Bihor a început testarea comunitară pentru COVID 19. La propunerea Spitalului Judeţean, se foloseşte metoda testării în grup

Direcţia de Sănătate Publică Bihor a anunţat vineri că, din 9 aprilie, în judeţ se aplică o nouă strategie de prevenţie a răspândirii noului coronavirus, şi anume se face testarea comunitară. Iniţiativa a aparţinut personalului laboratorului Spitalului Judeţean din Oradea, fiind acceptată după o săptămână de către DSP.
Romania TV
11 apr. 2020, 16:10
Bihor a început testarea comunitară pentru COVID 19. La propunerea Spitalului Judeţean, se foloseşte metoda testării în grup

„Începând de ieri, 9 aprilie, în judeţul Bihor se aplică o nouă strategie de prevenţie, prin testarea comunitară. Metoda de testare comunitară creşte volumul, viteza şi eficienţa depistării persoanelor infectate cu Covid-19 şi vine în completarea procedurilor în vigoare, care se bazează pe testarea individuală, având un ritm de depistare mai lent”, a transmis, printr-o informare oficială, dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor şi comunicatorul oficial pe tema COVID-19 în Bihor, informează Ebihoreanul.ro.

Acesta a precizat că „noua strategie de testare comunitară constă în definirea de zone clar delimitate geografic, cu populaţie omogenă, şi testarea comunităţilor din zonele respective prin metoda „pooling”, respectiv testarea mai multor persoane într-o singură probă”.

Practic, prin „pool testing”, probe – de secreţii nazofaringiene – de la zeci de persoane sunt amestecate, printr-o procedură specifică de laborator. Dacă rezultatul e negativ, înseamnă că niciuna dintre ele nu are virusul.

„În cazul confirmării probei, grupul testat pozitiv va fi divizat în subgrupe mai mici, multiplu de doi, şi retestat până la identificarea tuturor persoanelor pozitive (ex. divizare grup: 64, 32, 16, 8, 4, 2)”, explică dr. Ţîrţ.

Deşi comunicatul DSP Bihor nu a precizat acest lucru, iniţiativa acestei metode de testare, aplicată în multe cazuri de epidemii, a aparţinut dr. Marcela Bota, de la laboratorul Spitalului Judeţean din Oradea, în urmă cu aproape o săptămână, după care conducerea DSP a acceptat utilitatea metodei.

Preluată din Israel

Purtătorul de cuvânt al DSP Bihor a subliniat în comunicat că, pe lângă creşterea volumului şi vitezei de depistare a cazurilor pozitive, această metodă creşte şi eficienţa testării, căci se folosesc un număr considerabil mai mic de teste decât dacă s-ar testa individual.

Autorităţile nu precizează, însă, câte astfel de teste de tip „pooling” se vor face pe zi şi nici care sunt primele comunităţi din Bihor vizate.

„Menţionăm că această strategie este aplicată cu succes în prevenţia Covid-19 în Israel, fiind o metodă folosită la nivel mondial în prevenţia altor tipuri de epidemii. Metodologia de aplicare pentru Bihor a fost avizată de un grup de specialişti din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor”, se arată în informarea DSP.

De asemenea, potrivit presei internaţionale, această a mai fost folosită în anumite zone din Germania şi din Statele Unite ale Americii.

Două aparate PCR

DSP Bihor precizează că metoda de testare comunitară va fi aplicată şi în cazul celor aflaţi în carantină. Pe 10 aprilie, în Bihor erau carantinate 1380 de persoane.

„Precizăm că, deşi metodologia actuală prevedea că testarea persoanelor carantinate asimptomatice nu este necesară, în judeţul Bihor toate persoanele au fost testate înainte de ieşirea din carantină”, a mai arătat dr. Ţîrţ.

Probele prelevate sunt testate prin metoda PCR la aparatul achiziţionat din donaţii comunitare în decursul lunii trecute. De săptămâna viitoare, anunţă reprezentantul DSP, la Oradea va intra în funcţiune un al doilea aparat de testare PCR, achiziţionat prin Ministerul Sănătăţii.

Merită menţionat că, până acum, în judeţ se realizau teste pentru persoanele suspecte, contacţii acestora, personal medical, pacienţii cu alte afecţiuni din Spitalul Judeţean şi persoanele aflate în carantină.

Citeşte şi: Alexandru Rafila anunţă un al doilea val de îmbolnăviri cu COVID-19. Când vom avea un alt vârf de INFECTĂRI

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum a rămas un cuplu de români plecați în vacanță în Grecia fără 1000 de euro. Banii erau în camera de hotel, iar ușile de la intrare și balcon încuiate: “Un hoț talentat?”
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Decizia se va aplica în curând. Ciolacu: Vor fi deduceri din impozit
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Alimentul care se scumpește cu 50%. E nelipsit de pe masă
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cine va fi ELIMINAT de la ”Insula Iubirii”. Ispitele le-au făcut fenta, iar noi am aflat totul!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Noi detalii în ancheta crimei din Brăila! Dentista Marin Gavril ar fi fost ucisă pentru că nu i-a tratat suspectului măseaua care îl durea
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de apartamente, case și mașini. Toți vor fi verificați
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
JOCURILE OLIMPICE DE LA PARIS ÎNCEP VINERI CU 106 SPORTIVI ROMÂNI
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!