoie să dovedim această solidaritate prin sprijinul pe care trebuie să îl acordăm celor pe care ne bazăm ca să scoatem România din situaţia delicată în care se află şi odată ce criza trece, să repornim motoarele economiei.
  • Din punctul meu de vedere, fiecare solicitare, fiecare cerere înseamnă o familie care dacă rămâne fără venit este într-o situaţie limită.
  • Cereri au fost primite chiar de marţi noapte, de pe 31 martie. Au fost procesate cu repeziciune pentru a putea fi procesate plăţile şi în zilele următoare.
  • Vreau să îi asigur pe toţi cei care ne trimit aceste documente că în măsura în care ele sunt complete, în măsura în care ele sunt corecte, plăţile vor fi efectuate cu repeziciune astfel încât să puteţi beneficia de fonduri.
  • Declaraţia pe care o depuneţi este pe proprie răspundere. Plecăm de la premise de încredere. Vreau să cred că în acest moment toţi suntem conştienţi că acest sprijin trebuie să ajungă la oamenii corecţi, la oamenii care într-adevăr sunt afectaţi de criză. 
  • Ministerul Muncii răspunde de tot ce înseamnă politici de sprijin pentru angajaţi. Sunt gata ca împreună cu colegii mei să facem proba acestor atrbiuţii pe care le are Ministerul Muncii concretizând printr-un sprijin imediat acordat românilor care ne solicită acest lucru. Trecem împreună prin această criză şi vă asigur că puteţi conta pe noi.

Cum se accesează fondurile de la Guvern în timpul situaţiei de urgenţă 

  • Pentru persoanele care lucrează în alte forme de muncă şi care se adresează cu cereri spre AJPIS, ele vor fi adresate agenţiilor judeţene, cele în cadrul judeţelor în care aceste persoane îşi desfăşoară activitatea. 
  • Toate solicitările se adresează electronic. Toate solicitările sunt pe proprie răspundere care fac dovada că respectiva entitate a fost închisă ca urmare a deciziei autorităţii, respectiv că are o activitate afectată de efectele epidemiei de coronavirus.
  • Nu adresează această măsură situaţia celor care îşi înregistrează acum diferite tipuri de contracte în vederea beneficierii de sprijin guvernamental.
  • Măsurile pe care noi le-am adoptat în aceste zile se orientează spre cei care au o activitate afectată de situaţia prin care trecem.
  • Pentru cei care lucrează prin contracte individuale de muncă, aici procedura s-a simplificat. Nu mai este nevoie de certificatul pentru situaţii de urgenţă. O simplă cerere şi o declaraţie pe proprie răspundere, dar o declaraţie care se semnează sub sancţiunea Codului Penal în măsura în care informaţiile nu sunt corecte.
  • Se depune către fiecare agenţie judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă în care angajatorul îşi desfăşoară activitatea.
  • Fondurile vor trimise în cel mai scurt timp, deşi cadrul legal ne vorbeşte despre 15 zile de la primirea documentelor complete.
  • Fondurile se trimit angajatorului pentru că ne dorim ca angajatorul să fie cel care păstrează legătura cu angajaţii. Fondurile se trimit prin intermediul angajatorului către persoanele aflate în şomaj tehnic. 

 

Noi decese alte unor pacienţi cu COVID-19 în România. Bilanţ: 118 morţi

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Amenințări cu moartea pentru Trump. Cine a întreținut „climatul de ură”, de fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Nicolae Ciucă: România Poate Prelua Postul de Comisar European pe Economie sau Extindere
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'