Specialistul afirmă că “Impactul cel mai mare al acestei situații determinate de coronavirus a fost asupra gazelor cu efect de seră și sunt specialiști care sugerează că până la sfârșitul anului am putea avea reduceri de 5% în emisii. Ar fi cea mai mare reducere de la al Doilea Război Mondial. A mai fost o reducere de emisii după criza din 2008, în 2009 au scăzut aceste emisii cam cu 1,4%. În afară de reducerea gazelor, avem și reducerea poluării. Acele substanțe care determină intensificarea efectului de seră sunt și poluanții locali, cei care determină probleme pentru sănătatea publică în orașe”, a spus Roxana Bojariu la Digi24.
Respirăm un aer mai curat, dar doar pentru moment
Totodată, climatologul atrage atenţia că aceste beneficii sunt de moment, asta întrucât economia lumii nu poate funcţiona cu mai puține emisii: “Ne așteptăm ca atunci când criza va începe să dispară să avem o reluare mai rapidă a emisiilor. Sau poate e o lecție să învățăm că putem să muncim mai mult la distanță și fără atât de multe conferințe în care avem de înlocuit cu teleconferințe”, a mai spus Roxana Bojariu, șeful Departamentului de Climatologie din ANM.
De altfel, în China, unde emisiile scăzuseră, potrivit estimărilor, cu 25%, după ce statul și-a închis fabricile și a restricționat mișcarea oamenilor, acestea au revenit la nivelul de dinaintea crizei.
Rob Jackson, președintele Proiectului Global Carbon, care face estimări la nivel global privind emisiile de gaze nocive, este chiar mai optimist. În opinia lui, gazele cu efect de seră ar putea scădea cu mai mult de 5% în comparație cu anul precedent. Ar fi prima scădere înregistrată după criza financiară din 2008. El compară impactul avut de epidemia de coronavirus asupra emisiilor de gaze cu impactul avut de alte evenimente mondiale majore asupra acestora: “Căderea URSS, crizele financiare sau crizele de petrol din ultimii 50 de ani nu au afectat emisiile de gaze în modul în care această situație a făcut-o”, a declarat Jackson, citat de Reuters.
După criza financiară din 2007-2008, moment în care emisiile de gaze cu efect de seră scăzuseră, acestea au început să urce imediat cu 5,1% odată cu revenirea economiilor.
În trecut, climatologii au avertizat statele lumii că, pentru a evita cel mai nedorit impact al schimbării climatice, ar fi necesar ca emisiile de la nivel global să coboare începând din 2020.