COVID-19. Cercetătorii încearcă să afle dacă coronavirusul poate fi diagnosticat prin sunetul tusei

Se desfășoară cercetări pentru a vedea dacă coronavirusul poate fi detectat din sunetul tusei unei persoane sau chiar din vocea ei. Universitatea Cambridge a lansat o aplicație de sunet pentru a colecta înregistrări de la cât mai multe persoane.
Romania TV
07 apr. 2020, 05:19
COVID-19. Cercetătorii încearcă să afle dacă coronavirusul poate fi diagnosticat prin sunetul tusei

Aplicaţia solicită utilizatorilor să prezinte note vocale care să reprezinte expiraţie şi inspiraţie, tuse și să citească propoziția „Sper că datele mele pot ajuta la gestionarea pandemiei de virus”. Utilizatorii sunt întrebați dacă au fost testaţi pozitiv de coronavirus în ultimele 14 zile și dacă sunt încă în spital, deși cercetătorii au spus că nu există „nicio modalitate de a confirma dacă tilizatorii spun adevărul”.

Aplicația va întreba, de asemenea, utilizatorii despre vârsta lor, sexul biologic, simptomele coronavirusului, dacă sunt fumători, alte condiții de sănătate și locația lor aproximativă. Datele, care vor fi stocate pe serverele universității, vor fi utilizate pentru a ajuta la dezvoltarea algoritmilor de învățare a mașinilor care ar putea fi utilizate pentru detectarea automată a Covid-19.

Citeşte şi: Pronovias oferă rochii de mireasă gratuite pentru femeile din personalul medical implicat în lupta anti-Covid şi care sunt logodite

Șefa departamentului de informatică și tehnologie din Cambridge, profesoara Cecilia Mascolo,a declarat că în timp, „tusea sau chiar vocea ar putea fi folosită pentru diagnosticul precoce”. Ea a spus că „ambele pot avea schimbări destul de specifice în această boală”, dar există încă „atât de multe nu știm despre acest virus și despre boala pe care o provoacă”.

„Într-o situație pandemică precum cea în care ne aflăm în prezent, cu cât puteți obține informații mai fiabile, cu atât mai bine.”, a spus prof. Mascolo. 

După ce echipa și-a încheiat analiza inițială a datelor colectate de aplicație, aceştia vor oferi ceea ce au găsit altor cercetători. Ei spun că setul de date ar putea ajuta să facă lumină asupra evoluției bolii și a relației complicației respiratorii cu istoricul medical.

Citeşte şi: COVID-19. China nu a înregistrat niciun deces în ultimele 24 de ore, premieră absolută de la începutul pandemiei

„După ce au vorbit cu medicii, unul dintre cele mai frecvente lucruri pe care le-au observat despre pacienții cu virus este modul în care respiră atunci când vorbesc, precum și o tuse uscată și intervalele de respirație”, a spus Prof. Mascolo.

„Există foarte puține seturi de date pentru sunete respiratorii, așa că pentru a face algoritmi mai buni care ar putea fi folosiți pentru detectarea timpurie, avem nevoie de cât mai multe probe de la cât mai mulți participanți. Chiar dacă nu obținem multe cazuri pozitive de coronavirus, am putea găsi legături cu alte condiții de sănătate.”, a adăugat acesta. 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Vietatea al cărui sânge luptă împotriva rezistenței microbiene. Este o adevărată comoară pentru lumea farmaceutică
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Oraşul din România comparat cu Florenţa. Străinii, impresionaţi şi de preţurile mai mici de la noi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Pericolul ascuns din bucătărie. Obiectul pe care îl folosim zilnic și care ne poate îmbolnăvi grav
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Dispar mai multe zile libere din Codul Muncii! Nouă lege în Parlament face uitate multe mini-vacanțe
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării