Români cu care ne mândrim. Medicul Radu Lupescu, anestezist şi preşedintele Asociaţiei medicilor din clinica Rhéna de la Strasbourg, a fost decorat de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cu Ordinul naţional al Meritului pentru lupta anti-covid, potrivit g4media.
Radu a fost printre primii medici români care au avertizat încă de pe 12 martie, la debutul pandemiei, că unul dintre marile pericole este supra-aglomerarea spitalelor şi reducerea în acest fel a capacităţii medicilor şi asistentelor de a gestiona afluxul uriaş de bolnavi.
”România poate evita epidemia? Infecţia COVID-19. Cum epidemia progresează rapid, am decis să fac o precizare asupra acestei crize sanitare. În primul rând aţi văzut cu toţii situatia din Italia şi cea din Franţa. Numărul de cazuri este foarte mare, deci Italia e în faza 3 a epidemiei şi trecerea in aceasta fază nu mai poate fi evitată in Franta.
Acum trebuie sa micşorăm impactul epidemiei, sa salvăm cât mai multe vieţi. În România numărul total de cazuri este încă mic, ceea ce înseamnă că măsuri drastice pot încă evita sau limita epidemia. Repet ceea ce am spus in postul precedent: virusul nu este foarte periculos la nivel individual, pentru persoanele tinere, sănătoase si fără comorbidităţi (adică alte afectiuni pulmonare, cardiovasculare, renale, probleme de imunitate).
Virusul este insă periculos la nivelul unei populaţii întregi pentru că propagarea lui poate duce la saturarea sistemului de sănătate, cu o supramortalitate datorată necesităţii tratării unui număr mare de bolnavi într-un interval scurt”, scria Radu Lupescu pe pagina sa de Facebook.
Citeşte şi Lista ţărilor pentru care se impune carantina la revenirea în România, actualizată
Ramona Miletic locuieşte de 11 ani în capitata Austriei. În ultimii doi ani, ea a fost consilier local în districtul vienez Simmering, cu o populaţie de aproape 100.000 de locuitori. Luna trecută, însă, Ramona a fost aleasă viceprimar al districtului.
„Am fost aleasă viceprimar prin vot secret, obţinând 38 din 60 de voturi din Consiliul Local din districtul Simmering. Este o onoare, o bucurie şi în acelaşi timp o mare responsabilitate”, a declarat Ramona Miletic, potrivit adevarul.ro.
La Viena, Ramona lucrează ca şef de birou în cadrul unei companii de construcţii şi este singura româncă cu o funcţie de ales local în Austria.
În România, Ramona a lucrat mai mulţi ani în domeniul construcţiilor, fiind director de achiziţii la o companie din Piteşti. Şi-a cunoscut viitorul soţ în urmă cu 13 ani, când acesta a venit să lucreze de la Viena la Piteşti.
După ce soţul ei a terminat contractul în România, s-au decis să se stabilească împreună la Viena. Ramona s-a înscris din prima zi în capitala Austriei la cursuri intensive de limba germană, iar după doi ani şi-a găsit o slujbă tot în domeniul construcţiilor, ca şi în România.
Acum, la 38 de ani, a ajuns să ocupe o funcţie care îi dă această posibilitate.
„Să fiu sinceră, m-am simţit mândră că am reuşit şi vreo două zile nu mi-a venit să cred…nu credeam ca e adevărat ceea ce se întâmplă şi că eu sunt şi nu altcineva”, a mai spus Ramona Miletic.
A fost nevoită să renunţe la cetăţenia română, pentru a putea fi numită în funcţie.
„Am avut o copilarie foarte frumoasă. Nu ştiu cum va fi aici (n.r Viena) pentru copiii mei, nu stiu dacă o să le pot oferi ce am trăit acolo, tradiţiile, căldura, vecinii”, a spus Ramona.
Conform statisticilor oficiale, districtul Simmering din Viena are, la ora actuală, aproape 98.000 de locuitori, iar peste 2.400 dintre aceştia sunt cetăţeni români.