Şedinţă de Guvern. ŞOMAJ TEHNIC pe o perioadă de două luni, apoi ajutor pentru reangajare

Premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul este pregătit să suporte plata angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic şi va adopta o rectificare de buget în acest sens. De asemenea, primul ministru spune că după şomajul tehnic, Guvernul va susţine o parte din salariile celor care vor fi din nou angajaţi în companii.
Alina Costache
15 apr. 2020, 04:20
Şedinţă de Guvern. ŞOMAJ TEHNIC pe o perioadă de două luni, apoi ajutor pentru reangajare

Principalele declaraţii din timpul şedinţei de Guvern

Ludovic Orban: „Am luat o serie de măsuri pentru a susţine economia, pentru a susţine angajaţii şi companiile. Avem de pe de o parte sprijinul pentru IMM-uri prin garantarea creditelor prin capital de lucru şi capital de investiţii şi subvenţionarea dobânzii”

Florin Cîţu: „Primele solicitări se pot înregistra pe 17 aprilie, vineri. Începând de vineri este funcţional tot sistemul. Totul este aprobat de Comisia Europeană. După o săptămână voi face un raport pentru a vedea cât de repede au fost soluţionate. Interesul este foarte mare. Cele 3,1 miliarde de euro sunt de fapt banii pe care noi îi dăm. Comisia Europeană a aprobat doar schema. Este vorba despre cele 15 miliarde de lei, echivalentul a 3,2 miliarde de euro. În acest moment, băncile au solicitat plafoane mai mari de 15 miliarde de lei. Deci interesul este mult mai mare decât ce am prevăzut noi”. 

Ludovic Orban: „Mi-a dat o veste bună domnul ministru Boloş. În negocierile cu Comisia Europeană vom putea disponibiliza 750 de milioane de euro sprijin pentru IMM-uri. Va trebui să pregătim foarte bine instrumentele ca să fie complementar măsurilor pe care deja le-am adoptat pentru capitalul de lucru şi capitalul de investiţii. Sunt cele mai bune instrumente de susţinere a IMM-urilor.

A doua măsură a fost cea de suspendare a plăţii ratelor. Aici o să vă solicit să aveţi un dialog permanent cu băncile, să avem o monitorizare împreună cu BNR cu care va trebui să fim extrem de apropiaţi în colaborare, astfel încât să ne putem asigura că toate băncile aplică prevederile legii”.

Am luat măsura de a rambursa TVA-ul pe perioada stării de urgenţă înainte de efectuarea controalelor. 

Florin Cîţu: Am ajuns cu rambursarea TVA la zero zile. În paralel, continuăm informatizare ANAF şi suntem teste cu softul pentru a lega casele de marcat cu ANAF.

Această procedură de returnare a TVA-ului va fi redusă şi până la 1 octombrie sperăm să avem sistemul de facturare electronică. Ceea ce vom folosi în România este inspirat din sistemul italian.

Cel legat de casele de marcat, lucrătorii ANAF vor putea comunica prin 

Ludovic Orban: La nivelul UE, avem cea mai mică rată de colectare a TVA-ului.

Violeta Alexandru, despre şomajul tehnic

  • Solicitări la nivelul zilei de astăzi pe tot cuprinsul ţării de la toate agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă sunt puţin peste 550.000. Practic, 562.000 de salariaţi. E vorba despre cererile depuse într-adevăr de companii pentru salariaţii cărora le-au suspendat temporar contractele de muncă, adică i-au înscris în şomaj tehnic. 
  • Solicitările sunt depuse de angajator pentru plata aferentă a şomajului tehnic al angajaţilor acestora. 
  • Primele plăţi din rezervele instituţiilor au fost făcute. Aşteptăm rectificarea bugetară. Toate documentele sunt la zi, procesate, verificate.
  • Suntem pregătiţi. Ce ne lipseşte în acest moment este rectificarea bugetară pentru a opera toate plăţile celor care ne-au adresat solicitări şi au trecut prin verificare. 
  • La agenţiile judeţene sunt în total 74.000 de solicitări. E vorba despre PFA, întreprinderi familiale, întreprinderi individuale, alţi profesionişti în sensul Codului Civil.
  • S-au făcut deja primele plăţi. Aşteptăm rectificarea pentru a face un volum consistent.
  • Voi propune să completăm lista beneficiarilor cu alte categorii despre care avem informaţii că sunt afectate, respectiv să prelungim termenul până la care se pot depune solicitările noile categorii pe care vi le voi propune. 

