Cum mor pacienţii infectaţi cu coronavirus în New York. Mărturiile unei asistente: Nu mai era nimic de făcut

O asistentă medicală din New York, Statele Unite ale Americii,  a descris dramele pe care le trăieşte în fiecare zi în unul din spitalele unde sunt trataţi pacienţii infectaţi cu coronavirus. 
Romania TV
10 apr. 2020, 12:22
Cum mor pacienţii infectaţi cu coronavirus în New York. Mărturiile unei asistente: Nu mai era nimic de făcut

Jennifer Cole este asistentă la un spital din New York, aceasta a povestit cum se moare de coronavirus în unitatea medicală în care lucrează.

„Am pierdut un pacient azi. Nu a fost primul, şi, din păcate, cu siguranţă nu este ultimul. Dar el era diferit. Am fost asistentă la Urgenţe toată cariera mea, dar în New York mă găsesc la terapie intensivă. În acest moment nu există nicăieri în spital care să nu fie terapie intensivă, toate covid 19 pozitiv. 

Citește și: COVID-19. Aproape 1.800 de morţi în SUA, în ultimele 24 de ore. Numărul total trece de 16.000

Asistenta a avut grijă de un pacient care a decedat în urma infecției cu coronavirus. L-a îngrijit în ultimele trei nopți din viața lui, însă toată șederea de două săptămâni a fost extrem de grea pentru acesta. 

”Am avut grijă de acest om în ultimele trei nopţi, o premieră pentru mine. Toată şederea lui de două săptămâni a fost grea pentru el, dar noaptea trecută a fost cea mai rea. Primele şase ore din tură mi-am petrecut fără să ies din camera lui. Până la urmă, cu atâtea medicamente infuzate la maxim, îl imploram pe doctor să-şi sune familia şi să-i anunţe. „Nu va reuşi”, i-am spus. Săracii doctori sunt atât de ocupaţi să alerge de la cod la cod, fiind traşi de pacienţi în fiecare minut. Nu mă puteam gândi decât la vocea mamei în capul meu, plângând în timp ce mă urcam în avion ca să plec spre acest loc: „Oamenii ăia sunt singuri, ai mare grijă de ei”. Eu am fost singura persoană din asta cameră pentru trei nopţi la rând, luptând cât am putut de mult pentru a-l ţine în viaţă pe acest om. Medicul a reuşit să ajungă la familie, să le actualizeze. S-a decis ca atunci când inima lui s-a oprit inevitabil să nu încercăm să o repornim. Pur şi simplu nu mai era nimic de făcut” , povestește aceasta.

”În cele din urmă, a renunţat. Eram doar el şi eu şi colegul lui de cameră intubat în patul alăturat. Uşa de lemn a camerei este închisă, conţinând infecţie şi ne taie de restul lumii. L-am chemat pe doctor să vină şi să marcheze ora morţii. Mi-am dorit atât de mult încât să-i anunţ familia că, în timp ce ei nu au fost cu el, eu am fost” , continuă aceasta.

Femeia povestește cum i s-a rupt inima în bucăți în momentul în care se gândea că acest pacient este bunicul, tatăl și soțul cuiva.

”Am închis pompele (atât de oribil de multe dintre ele), am deconectat ventilaţia, l-am scos de pe monitor. Nu l-am extubat, un risc prea mare pentru personal. Respiratorie a luat ventilaţia imediat ce am sunat. E doar una portabilă, dar e viaţa cuiva de jos. CNA m-a ajutat să îl spăl şi să îl pun într-un sac de cadavre, lux acordat doar celor care reuşesc să iasă de la urgenta. Acolo jos cadavrele se adună pe targi, singure, în timp ce pacienţii cu ventilaţie aşteaptă punctul de aur pe care domnul meu tocmai l-a eliberat. Vorbim despre Urgenţe altă dată. Pacientul meu a fost evident sănătos în viaţa lui. Mă uit la poza lui în fişa lui, genul pe care o iau de pe o cameră de pe un computer când nu eşti pregătit. O lovitură în cap, uşor ciudată. Îl văd pe bunicul cuiva, tatăl cuiva, soţul cuiva. Nu sunt aici cu el. Mi se rupe inima pentru ei”

Asistenta a povestit cum lucrurile personale ale pacienților decedați se adună într-o cameră pentru a fi ridicate de membrii familiei.

”I-am împăturit puloverul lui bătrân şi îl pun într-o geantă cu mocasinii, lucrurile lui. Întreb unde să pun lucrurile astea. Un coleg deschide uşa unei camere încuiate; pungile etichetate sunt îngrămădite până la tavan. Inima îmi scade. Toate sunt lucrurile părinţilor decedaţi, aşteptând ca un membru al familiei să le revendice într-o zi. Acum câteva nopţi au avut 17 de decese într-o tură. Întreaga unitate are doar 17 paturi” , povestește asistenta.

”Aceşti pacienţi sunt atât de fragili. Este un echilibru atât de delicat al respiraţiei, al tensiunii arteriale. Cea mai mică mişcare sau schimbare îi trimite în ore în spirale morţii lungi. Codurile sunt atât de frecvente, încât nu sunt implicaţi direct, abia dacă le înregistrează. Pacienţii sunt toţi la fel, fiecare. Indiferent de vârstă, stare de sănătate, avere, familie sau putere diagnosticul este acelaşi, procesul de boală este acelaşi, iar însingurarea este aceeaşi” , continuă femeia.

Majoritatea personalului medical din spitalul în care lucrează asistenta este deja infectată cu coronavirus, însă restul cadrelor medicale luptă pentru a salva viața pacienților.

”Etajul nostru are un tip care a ajuns la extubare. Are 30 de ani. Îl văd ca pe mascota noastră, raza noastră de speranţă că nu toată lumea de aici aşteaptă să moară. Ştiu că majoritatea oamenilor supravieţuiesc foarte bine, dar nu aşa se simte în acest loc. Majoritatea personalului spitalului este bolnav. Noi, personalul dezastrului, ne păstrăm măştile N95 lipite de faţă. Cu toţii ne credem invincibili, dar mă trezesc cu ochii pe colegii mei, întrebându-mă cine sunt cei slabi, ştiind în adâncul sufletului că nu toţi vom scăpa de aici în viaţă” , explică asistenta.

Cetățenii din New York aplaudă cadrele medicale în fiecare zi, la ora 7, atunci când se face schimbul de tură în rândul medicilor. Asistenta povestește că nu știa în ce se bagă în momentul în care a venit în New York pentru a lupta împotriva coronavirusului, însă acest oraș îi frânge și îi fură inima în același timp.

”Un autobuz ne duce înapoi la hotel în care locuieşte personalul. Suntem la câteva străzi de Central Park. Trecem pe lângă Radio City Music Hall, studiourile NBC, Times Square. Nu e trafic. Trotuarele sunt goale. Camera mea este la etajul 12. La ora 7 puteţi auzi oamenii aplaudând şi bătând şi tigaie pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii la schimbarea schimbului. Oraşul ăsta îmi frânge şi îmi fură inima simultan. Nu ştiam în ce mă bag venind aici, dar se dovedeşte a fi destul de mult“ , încheie aceasta.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe toți românii care au lucrat în străinătate. Decizie privind pensia din România
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Zborul la Nisa. Subiectul falsificării documentelor aviatice zguduie finalul campaniei electorale. Probleme majore de GDPR
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Roberta Metsola susține livrarea de rachete Taurus Ucrainei
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni