Interviu EXCLUSIV cu primarul supărat din Italia: „Asta m-a enervat cel mai mult. Virusul se transmite cu o rapiditate incredibilă”

După ce apelul său disperat a făcut înconjurul internetului, primarul devenit vedetă internațională vorbește la România TV despre motivele care l-au determinat să lanseze mesajul dur, dar și despre situația gravă din Italia. 
Filip Stan
07 apr. 2020, 19:17
Interviu EXCLUSIV cu primarul supărat din Italia:

Gianfilippo Bancheri este primarul din Delia, o comună cu 4.500 de locuitori, din Sicilia, aflată la 100 km sud-vest de Palermo. Edilul a postat pe Facebook o înregistrare care s-a viralizat, în care îi acuză pe cei care nu înţeleg să se protejeze de coronavirus pe ei înşişi şi pe cei apropiaţi.

Vezi mesajul primarului AICI.

Urmăriți un interviu exclusiv, realizat de corespondentul nostru special, Rocco Xavi

ROCCO – Bună ziua, domnule primar Bancheri Gianfilippo al localității Delia, Sicilia. Sunt Rocco Xavi, jurnalist la România TV. Vă mulțumim că ne acordați acest interviu. V-am contactat deoarece postarea dvs video a devenit virală în România și dorim să înțelegem care a fost motivul pentru care ați făcut acest apel video. Ce se întâmplase, mai exact, la dumneavoastră în localitate? 

Mesajul devenit viral al unui primar. „Ce v-a apucat pe toţi să alergaţi, când ultima oară aţi alergat în şcoala primară?” VIDEO

PRIMAR – Bună ziua și vă mulțumesc pentru invitație! Transmit un salut tuturor prietenilor români, chiar și celor pe care nu-i cunosc, dar pe care îi stimez ca popor. Intervenția mea a fost o izbucnire normală, îndreptată către unii dintre concetățenii mei, având în vedere că majoritatea respectă regulile, dar unii nu se conformează și riscă să pericliteze munca celorlalți, adică a celor care stau acasă și a celor care luptă în prima linie pentru a ne salva pe noi toți.

Eram supărat, am avut o răbufnire din cauza acestor concetățeni și, cum ceea ce s-a întâmplat la Delia se întâmplă peste tot în lume, video-ul a devenit viral pentru că a exprimat ceea ce mulți gândesc despre cei care nu se conformează regulilor. Acesta este motivul pentru care numărul de vizualizări a escaladat rapid. 

ROCCO – Domnule primar, eu sunt din Puglia, am plecat din Puglia când aveam 18 ani, sunt deja 24 de ani de când nu mai locuiesc în Puglia. Ceea ce s-a întâmplat în Sicilia s-a întâmplat în multe alte localități din sudul Italiei. În Nord, de exemplu, nu au ieșit oamenii la grătar etc…! Credeți că este o chestiune de cultură a nu se respecta regulile în sud sau faptul că cetățenii au luat totul în glumă, având în vedere că sudul Italiei nu este încă foarte afectat?

PRIMAR – Iată, bravo! Nu este o problemă de cultură, de educație, ci strict o problemă de superficialitate. Cum numărul mare de persoane decedate era în Nord, la noi, în sud, acest lucru era văzut ca o problemă îndepărtată și se credea că este dificil să ajungă și aici, oamenii gândind cu superficialitate: „Poate nu ajunge și la noi”. Dar nu este așa; contaminarea este la fel pentru toți, nu privește în față pe nimeni și mai mult decât atât, acest virus se transmite cu o rapiditate incredibilă. 

ROCCO – Un alt aspect, domnule primar, știm că în Italia trăiesc peste 1,5 milioane de cetățeni români și că unii dintre aceștia au plecat de frica acestui virus, dar și că mulți dintre ei au ales să rămână și nu am auzit să fi existat români care să nu fi respectat decretul italian. Cum vă explicați acest fapt, că tocmai românii au respectat aceste reguli, când, știm cu toții, de multe ori s-a vorbit urât despre acest popor. 

PRIMAR – Eu pot să spun că acest lucru este valabil și pentru italieni. În Delia trăiesc circa 500 de români. Sunt italieni care respectă și italieni care nu, cum sunt și români care respectă și români care nu. Exact cum într-o familie avem un copil mai zăpăcit, așa avem și italianul mai zăpăcit sau românul. La fel funcționează în toată lumea. Sunt multe persoane, români rezidenți în Delia, care ascultă și fac tot ceea ce li se spune și la fel avem foarte mulți care fac doar ceea ce cred ei de cuviință. Exact ca și italienii, ca sicilienii sau ca nemții. Peste tot e la fel.