Virgil Popescu, despre emiterea certificatelor pentru situaţii de urgenţă

  • Până astăzi erau în jur de 15.000 de certificate de certificate pentru situaţii de urgenţă din partea companiilor a căror activitate a fost afectată.
  • Prin aplicaţia pe care am creat-o la nivelul Ministerului Economiei, aceste solicitări sunt procesate şi în acelaşi timp sunt eliberate şi certificatele. Totul este electronic. Mai mult durează introducerea datelor în aplicaţie.
  • În jur de 5.000 de certificate de tip 2 pentru companiile a căror activitate a fost afectată, în sensul că veniturile sau încasările au fost diminuate cu 25 la sută. În jur de 20.000 de companii au solicitat până acum şi au şi obţinut certificatele. 
  • Lucrăm la o nouă aplicaţie informatică care să rezolve două lucruri  – să înregistrăm toţi producătorii de materiale de dispozitive sanitare în aplicaţia Ministerului Economiei şi a doua aplicaţie, în acelaşi sistem, să înregistrăm absolut toţi agenţii economici din zona turismului şi în special agenţiile de turism să ne introducă în sistem avansurile pe care le-au încasat de la clienţi şi plăţile care le-au făcut corespunzătoare avansurilor către parteneri pentru pachetele de vacanţă. 

Ministrul Agriculturii, despre subvenţii pentru fermierii afectaţi de secetă

Ludovic Orban: „Ne confruntăm cu o secetă care afectează grav culturile şi vreau să ştiţi dacă v-aţi înţeles cu domnul ministru Vela şi aţi stabilit procedura prin care se pot acorda despăgubiri fermierilor ale căror suprafeţe sunt calamitate din cauza secetei”.

  • Adrian Oros, ministrul Agriculturii: „În Moldova, Dobrogea, deficitul acumulat în sol este semnificativ. Ne confruntăm cu o secetă pedologică puternică şi extremă”
  • Am semnat împreună cu domnul Vela regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice extreme având ca efect seceta pedologică.
  • Începând de mâine, la ordinul prefecţilor, comitete locale şi comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă unde sunt solicitate de fermieri se vor prezenta pentru a consemna dimensiunea pagubelor. Vom evalua şi dimensiunea despăgubirilor.
  • De 10 ani, fermierii nu au mai fost despăgubiţi pentru pagubele produse de către secetă. 
  • Ludovic Orban: „Nu uitaţi că am luat o măsură de interzicere a exporturilor de cereale. Sigur, s-au mai introdus şi altele. Acestea trebuie corectate rapid, iar în ceea ce priveşte grâul şi porumbul trebuie realizate achiziţiile de urgenţă la rezerva de stat. O să putem aloca resursele financiare din fondul de rezervă.
  • Măsura interdicţiei la export nu poate fi decât o măsură temporară, iar motivaţia acestei măsuri ţine de asigurare securităţii alimentarea a României. Nu putem lipsi românii de pâinea de pe masă.

