Preot şi dascăl din Iaşi, confirmaţi cu COVID, au umblat din casă în casă pentru a-i împărtăşi pe enoriaşi. Câte persoane au infectat

Un preot şi un dascăl de la o biserică de rit vechi din Târgu Frumos, judeţul Iaşi, au umblat din casă în casă, timp de două săptămâni, pentru a-i spovedi şi împărtăşi pe credincioşii din parohie, relatează ziaruldeiasi.ro. Ulterior, cei doi au fost confirmaţi cu coronavirus.
Romania TV
14 apr. 2020, 06:31
Preot şi dascăl din Iaşi, confirmaţi cu COVID, au umblat din casă în casă pentru a-i împărtăşi pe enoriaşi. Câte persoane au infectat

UPDATE. Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a declanşat o anchetă epidemiologică în localitatea Târgu Frumos, după ce preotul şi dascălul unei biserici pe rit vechi au fost confirmaţi cu coronavirus, după ce, săptămâna trecută, cei doi au mers cu molifta la casele credincioşilor.

Dascălul de la biserica pe rit vechi din oraş a fost depistat ca fiind pozitiv la infecţia cu COVID-19 şi a fost transportat de urgenţă la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Sursa citată anunţă că, în ultimele zile, s-au înregistrat şapte confirmări cu noul coronavirus în Târgu Frumos fiindcă cei doi ar fi mers de două săptămâni prin gospodăriile oamenilor pentru a-i spovedi, a-i împărtăşi, dar şi pentru a strânge bani pentru o nouă biserică pe care vor să o ridice.

Surse apropiate DSP Iaşi au confirmat pentru „Ziarul de Iaşi” că, în urma anchetei epidemiologice începute de săptămâna trecută, au fost deja descoperite patru persoane pozitive, doar contacţi direcţi ai dascălului, dar că nu a fost încă finalizată lista de persoane cu care a intrat acesta în contact. Urmează să fie depistaţi şi contacţii preotului.

Biserica la care slujesc cei doi este pe rit vechi şi nu se supune canoanelor BOR

Preotul Nichita Ichim este una dintre cele mai puternice voci din comunitatea lipoveană din Târgu Frumos. Acesta a confirmat că a vizitat, în ultima perioadă, mai multe gospodării din parohie: „Am vorbit cu cei de la DSP şi le-am prezentat toate persoanele cu care am intrat în contact, eu nu am niciun simptom, nimic, mă simt bine, trebuie să confirme rezultatul testului rapid pe care l-au făcut”, a declarat preotul pentru „Ziarul de Iaşi”.

Un preot din Londra susţine slujbe de 10 minute din maşină, în contextul pandemiei de coronavirus VIDEO

Biserica pe rit vechi la care slujeşte preotul nu se supune canonic Bisericii Ortodoxe Române şi nici nu este în comuniune cu aceasta. Prin urmare, este foarte probabil ca preotul şi dascălul să nu fi respectat recomandările stricte comunicate de Patriarhie. Spre exemplu, preoţii ortodocşi care sunt nevoiţi să meargă acasă la oameni, să îi împărtăşească sau să îi spovedească poartă încălţăminte de unică folosinţă, mască şi mănuşi, se dezinfectează înainte de a intra în casă, nu intră în contact direct cu oamenii decât în momentul în care îi împărtăşesc şi rămân doar pe hol.

Ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare

Primarul din Târgu Frumos, Ionel Vătămanu, a precizat, pentru sursa citată, că preotul a fost transportat la spital şi că reprezentanţii DSP au confirmat că există o problemă în localitate şi i-au cerut sprijinul: „Am înţeles de la DSP că este confirmat şi preotul, vor să îi ajutăm, vin în zonă să vorbească cu toţi cu care a intrat în contact. Am înţeles că au umblat săptămâna trecută, probabil că acum în spital le-au dat datele la toţi pe unde au fost”, a declarat Ionel Vătămanu.

Reprezentanţii DSP nu au comunicat o cifră exact a contacţilor celor doi, întrucât ancheta epidemiologică este în plină desfăşurare, însă Ziarul de Iaşi a aflat, pe surse, că ar fi vorba de aproximativ 100 de contacţi.

Recent, părintele Calistrat îndemna credincioşii tineri să vină la biserică în noaptea de Înviere

Recent, o altă faţă bisericească din Iaşi a fost în centrul atenţiei pentru că a îndemnat oamenii să încalce prevederile ordonanţelor militare. Părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni, din Iași, una dintre cele mai reprezentative figuri ale bisericii ortdoxe din România şi una dintre feţele bisericeşti cele mai active pe reţelele sociale, a publicat un mesaj prin care îndeamnă credincioşii să meargă de Înviere la biserică.

Preot de la un centru de carantină din Neamţ, acuzat de agresiune sexuală după ce a pipăit un tânăr: „Lipiciosul meu, eşti simpatic”

Părintele Calistrat este foarte vizibil în mediul online, pagina lui de Facebook numărând mai mult de jumătate de milion de fani, potrivit playtech.ro. 

În ciuda restricțiilor impuse prin ordonanţele militare și a mesajelor transmise de reprezentanții bisericii cu privire la noaptea de Înviere, preotul i-a îndemnat pe toți credincioșii sănătoși, cu vârste sub 50 de ani, să vină să ia lumină în noaptea de Înviere. Părintele Calistrat menţionează în mesajul respectiv că enoriaşii vor trebui să respecte măsurile de prevenire a infectării cu coronavirus, adică să poarte mască și să stea la distanţă unul de celălalt.

Eu încă cred că în noaptea de Înviere, Dumnezeu care este mare va înlesni, ca printr-o bunăvoinţă a autorităţilor, măcar pentru cei tineri şi sănătoşi sub 50 de ani, să poată crea un culoar de o oră de îngăduinţă cât să se ia Sfânta Lumină, pentru că oricum slujba Învierii se face doar afară din Biserică. Bineînţeles cu distanţă regulamentară, cu masca facială de protecţie epidemiologică şi fără a calca normele igienico-sanitare de orice fel”, a scris părintele Calistrat pe Facebook.

Patriarhia Română se dezice, însă, de mesajul preotului: „Orice mesaj contrar celui oficial oferit de Patriarhia Română, orice mesaj incitator la încălcarea reglementărilor oficiale ale autorităților, inclusiv de cele ecleziastice, este unul care NU reprezintă Biserica Ortodoxă Română”, transmite Patriarhia.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Domnitorul român care a fost căsătorit cu propria mătușă. A avut 4 soții de-a lungul vieții
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Decizia se va aplica în curând. Ciolacu: Vor fi deduceri din impozit
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
S-au trimis ordine de încorporare. Sute de tineri, chemați în Armată
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de apartamente, case și mașini. Toți vor fi verificați
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Sebastian Burduja: Producția de energie a României va crește până în 2027
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!