Ordonanţă militară pentru marinari. Dorel Onaca: „Pot fi carantinaţi la bordul navelor”

Dorel Constantin Onaca, membru al Boardului de conducere al Agenției Europene de Siguranță (EMSA) spune că ar fi necesară o ordonanţă militară care să îi aibă în vedere şi pe marinari. El a precizat faptul că datorită navigatorilor economia globală se află în funcțiune, în proporție de peste 90%.
Filip Stan
13 apr. 2020, 05:29
Ordonanţă militară pentru marinari. Dorel Onaca:

Av.dr. Dorel Constantin Onaca, membru al Boardului de conducere al Agenției Europene de Siguranță (EMSA) a precizat faptul că nu poate fi blocată activitatea și că navigatorii așteaptă o ordonanță militară în acest sens. 

„Vreau să subliniez că marinăria este cea mai organizată și disciplinată comunitate profesională din lume. Din patru în patru ore, acești oameni se mișcă în lume. Este o mișcare permanentă. Asta face ca economia globală să se miște datorită lor în proporție de peste 90%. Acești oameni sunt obisnuiți să stea în izolare pe vapor. Izolarea pentru ei este un mod de viață. Este estențială o ordonanță militară pentru navigatori în acest moment, pentru repornirea economiei. Nu poți bloca niște oameni, atât de bine organizați, atât de disciplinați, atât de profesioniști. Nu există un risc mare de infectare din partea acestor oameni, mai ales că ei pot fi carantinați la bordul navelor sau nu pot fi îmbarcați”, a spus Constantin Onaca, potrivit Replica.

Citeşte şi Poate fi folosită aceeaşi declaraţie pe propria răspundere doar cu schimbarea datei? Răspunsul autorităţilor

Federația Internațională a Transportatorilor a solicitat o ordonanţă militară pentru navigatori

Federația Internațională a Transportatorilor a solicitat autorităților din România, încă din data de 02.04.2020 implementarea de urgență a măsurilor stabilite de International Maritime Organisation (IMO) după Adunarea G-20.

Ordonanţa militară cerută de SLN prevede recunoaşterea personalului navigant maritim (navigatori profesioniști și personal maritim), indiferent de cetățenie când sunt în jurisdicția lor, ca „lucrători-cheie” care oferă un serviciu esențial; acordarea personalului navigant maritim (navigatorilor și personalului maritim), toate scutirile necesare și adecvate de la restricțiile naționale de deplasare sau de circulație, pentru a facilita ȋmbarcarea sau repatrierea acestora – acest lucru înseamnă că navigatorii să se poată deplasa cu mijloace sigure (transport special numai pentru navigatori) de la aeroport la navă, de la navă la aeroport sau de la aeroport la domiciliu fără a efectua carantina impusă persoanelor care vin din zone roșii, eventual cu izolare la domiciliu 14 zile pentru cei ce revin acasă din voiaj). Testarea COVID-19 obligatorie înainte de urcare la navă sau înainte de a pleca din țară pentru navigatorii români care pleacă la schimb de echipaj.

De asemenea, ordonanţa mai prevede acceptarea, printre altele, a documentelor de identitate oficiale ale navigatorilor, registrele de debarcare, certificate STCW, contracte de muncă pentru navigatori și scrisori de ȋmbarcare de la angajatorul maritim, ca dovadă cǎ este un navigator profesionist, acolo unde este necesar, în scopul efectuǎrii schimburilor de echipaj – aceasta înseamnă că dacă un navigator care trebuie să coboare de la o navă dintr-un port românesc și îi lipsește un document sau este expirat, oricare din documentele enumerate mai sus pot fi socotite ca act de identificare a navigatorului respectiv și acceptat pentru repatriere.

Permiterea navigatorilor profesioniști și personalului maritim să debarce de pe navele din port și să tranziteze teritoriul Romaniei (adică la un aeroport) în scopul schimburilor și repatrierii echipajului – aceasta înseamnă asigurarea unui transport special numai pentru navigatori către aeroport , implementarea protocoalelor adecvate de aprobare și screening pentru navigatorii care doresc să debarce de la nave în scopul schimburilor de echipaj și a repatrierii şi furnizarea de informații navelor și echipajelor cu privire la măsurile de protecție de bază împotriva COVID-19 pe baza avizelor OMS sunt alte cerinţe ce ar trebui să se regăsească în ordonanţă.

Turismul, o altă problemă majoră

Deoarece în anul 2010 a fost consilierul ministrului Dezvoltării și al Turismului, Elena Udrea, Constantin Onaca a precizat faptul că nu ar fi o pierdere enormă dacă sezonul estival ar începe la data de 1 iunie. Acesta ar fi scenariul optimist din punctul de vedere al președintelui Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), Corina Martin. „Nu ar fi târziu să înceapă sezonul estival de 1 iunie, nu ar fi o tragedie în acest sens. Sunt alte țări în sud, unde sezonul ar trebui ca sezonul să fie deja în floare. O problemă ar fi ca 99% dintre proprietarii de hoteluri de pe litoral nu sunt constănțeni. Constănțenii închiriază case sau apartamente pe litoral la cheie”, mai spune Onaca.

Citeşte şi Traian Băsescu, lecţie de economie pe facebook: „Ce zici Ludovice? Să ştii că eu idei mai am. Dar tu…poţi?”

Situația este sub control la Constanța

Constantin Onaca vede cu ochi buni situația în acest moment din Constanța și spune că orașul are posibilitatea de a gestiona în continuare această criză generată de coronavirus. Totul depinde de administrația publică. „În prezent, având în vedere că, Constanța este un centru universitar medical, eu cred că avem posibilități de a gestiona foarte bine situația în oraș. Constănțenii sunt oameni profesioniști și responsabili. Cred că situația este sub control în Constanța în acest moment”, a mai spus Constantin Onaca.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Gropile săpate în nisipul de pe plaje se pot dovedi mortale. Cazul care a șocat opinia publică din SUA
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Pleacă de la Acces Direct. Demisia anului în televiziune
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar fi plătit suspectul pentru serviciile ei
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
ESTE ILEGAL să îți repari propria MAȘINĂ. Se consideră infracțiune
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Rebelii houthi din Yemen vor continua să atace Israelul fără a respecta nicio regulă de angajament
MediaFlux
JOE BIDEN S-A RETRAS! Răsturnare totală în SUA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'