Nelu Tătaru, despre capacitatea de testare pentru coronavirus

  • Conform OMS, se testează cu tehnica moleculară de identificare a ARN viral. Avem în acest moment o capacitate de testare pe aparate de 6.000 de teste pe zi în 57 de puncte de testare. Sunt operaţionalizate şi în curs de operaţionalizare. 
  • Din acest motiv, facem în jur de 4.500 – 4.700 de testări pe zi. Se lucrează pe aceste aparate.
  • Nu ţine doar de capacitatea aparatului, ci şi de personalul care lucrează pe acest aparat şi de faptul că dacă lucrează de o perioadă mai lungă. 
  • Au început să fie repartizare extractoare în vestul ţări. Avem centre care au o capacitate mai mare şi am dirijat către acele centre teste recoltate, cum ar fi în Deva sau Suceava. 
  • Am face o repartizare la nivel zonal prin DSP-uri ca aceste recoltări sau teste care s-au recoltat să meargă către zonele de testare care au şi capacitate şi să nu se mai aştepte decât cel mult 24 de ore.
  • În acest moment, la nivelul unităţilor sanitare, şi din achiziţiile managerului şi din achiziţiile firmei Unifarm, s-a ajuns la un stoc care să ajungă pe două-trei săptămâni, fiind realimentate în fiecare săptămână. 
  • Ludovic Orban: „Aici trebuie să discutaţi cu cei care achiziţionează că intră în producţie în România.  În unele companii deja se produc măşti chirurgicale şi probabil spre finalul săptămânii viitoare vom avea capacitatea să producem în cel puţin trei companii româneşti măşti FFP2. De asemenea, sunt companii care au capacitatea de a produce combinezoane. Trebuie să încurajăm producţia autohtonă”.
  • Politica asta de încurajare a intrărilor pe piaţă din exterior în dauna producătorilor din România trebuie să înceteze.

 

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică OUG 30/2020 şi acordă dreptul la indemnizaţia de şomaj tehnic şi altor categorii de profesionişti.

Astfel, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, şi „avocaţii pot beneficia de acordarea indemnizaţiei prevăzute de articolul XV din OUG 30/2020”.

 

Totodată, se includ, ca beneficiari ai măsurilor de protecţie reglementate, „persoanele fizice titulare ale atestatului de impresar artistic, cuprinse în Registrul artelor spectacolului administrat de Ministerul Culturii, care obţin venituri exclusiv din această activitate”.

De asemenea, conform documentului, „persoanele care realizează venituri din mai multe activităţi şi pentru care sunt aplicabile mai multe măsuri de protecţie socială pot beneficia de una singură, cea mai avantajoasă, în baza opţiunii exprimate la solicitare”.

„Se prelungeşte termenul de depunere a solicitărilor pentru indemnizaţiile prevăzute de art. XV, astfel încât acestea să poată fi prelucrate pe măsură ce se transmit cererile de acordare a indemnizaţiilor, cu 5 zile lucrătoare pentru categoriile deja reglementate şi se stabileşte la 10 zile lucrătoare pentru categoriile nou introduse prin prezentul proiect de act normativ”, se mai precizează în nota de fundamentare.

Pe ordinea de zi a şedinţei de guvern figurează şi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care Executivul va modifica şi completa OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Proiectul prevede, printre altele, modificarea termenului de decădere în interiorul căruia se poate solicita plata indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, acordate în contextul pandemiei de COVID-19, de la 90 de zile la 180 de zile de la data încetării perioadei stării de urgenţă.

Florin Cîţu este împotriva şomajului tehnic la bugetari: „În această etapă de criză, avem nevoie de fiecare om”

Executivul urmează să aprobe şi un memorandum care prevede stabilirea unor măsuri pentru sprijinul proiectelor mari de cercetare în domeniul sănătăţii, care să ia în calcul, între altele, construirea unei infrastructuri de cercetare în scopul asigurării producţiei de vaccinuri necesară la nivel naţional şi internaţional având în vedere posibilitatea apariţiei în orice moment a unei pandemii cu virus gripal.

Un alt memorandum care va fi supus adoptării în reuniunea guvernamentală are ca temă „continuarea şi amplificarea campaniei asumate de conştientizare şi informare a populaţiei de către autorităţile publice asupra importanţei prevenţiei răspândirii pe teritoriul României a noului coronavirus (COVID-19)”.

Legat de rectificarea bugetară, premierul Orban a anunţat marţi seară că ordonanţa de urgenţă aferentă va fi pe masa Guvernului „în această săptămână”, precizând că proiectul cuprinde câteva obiective precise: „creşterea alocărilor pentru sănătate şi de asemenea creşterea alocărilor către zona de muncă şi protecţie socială, pentru a asigura resursele financiare pentru a face toate plăţile”.

