„Bugetul Trezoreriei Statului pe anul 2020 (…) se diminuează la venituri cu suma de 30.000 mii lei, iar la cheltuieli se majorează cu suma de 54.625 mii lei, rezultând un deficit în sumă de 84.625 mii lei”, prevede proiectul de hotărâre de Guvern.
Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, în contextul instituirii stării de urgenţă, „veniturile bugetului Trezoreriei Statului, prevăzute în sumă de 192.402 mii lei, se diminuează cu suma de 30.000 mii lei, care reprezintă valoarea dobânzilor aferente împrumuturilor acordate de Ministerul Finanţelor Publice din venituri rezultate din privatizare, unităţilor/subdiviziunilor administrativ teritoriale, împrumuturile, care potrivit prevederilor art. II din OUG 29/2020 pentru privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare se pot amâna, pe o perioadă de trei luni”.
„Cheltuielile bugetului Trezoreriei Statului aprobate în sumă de 84.176 mii lei se majorează cu suma de 54.625 mii lei. Creşterea cheltuielilor cu dobânzi la depozitele şi disponibilităţile păstrate în conturi la Trezoreria Statului decurge din necesitatea asigurării dobânzilor aferente depozitelor atrase pentru acoperirea golurilor temporare de casă ale contului curent general al Trezoreriei Statului, determinate de tranzacţiile efectuate în vederea asigurării resurselor suplimentare pentru efectuarea cheltuielilor sectorului public”, se explică în document.
Tot printr-o hotărâre, Guvernul urmează să aprobe şi o notă de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii „Dotarea Laboratorului Clinic de Radiologie, Imagistică Medicală şi Radiologie Intervenţională din cadrul Institutului Clinic Fundeni”.
Executivul urmează să mai aprobe domeniile şi programele de studii universitare de master acreditate şi numărul maxim de studenţi ce pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2020 – 2021.
În cadrul şedinţei urmează să fie aprobat şi bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 al mai multor companii şi agenţii ale statului: Compania Naţională „Imprimeria Naţională” – SA, Agenţia Naţională pentru Locuinţe, Regia Autonomă „Rasirom” şi să fie prezentată o notă de informare privind posibilitatea accesării Fondului de Solidaritate al UE ca suport financiar suplimentar în decontarea unor cheltuieli publice efectuate de România pentru limitarea efectelor epidemiei SARS CoV-2.
Citeşte şi: Dacia ar putea produce ventilatoare mecanice în perioada următoare