UDMR vrea redeschiderea şcolilor din 8 februarie.
„Opinia UDMR – pe care încercăm să o impunem şi partenerilor de guvernare – este că învăţământul clasic trebuie reluat din 8 februarie, semestrul 2 al anului şcolar, în special grădiniţele, clasele primare şi terminale a VIII-a şi a XII-a”, a afirmat Kelemen Hunor, într-o postare pe Facebook.
Liderul maghiarilor spune că redeschiderea parţială a grădiniţelor şi şcolilor ar însemna că elevii ar învăţa într-un mediu controlat.
„Am spus în campania electorală şi susţinem în continuare ceea ce spun experţii în domeniul educaţiei: prin redeschiderea parţială a grădiniţelor şi şcolilor preşcolarii şi elevii vor învăţa într-un mediu controlat, deoarece cadrele didactice fac tot posibilul ca să respecte regulile de sănătate publică. În grădiniţe şi şcoli, supravegherea şi evaluarea zilnică a stării de sănătate pot fi rezolvate, iar, în caz de infectare, pacientul se poate adresa mai repede medicului, iar mediul său poate fi monitorizat eficient”, a mai afirmat Kelemen Hunor.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că Guvernul va adopta o OUG pentru continuarea învăţământului exclusiv online până în 8 februarie, dar a afirmat că îşi doreşte ca semestrul al doilea să se deruleze „în maniera clasică”.
Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu ameninţă cu demisia: Voi pleca dacă bugetul Educației nu va crește
„În urma discuțiilor cu majoritatea celor implicați în procesul de educație, precum şi a discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Sănătății, cu factori de decizie din cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgenţă şi cu cei implicaţi în campania de vaccinare, prioritizând starea de sănătate a elevilor şi a personalului din sistemul de învăţământ, Ministerul Educaţiei îşi doreşte redeschiderea cât mai grabnica a şcolilor, în urma unei analize responsabile a rezultatelor care vor fi obţinute cu privire la:
– Evoluţia epidemiologică – conform situaţiilor cu privire la rata de infectare în urma vacanţei de iarna/ rezultate relevante colectate la mijlocul lunii ianuarie a.c.;
– Raportările numerice solicitate inspectoratelor scolare, pentru fiecare unitate de învaţamânt, cu privire la personalul didactic, didactic auxiliar si nedidactic care are DISPONIBILITATE de vaccinare – situaţie solicitata tuturor unităților şi instituţiilor de învățământ cu termen 15 ianuarie, orele 16.00.
În acelaşi timp, se vor avea în vedere şi măsurile adoptate de alte state care se confrunta cu o situație epidemiologică asemănătoare, precum şi raportările din sistemul de educație cu privire la numărul elevilor aflați în situații de risc din cauza dificultăților înregistrate pe parcursul procesului de învăţare – predare online (termenul de raportare pentru aceasta situaţie este 11 ianuarie a.c.)”, notează sursa citată.
„Ne dorim derularea semestrului II în format clasic, însă ne vom putea pronunţa responsabil şi fundamentat doar după jumătatea lunii ianuarie, respectiv în ultima decada a lunii.
Orice scenariu va rezulta în urma analizei va fi luat în considerare. Nu excludem niciun scenariu, fie că vorbim de prioritate pentru cei mici sau pentru cei care susțin examenele naționale, fie ca vorbim de prioritate a zonelor cu o rata de infectare mai redusa – aşa cum solicita Consiliul Naţional al Elevilor.
Am planificat în această săptămână consultări cu reprezentanţii elevilor, studenţilor, părinților şi cadrelor didactice, pentru a analiza tot spectrul masurilor ce se impun atât în vederea redeschiderii şcolilor, cât şi în vederea compensării pierderilor suferite de sistemul de educaţie pe parcursul crizei sanitare. În cursul săptămânii viitoare am planificat, de asemenea, consultări cu factorii de decizie din domeniul sănătății”, au mai precizat reprezentanţii Ministerului Educaţiei.