Traficul ilegal de ţigări a luat amploare în ultimii ani. Contrabandiştii obţin venituri considerabile de pe urma vânzării ţigărilor atât în România, cât şi în interiorul ţării. Veniturile obţinute din contrabandă ajung la sume uriaşe, iar statul pierde anual zeci de milioane de lei. 125 de persoane suspectate de contrabandă cu ţigări au fost prinse în doar câteva luni.
„De la începutul anului şi până în prezent, poliţiştii de frontieră au confirscat peste 4 milioane de pachete de ţigări, cu o valoare de 30 de milioane de lei”, a declarat agentul Mădălina Neaţă, de la Poliţia de Frontieră.
Contrabandiştii sunt din ce în ce mai creativi. Ei au fost depistaţi în timp ce cărau pachetele de ţigări pe un cablu fixat pe malurile râului Tisa. Şi nu este singura lor metodă ingenioasă. Au fost identificate chiar şi aparate de zbor care au fost modificate pentru transportul baxurilor de ţigări peste frontieră.
„Un caz inedit a fost înregistrat la punctul de trecere Porţile de Fier 2, unde poliţiştii au descoperit în maşina unui cetăţean care voia să intre în ţară, ţigări într-o oală cu sarmale”, a mai spus Mădălina Neaţă.
Contrabandiştii au şi rute preferate. Cele mai active frontiere sunt cele de nord, est şi sud-vest. Cea mai mare contrabandă se face la graniţele cu Ucraina, Serbia şi Republica Moldova, unde ţigările sunt foarte ieftine, iar profitul obţinut de contrabandişti este uriaş.