Studiul IRES arată că o treime dintre români se descurcă cu un buget familial de 2.000 de lei pentru cheltuieli de strictă necesitate, iar 17% au nevoie de doar o mie de lei sau chiar mai puțin.Studiul a avut la bază un eșantion de peste o mie de persoane.
Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, cea mai mare companie de cercetare socială cu capital românesc, a realizat, în perioada 7 – 8 aprilie 2020, al patrulea val al studiilor dedicate percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor românilor pe durata crizei provocate de pandemia de COVID – 19.
A treia parte a acestui studiu a avut ca obiectiv evaluarea percepțiilor românilor cu privire la amenințarea pandemiei din perspectiva securității financiare și determinarea comportamentului financiar și de cumpărături în această perioadă.
ROMÂNII SE AȘTEAPTĂ CA PANDEMIA DE COVID – 19 SĂ ÎI AFECTEZE DIN PUNCT DE VEDERE FINANCIAR
# 8 din 10 români sunt îngrijorați pentru ei și pentru familiile lor din cauza pandemiei de COVID – 19.
Femeile, persoanele peste 51 de ani, cei cu educație scăzută și cei care locuiesc în regiunea Moldovei, alături de votanții PSD și PNL sunt îngrijorați în proporții mai ridicate.
# 84% dintre români sunt de acord cu afirmația conform căreia coronavirusul va avea un impact financiar asupra lor și a familiilor lor.
Cei care anticipează impactul financiar al situației generale asupra lor și a familiei lor sunt cu precădere tinerii, persoanele cu studii superioară și peste și cei din Moldova, alături de votanții Alianței USR-PLUS.
#82% dintre intervievați se așteaptă ca lucrurile să revină la normal până în iunie
Vârstnicii, persoanele din rural și cei cu educație scăzută, alături de votanții PNL, sunt mai optimiști în privința șanselor ca lucrurile să revină la normal până în iunie, în timp ce tinerii între 18 și 35 de ani sunt mai pesimiști cu privre la acest aspect.
CE ECONOMII AU ROMÂNII ȘI PENTRU CE PERIOADĂ LE AJUNG BANII?
# Jumătate dintre români spun că nu au economii. O altă jumătate spun că au economii, dar cei mai mulți dintre aceștia – 41% – spun că economiile pe care le au le ajung pentru a supraviețui decent cel mult 1-2 luni, 28% estimează că le vor ajunge 3-4, 11% cred că banii le sunt suficienți pentru maxim 6 luni, 19% spun că banii le vor ajunge cel mult 1 an, 7% estimează că se vor descurca 2 ani și doar 3% spun că economiile le vor fi suficiente mai mult de 2 ani.
# 88% dintre români cred că guvernul ar trebui să distribuie ajutoare populației. 1 din 3 români crede că se califică pentru un ajutor guvernamental.
Tinerii și cei din Moldova cred în proporții mai ridicate decât alte categorii de respondenți că guvernul ar trebui să distribuie ajutoare populației.
Cei care cred că s-ar califica pentru a beneficia de ajutoare guvernamentale sunt cu precădere vârstnicii, respondenții cu educație scăzută și cei care locuiesc în Moldova și votanții PSD.
# Pentru cheltuielile lunare de strictă necesitate ale familiei, jumătate dintre români ar avea nevoie de o sumă între 1001 și 3000 de lei. 17% spun că ar avea nevoie de cel mult 1000 de lei, 1 din 5 români spun că ar avea nevoie de o sumă între 3001 și 4000 de lei, iar 1 din 10 declară că ar avea nevoie de peste 4000 de lei.
CE CUMPĂRĂ ROMÂNII ONLINE CÂND STAU ACASĂ?
# 48% dintre români declară că au făcut cel puțin o dată cumpărături online. Produsele electronice și electrocasnice (81%), îmbrăcămintea și accesoriile (71%), încălțămintea (67%), produsele pentru întreținerea gospodăriei (57%) sau produsele cosmetice (50%) au fost cumpărate în cele mai mari proporții.
# 17% dintre români au apelat, în această perioadă, la servicii de livrări la domiciliu (cumpărături sau mâncare gătită). Cei mai mulți au cumpărat mâncare gătită (60%) și produse alimentare (53%), iar 13% au cumpărat și medicamente.
Tineri și persoanele cu educație ridicată, alături de votanții Alianței USR-PLUS sunt cei care au apelat la acest gend e servicii în proporții mai ridicate.
Concluzii