ROCCO – Dar pe dumneavoastră ce v-a enervat cel mai mult? Ați văzut persoane care făceau gratar? Ați văzut persoane care se plimbau fără să respecte regulile? Pentru că eu am văzut înregistrări din Sicilia cu baruri deschise noaptea, după ce decretul a intrat în vigoare…

PRIMAR – Pe mine ce m-a supărat cel mai tare, mai mult decât faptul că ieșeau la grătar, a fost că se strângeau mai multe persoane în aceeași casă. Dacă legea spunea să eviți locuri aglomerate, spunea înainte, că acum nu se mai poate ieși deloc, faptul că tu făceai aceste adunări acasă, mi se pare chiar mai grav. Pericolul de a lua virusul este mai mare decât în aer liber. Acest lucru m-a supărat cel mai tare, pentru că unii chiar nu au înțeles că a sta acasă înseamnă a sta singur acasă sau cu propria familie, nu cu verișori, părinți, cunoscuți…

ROCCO – Da, să spunem că făceau reuniunile clasice, cum se fac de Revelion sau de Crăciun …

PRIMAR – Da, exact. Bravo! Nu se putea face așa ceva. Sau zile de naștere, eventual…

ROCCO – Dar în Delia există persoane infectate?

PRIMAR – Nu, la noi nu, dar în localitatea vecină, la doar 6 kilometri, deja sunt două cazuri. Într-o altă localitate, la 15 kilometri, este un alt caz. Din păcate, nu există o rețetă pentru a putea opri răspândirea. Singura soluție este ca noi să fim responsabili prin comportamentul nostru și, astfel, să reducem numărul cazurilor.

ROCCO – Am auzit că ar fi persoane de origine română infectate în acea zonă. Auzisem despre câteva îngrijitoare de bătrâni care au fost testate și depistate pozitiv pentru coronavirus. Nu știu dacă aveți date despre această situație…

PRIMAR – Nu, fix la noi, în comuna Delia, nu avem niciun caz. În alte zone da, sunt.

ROCCO – Da, da, era vorba despre Sicilia la modul general…

PRIMAR – Da, da, în alte zone, da. 

ROCCO – Domnule primar, ce credeți? Dacă acest fenomen ia amploare în Sicilia așa cum s-a întâmplat în Lombardia, Sicilia va reuși să facă față din punct de vedere al sistemului sanitar la un număr atât de mare de persoane infectate?

PRIMAR – Eu pot să spun un lucru: paturile din spitale sunt puține. Guvernul a mărit numărul de paturi de la Reanimare și este implicat în măsuri de creștere a calității sistemului sanitar din zona noastră, dar tot nu este la nivelul celei din nordul Italiei. Au fost făcuți pași importanți, dar încă nu este la același nivel. Așa că, dacă ne-am confrunta în Sicilia cu aceeași problemă din Lombardia, cred că sistemul nostru sanitar ar fi în dificultate și să nu uităm că în Sicilia trăiesc foarte multe persoane în vârstă, persoanele tinere emigrând. 

ROCCO – O altă întrebare: Cum credeți că se va sfârși această poveste?

PRIMAR – Din păcate eu nu am puterea de a mă exprima pe acest subiect, însă, cu cât ne comportăm mai responsabil, cu atât grăbim ieșirea din această criză. De asemenea, cu cât ne comportăm mai iresponsabil, cu atât aceste restricții vor dura mai multe luni. Totul depinde de noi. 

ROCCO – Domnule primar, eu vă mulțumesc, să speram că vom ieși cu bine din această criză și că ne vom putea întoarce cu toții la viața cu care eram obișnuiți înainte, prețuind mai mult lucrurile simple pe care viața ni le oferă…

PRIMAR – Da, acest lucru trebuie să ne facă să reflectăm, trebuie să ne reevaluăm stilul de viață și, cum ai spus chiar tu, să prețuim lucrurile simple și autentice. Vom avea timp de gândire și sper să devenim mai puternici decât înainte.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Vacanță de coșmar pentru mai mulți turiști români. Ce au pățit după ce au plătit avans pentru un sejur all inclusive la Mamaia Nord
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Dentista din Brăila a avut parte de o moarteVIOLENTĂ! Detaliile scoase la iveală de autopsie, biata femeie a...
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat înarmat arestat în apropierea Convenției Naționale Republicane
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'