„E o problemă legată de lipsa de informare, lipsa de educație. Nimeni nu se gândește că, mai devreme sau mai târziu, el sau cineva din familia lui s-ar putea să aibă nevoie de acel cadru medical. Nu aș vrea să spun că e răutate și prostie, cu toate că de multe ori trebuie să aplici și etichete puțin mai dure ca oamenii să priceapă că nu se poate să tratăm personalul medical în acest fel. Noi oricând putem să devenim pacienți și să avem nevoie de îngrijirea acelui personal medical”, a spus Rafila, la Digi24.
Președintele Societății Române de Microbiologie precizează că virusul nu se transmite doar prin simpla vedere a unei persoane, ci e nevoie de contact direct apropiat.
„Boala nu se transmite prin faptul că vezi o persoană, trebuie să fii în contact apropiat. Cadrele medicale sunt instruite să se protejeze și au echipamente prin care se protejează. Am auzit și eu că oameni pur și simplu au fost alungați pentru că lucrau în sănătate. Eu din fericire nu am trecut prin așa ceva. Noi ne comportăm absolut normal, nu avem reticență în a trata pacienți sau a face diagnosticul acestor pacienți. Mie mi se pare inacceptabil și incorect și fără niciun fel de motivație decât ignoranța, asta e de fapt problema”, a spus Alexandru Rafila.