Halden, închisoarea în care deţinuţii se simt ca acasă GALERIE FOTO

În închisorile din România sunt o mulţime de deţinuţi pentru care viaţa în spatele gratiilor este un lux comparativ cu ce au "afară". Unii chiar se întorc în arest în mod deliberat, pentru că acolo măcar au un adăpost şi hrana asigurată. În Norvegia, însă, există o închisoare în care deţinuţii au condiţii de detenţie excelente, care ar putea stârni invidie chiar şi printre cei liberi şi care sunt menite să îi ajute ca, după eliberare, să se reintegreze mai uşor în societate.
Romania TV
02 nov. 2012, 10:58
Halden, închisoarea în care deţinuţii se simt ca acasă GALERIE FOTO

Puţine sunt închisorile din lume în care deţinuţii pot spune că se simt ca acasă. În Norvegia există însă un penitenciar, Halden, în care condiţiile de detenţie îi fac pe condamnaţi să uite că sunt privaţi de libertate şi unde cuvintele de ordine sunt respectarea drepturilor omului şi respectul reciproc. Explicaţia autorităţilor este aceea că oamenii sunt ajutaţi să rămână oameni şi dincolo de gratii şi că astfel se vor reintegra mai uşor în societate după ispăşirea pedepselor.

La Halden, închisoare dată în folosinţă în martie 2010, s-a investit un milion de dolari doar în artă – picturi, fotografii şi instalaţii electrice – pentru a li se crea deţinuţilor o stare psihică datorită căreia să suporte mai uşor detenţia. De asemenea, ei au posibilitatea să picteze, să sculpteze sau chiar să cânte într-un studio special amenajat, iar astfel, speră conducerea închisorii, ei se simt „luaţi în serios”.

Pe unul dintre pereţii din curtea închisorii este un graffiti care înfăţişează un deţinut în haine în dungi, care îşi foloseşte ghiuleaua legată de gleznă ca pe o bilă folosită de aruncătorii de greutate în concursurile de atletism.

În Norvegia, pedeapsa maximă, chiar şi pentru crimă, este de 21 de ani de închisoare. Iar cum majoritatea deţinuţilor vor trebui, la un moment dat, să se reintegreze în societate, închisoarea imită pe cât posibil lumea de „afară”. La Halden, celulele deţinuţilor sunt dotate cu băi proprii, cu gresie şi faianţă, mini-frigidere şi televizoare cu ecran plat, acestea din urmă fiind alese pentru a-i împiedica pe deţinuţi să ascundă droguri sau alte mărfuri de contrabandă. În plus, nicio fereastră nu are gratii la Halden.

La fiecare 10 sau 12 celule există câte o bucătărie şi un living, unde deţinuţii îşi prepară singuri mesele şi se relaxează după o zi de muncă. 

În bucătărie, deţinuţii pot învăţa noţiuni de bază ale nutriţiei şi gătitului şi chiar să urmeze cursuri care, după eliberare, le vor permite să-şi formeze o carieră în domeniu.

Programul deţinuţilor se desfăşoară între orele 8.00 şi 20.00. Pe lângă muncile din închisoare, deţinuţii au posibilitatea să-şi cultive hobby-urile vechi sau noi, totul făcând parte din strategia de securitate care se ghidează după principiul că un deţinut ocupat nu va avea suficient timp să intre în conflict cu gardienii sau cu alţi „colegi”. Penitenciarul Halden are o sală de sport dotată cu coşuri de baschet şi cu un perete de alpinism, dar şi piste de jogging şi un teren de fotbal.

La Halden există şi un studio de înregistrări cu un mixer profesional, unde profesorii de muzică din penitenciar – care vorbesc despre deţinuţi ca despre „elevi” – îi învaţă să cânte la pian, chitară, instrumente de percuţie şi altele.

În curtea închisorii au fost plantaţi mai mulţi pomi, din diferite raţiuni. Una este aceea de a masca zidul înalt care îi desparte pe deţinuţi de lumea de afară, iar o alta este faptul că astfel ei pot vedea fiecare anotimp în parte. În „pădurea” din curtea închisorii au fost amplasate bănci de lemn şi mese de şah din piatră.

Atmosfera din interiorul închisorii este una foarte plăcută, uşile cu gratii ale celulelor şi pereţii gri fiind înlocuiţi cu culori vii. Un decorator angajat de închisoare a folosit 18 culori pentru a crea senzaţia de varietate şi pentru a stimula diferite stări de spirit. Dacă în celule pereţii sunt verzi, culoare despre care se spune că induce o stare de calm, în bibliotecă sau în spaţiile de lucru aceştia sunt coloraţi cu un portocaliu energic. Totodată, închisoarea are şi o casă de oaspeţi cu două dormitoare, unde deţinuţii pot, periodic, să-şi primească în vizită familiile, dar şi cu o cameră conjugală zugrăvită în roşu.

Gardienii de la Halden sunt şi ei special antrenaţi. Ei nu poartă niciodată arme, pentru a nu-i timora pe deţinuţi, iar în fişa postului lor scrie că trebuie să motiveze condamnaţi şi să-i ajute pe cât posibil să se reabiliteze, să înţeleagă rostul detenţiei. Aşa se face că deseori gardienii mănâncă sau fac sport cot la cot cu deţinuţii. Mai mult, jumătate dintre gardieni sunt femei, ceea ce, spun autorităţile, reduce tensiunea şi încurajează un comportament bun.

Deţinuţii norvegieni nu îşi pierd şi dreptul la îngrijiri medicale odată cu libertatea. Penitenciarul este dotat cu un spital şi un cabinet stomatologic utilate ca la carte, în care lucrează medici din localitate.

La Halden, cei încarceraţi primesc periodic chestionare privind calitatea condiţiilor de detenţie şi în care îşi pot exprima opinia privind îmbunătăţirea acestora.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni