Santiago Galvan este un primar tânăr, în vârstă de 40 de ani, iar acum trei săptămâni a decis să blocheze patru dintre cele cinci intrări în oraș. Se întâmpla pe 14 martie, în aceeași zi în care Spania declara starea de urgență. De atunci, în ţară s-au anunțat peste 100.000 de cazuri și peste 10.000 de decese, însă niciun caz de coronavirus nu a fost înregistrat în Zahara de la Sierra.
„Au trecut mai bine de două săptămâni, cred că e un semn bun„, spune primarul Galvan. Măsurile drastice au primit susținerea completă a celor 1.400 de locuitori ai orașului, în special a celor mai în vârstă. Asta şi pentru că aproximativ un sfert din populația orașului are peste 65 de ani și 30 de persoane sunt internate într-un azil de bătrâni.
Singurul punct de intrare în oraș este păzit de un singur ofițer de poliție. Doi bărbați îmbrăcați în echipament de protecție spală fiecare mașină care intră în oraș cu o soluție de apă cu clor, inclusiv pe cauciucuri. „Nu există mașină care intră în oraș și care să nu fie dezinfectată”, spune primarul, care a luat măsuri similare și în interiorul localităţii. „În fiecare luni și joi la ora 17:30, un grup de aproximativ 10 persoane umblă pe străzi și dezinfectează orașul, toate străzile, piețele și exterioarele caselor„, a spus Galvan.
O afacere locală plătește două femei să cumpere alimente și medicamente pe care să le livreze, pentru a reduce numărul oamenilor aflați pe străzi. Femeile lucrează aproximativ 11 ore pe zi și cererea este în creștere. De asemenea, Asociația Femeilor Zaharilla are grijă de bătrânii care nu pot găti (le lasă mâncare la ușă) și se ocupă de reparații minore prin case. Primăria a amplasat două mașini pe străzi, decorate cu lumini și muzică, „pentru copii, să iasă pe balcon și să se bucure de ele„, a mai spus Santiago Galvan, în reportajul CNN.