Sute de doctori şi asistente au ieşit în stradă în Grecia. Poliţia a vrut să intervină, însă a fost alungată de protestatari

Sute de medici şi asistenţi medicali au manifestat marţi în faţa spitalelor din Grecia pentru a denunţa "condiţiile proaste" de lucru şi lipsa efectivelor şi echipamentelor în sistemul public spitalicesc în plină pandemie de coronavirus.
Iulian Tudor
07 apr. 2020, 10:00
Sute de doctori şi asistente au ieşit în stradă în Grecia. Poliţia a vrut să intervină, însă a fost alungată de protestatari

Manifestaţiile de la marţi au fost organizate cu ocazia Zilei mondiale a sănătăţii, marcată la 7 aprilie, potrivit Federaţiei personalului spitalicesc. „Nu ne-aţi văzut decât când ne-am acoperit chipurile„, proclamă un afiş al sindicatelor personalului spitalicesc, ilustrat pritr-o imagine a medicilor cu feţele acoperite de măşti din cauza COVID-19.

În faţa marelui spital Evangelismos din centrul Atenei, manifestanţii agitau pancarte, cerând „angajări de personal”, „teste” pentru depistarea contaminărilor şi „material spitalicesc”.

Poliţiştii au încercat să intre în curtea spitalului Evangelismos, unde avea loc mitingul, fiind respinşi de manifestanţi şi constrânşi să părăsească spaţiul respectiv.

Citeşte şi COVID-19. Numărul morţilor în Spania, din nou în creştere masivă. 743 de decese în ultimele 24 de ore

În Larissa (centru/Tesalia), manifestanţii au desfăşurat pancarte în faţa intrării în spitalul din oraş prin care cereau cetăţenilor să se solidarizeze cu ei, conform imaginilor transmise de televiziunea publică ERT. „Cerem angajări de medici în spitale şi de personal îngrijitor, precum şi rechiziţionarea unităţilor de terapie intensivă de la clinicile private pentru a face faţă lacunelor din sectorul public” în această perioadă, a indicat Despina Tossonidou, radiolog şi preşedinte al sindicatului medicilor de la spitalul din Voula, o suburbie din sudul Atenei.

Lovit în plin de criza financiară (2010-2018) după tăieri drastice de cheltuieli publice şi austeritatea strictă impusă ţării de creditori, sistemul de sănătate continuă să fie marele bolnav al administraţiei publice în Grecia.

Citeşte şi Din dric, direct în groapă. O înmormântare la fiecare 15 minute în Spania, cimitirele abia mai fac faţă

De la declanşarea pandemiei, guvernul a alocat suma de 30 milioane de euro clinicilor şi a anunţat angajarea pe termen limitat a 2.000 de medici şi a 2.000 de asistenţi medicali.

Este o ruşine! Aceste măsuri nu reprezintă decât o picătură în ocean„, se indignează Despina Tossonidou. „Sistemul spitalicesc are nevoie de 30.000 de medici suplimentari permanenţi„, continuă ea, evocând şi lipsa echipamentelor de protecţie. Sindicatele cadrelor medicale solicită de asemenea teste de depistare a COVID-19 în spitale.

Majoritatea testelor sunt efectuate în prezent în spitalele private, cu costuri între 150 şi 300 de euro„, a denunţat lidera sindicală.

Mai puţin afectată de noul coronavirus decât alte ţări din Europa, Grecia înregistrează în prezent 1.755 de cazuri de contaminare, dintre care 81 de decese.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, sâmbătă, 20 iulie 2024. Racul are de făcut alegeri dificile
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Viața acestor români se schimbă peste noapte. S-a dat cea mai așteptată lege
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Trebuie să plătească până pe 30 septembrie. S-a dat ordin în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'