Ventilatorul mecanic are rolul de a transporta oxigenul în plămânii bolnavului şi este folosit, în mod uzual, în cazul pacienţilor cu boli respiratorii grave.
Experții spun că aproximativ 40%-50% dintre pacienții care respiră ajutaţi de ventilatoare mor. Autorităţile new-yorkeze vin să confirme concluziile experţilor şi afirmă că cel puțin 80% dintre pacienții cu coronavirus care au fost asistaţi de ventilatoare au murit în cele din urmă. În New York s-au raportat cele mai multe cazuri de coronavirus, dar şi cel mai mare număr de decese din SUA.
S-au înregistrat rate ale mortalităţii neobişnuit de mari în rândul pacienţilor intubaţi
Rate ale mortalităţii neobişnuit de mari în rândul pacienților care respirau asistat s-au înregistrat şi în alte oraşe din SUA, dar şi în China şi în Marea Britanie.
Conectarea la aparatul de ventilaţie mecanică a unui pacient cu probleme severe de respiraţie este o măsură extremă de salvare a pacientului respectiv, care oricum are un risc mare de a-şi pierde viaţa din cauza insuficienţei respiratorii.
Unii medici sunt de părere că ventilaţia asistată le-ar putea grăbi sfârşitul acestor pacienţi. Dr. Tiffany Osborn este unul dintre medicii care au ajuns la concluzia că ventilatorul afectează plămânul: „Ventilatorul în sine poate dăuna țesutului pulmonar dacă ne gândim la presiunea care este necesară pentru a ajuta oxigenul să fie procesat de plămâni„, spune aceasta.
Prototip de ventilator pentru pacienţii în stare mai puţin gravă, realizat în laboratoarele CERN
Pneumologul Negin Hajizadeh spune, la rândul său, că folosirea ventilatoarelor dă rezultate bune în cazul pacienţilor afectaţi de boli precum pneumonia, dar nu este obligatoriu ca aparatele să aibă rezultate optime şi în cazul pacienţilor cu COVID-19. Ea a precizat că majoritatea pacienților cu coronavirus în cazul cărora s-a folosit respiraţia asistată, din spitalul în care ea activează, nu s-au mai recuperat. Ea a adăugat că noul coronavirus afectează plămânii mai mult decât boli precum gripa, întrucât, în infecţia cu COVID-19, „există fluide și alte substanţe toxice precum cytokinele, care fac adevărate ravagii în ţesutul pulmonar”, explică specialistul.
Hajizadeh adaugă că „una dintre cele mai importante descoperiri din ultimele decenii este aceea că ventilația medicală poate agrava leziunea pulmonară – așa că trebuie să fim atenți la modul în care o folosim”.
Medicii încearcă să găsească alternative la respiraţia asistată de ventilatoare
Lipsa opțiunilor de tratament în cazul pacienților infectaţi cu coronavirus i-a determinat pe medici să apeleze la ventilatoare pentru pacienții aflaţi într-un stadiu avansat al bolii. Însă ratele ridicate de deces raportate în rândul pacienților conectaţi la ventilatoare i-au determinat pe unii medici să caute alternative și să limiteze folosirea acestor aparate.
Dr. Joseph Habboushe spune că, până în urmă cu câteva săptămâni, conectarea la ventilatoare a pacienţilor cu coronavirus aflaţi în stare gravă era un gest de rutină. În prezent, însă, a ajuns la concluzia că pacienţii critici ar avea şanse mai mari de supravieţuire dacă nu ar fi intubaţi.
Lipsa aparatelor de ventilaţie asistată, o problemă globală
Lipsa de ventilatoare la nivel mondial a fost una dintre marile probleme apărute în timpul pandemiei. Companiile private din Marea Britanie şi-au reorientat producţiile, astfel încât, în prezent, mare parte dintre ele au ăînceput să producă astfel de aparate. Totuli, este puţin probabil ca producţia de ventilatoare mecanice să fie suficientă până la atingerea vârfurilor pandemiei.
Italia s-a confruntat cu o situaţie dramatică. Medicii italieni au fost nevoiți să decidă ce pacienți au mai multe șanse să supraviețuiască și, prin urmare, care dintre ei va beneficia de ventilaţie asistată. În Spania, Poliția a cerut oamenilor să doneze măşti pentru scufundări care să fie adaptate şi folosite pe post de ventilatoare improvizate.