Fondul de solidaritate pentru combaterea COVID-19 a fost constituit pentru a facilita o reacție globală fără precedent, sprijinind Planul strategic de pregătire și reacție al OMS. Conform acordului, o primă parte din sumele acumulate în Fond (în prezent, peste 127.000.000 USD) va fi alocată către UNICEF pentru activitățile pe care le desfășoară cu copiii și comunitățile vulnerabile din întreaga lume.
„Pandemia provocată de COVID-19 este fără precedent, impunând o reacție urgentă, bazată pe solidaritate internațională”, a spus Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General al Organizației Mondiale a Sănătății. „Mă bucur că UNICEF s-a alăturat Fondului de solidaritate. Având în vedere vasta lor experiență în colectarea de fonduri și implementarea de programe, acest parteneriat ne va ajuta să colaborăm îndeaproape pentru a salva vieți”.
Sumele colectate prin intermediul acestui Fond vor fi alocate, printre altele, instruirii și echipării comunităților și personalului sanitar pentru prevenirea, depistarea și tratarea COVID-19. Fondul va ajuta țările să își dezvolte capacitatea sanitară și să atenueze impactul social al coronavirusului, în special efectele asupra femeilor, copiilor și grupurilor sociale vulnerabile. De asemenea, Fondul va susține accelerarea activităților de cercetare și dezvoltare pentru crearea unor tratamente și vaccinuri.
Ca partener cheie în acest efort conjugat, UNICEF va lua măsuri pentru ca familiile și comunitățile din cele mai vulnerabile țări să beneficieze pe deplin de intervenții și să aibă acces la apă, servicii de salubritate, igienă și alte măsuri de prevenție și control al infectării. De asemenea, prin vasta sa rețea de proiecte comunitare și programe de țară, UNICEF se va îngriji ca toți copiii, părinții/ îngrijitorii și personalul din prima linie de intervenție, cum sunt asistenții sociali, cadrele didactice și personalul medical, să primească îndrumări fundamentate științific.
„Avem de-a face cu o situație de urgență nemaiîntâlnită, care impune o reacție extraordinară. Avem nevoie de implicarea tuturor – cetățeni, corporații, fundații, guverne și alte organizații din întreaga lume”, a spus Henrietta Fore, Director Executiv al UNICEF. „UNICEF se bucură să se alăture Fondului de solidaritate pentru combaterea COVID-19. Parteneriatul va susține eforturile pe care le facem pentru consolidarea sistemelor medicale și de salubritate, precum și pentru protejarea celor mai vulnerabile familii împotriva efectelor în cascadă pe care COVID-19 le are asupra unor sisteme sanitare deja suprasolicitate.”
Fondurile colectate vor fi alocate în baza planului global de intervenție, acolo unde este cea mai mare nevoie. Conducerea OMS preconizează că resursele vor fi îndreptate direct către:
Fondul de solidaritate pentru combaterea COVID-19 a fost constituit la cererea OMS de către Fundația ONU și de Fundația Filantropică Elvețiană, fiind lansat în urmă cutrei săptămâni. Fondul este singurul mecanism prin care persoanele fizice și organizațiile pot contribui direct la eforturile pe care OMS le face la nivel global pentru combaterea pandemiei. Până în prezent, Fondul a primit contribuții în valoare de 127 de milioane de USD de la peste 219.000 de persoane fizice și de la peste 90 de companii și organizații din întreaga lume.
În același timp, parteneriatul reprezintă o extraordinară demonstrație de solidaritate a tuturor organizaților din cadrul ONU, prin coordonare, colaborare și sprijin reciproc, pentru combaterea efectelor imediate și pe termen mai lung ale pandemiei.
„Niciodată nu a fost nevoie mai urgentă de cooperare globală”, a declarat ElizabethCousens, Președinte și CEO al Fundației ONU.
„Pandemia de COVID-19 ne demonstrează că fiecare dintre noi poate juca un rol în oprirea răspândirii bolii. Generozitatea incredibilă manifestată în întreaga lume față de Fondul de solidaritate pentru combaterea COVID-19 va ajuta OMS, UNICEF, CEPI și partenerii acestora să își accelereze activitățile salvatoare de vieți, în special să sprijine comunitățile cele mai vulnerabile și să grăbească dezvoltarea unui vaccin”.
UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.