Potrivit Hotnews, motivul invocat pentru reorganizare este faptul că activitatea companiilor care fuzionează este complementară. Astfel, se vor reduce costurile de funcţionare şi se vor eficientiza activităţile.
Propunerea de reorganizare este următoarea:
Consiliul General al Municipiului Bucureşti urmează să stabilească dacă va aproba propunerea de reorganizare.
Cătălin Deaconescu, consilier general PNL, susţine că aceste companii au pierderi și funcționează ilegal.
„Dacă unești două companii nelegale, nu va rezulta una legală. Aproape toate aceste companii, cu una-două excepții, au pierderi înregistrate în 2017, 2018, 2019, și unind două companii cu pierderi nu va rezulta cu profit. În aceste momente de criză, doamna Firea ar trebui să lichideze aceste companii, nu să găsească forme să le prelungească activitatea, prelungind sinecurile oferite oamenilor apropiați”, a declarat Cătălin Deaconescu, pentru sursa citată.
Cele 24 de companii municipale au fost înfiinţate în perioada 2017-2019, la propunerea primarului general Gabriela Firea. Cu patru excepţii, societăţile au fost înfiinţate doar cu votul a jumătate plus unu dintre consilieri, faţă de două treimi, aşa cum prevede legea. Motivul: opoziţia nu a fost de acord cu propunerea.
USR a cerut anularea hotărârilor de înființare în instanță, iar în 2018 a câștigat procesul. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au anulat hotărârile de înfiinţare ale celor 22 de companii municipale, invocând faptul că au fost adoptate cu cu votul a jumătate plus unu dintre consilieri, față de două treimi cât prevede legea.
Prefectul a atacat însă în decembrie 2019 și aceste hotărâri în instanță, astfel că acestea sunt suspendate de drept.