„De asemenea, la rectificarea bugetară vom creşte plafonul pentru creditele garantate de stat pentru întreprinderile mici şi mijlocii de la 5 la 15 miliarde, pentru a putea asigura capitalul de lucru sau capitalul necesar pentru investiţii pentru cât mai multe întreprinderi mici şi mijlocii care vor accesa aceste produse puse la dispoziţie de guvern, şi anume credite care sunt garantate şi cu dobândă subvenţionată, ca să se ştie exact despre ce e vorba”, a mai spus el. 

”Suntem pregătiţi să asigurăm plata sumei necesare angajaţilor în şomaj tehnic. Vom asigura resursele financiare. Săptămâna aceasta vom avea pe masa guvernului Ordonanţa de Urgenţă de rectificare a bugetului în care avem câteva obiective precise: creşterea alocărilor pentru sănătate şi, de asemenea, creşterea alocărilor către zona de muncă şi protecţie socială, pentru a asigura resursele financiare pentru a face toate plăţile”, a declarat Ludovic Orban la Realitatea Plus, marţi seara.

De asemenea, vor fi luate o serie de măsuri şi pentru IMM-uri. ”De asemenea, la rectificarea bugetară vom creşte plafonul pentru creditele garantate de stat pentru IMM de la 5 la 15 miliarde, pentru a putea asigura capitalul de lucru sau capitalul necesar de investiţii, pentru cât mai multe IMM care vor accesa aceste credite garantate cu dobândă subvenţionată. De vineri va deveni operaţional întreg mecanismul prin care IMM o să acceseze această facilitate”, a mai spus premierul.

Ludovic Orban mai spune că şomajul tehnic va fi susţinut de statul român pe o perioadă de două luni. Apoi, somajul tehnic va fi înlocuit cu o altă formă de sprijin şi anume susţinerea unei părţi din salariul celor reangajaţi.

”În ceea ce priveşte şomajul tehnic, am ales această variantă de a plăti şomajul tehnic şi din considerente epodemiologice. Am ales varianta de a plăti şomajul tehnic din bugetul fondului de şomaj şi pentru a-i ajuta pe oameni să poată să stea acasă şi să nu se expună. Această măsură va avea o durată limitată, să spun 2 luni, după care, pe măsură ce vom depăşi vârful epidemiei şi încep să repornească activităţile economice, intenţia noastră este de a înlocui această formă de sprijin cu o măsură activă în care să suportăm parţial din bugetul fondului de şomaj, salariul persoanei care a fost în şomaj tehnic şi care sunt reangajate de companiile în care şi-au desfăşurat activitatea pentru că interesul nostru este să repornim cât mai multe companii, ca un număr cât mai mare dintre angajaţi să îşi menţină locurile de muncă şi vom gândi un instrument şi pentru absorbţia de forţă de muncă suplimentare care va fi în căutarea unui loc de muncă. Vom trece, după ce revenim la normalitate, la măsuri active de susţinere a angajării”, a mai declarat Orban.

Lista completă a proiectelor:

Agenda ședinței de Guvern poate fi completată cu proiecte de acte normative incluse pe lista suplimentară

 

  1. I.               MĂSURI NECESARE APLICĂRII DISPOZIŢIILOR DECRETULUI NR.195/2020 PRIVIND INSTITUIREA STĂRII DE URGENŢĂ PE TERITORIUL ROMÂNIEI PROIECTE DE ORDONANȚE DE URGENȚĂ
  2. 1.    PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate precum și pentru reglementarea unor măsuri

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/04/OUGNF-1.pdf

  1. 2.    PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea și completarea unor acte normative privind măsuri de protecție socială determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/04/OUG-5.pdf

 

 

  1. II.            PROIECTE DE HOTĂRÂRI
  2. 1.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 pentru Societatea Uzina Termoelectrică Midia – S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/04/NFHG.pdf

  1. 2.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 pentru Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/04/HG-35.pdf

  1. 3.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind stabilirea plafonului maxim pentru cheltuielile de cazare aferente imobilelor cu destinația de locuință de serviciu și imobilelor cu destinația de locuință, propuse în vederea vânzării, din fondul locativ administrat de Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”, pentru anul 2020, precum și pentru stabilirea plafonului maxim al cheltuielilor de cazare pentru închirierea locuințelor în condițiile pieței imobiliare

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/04/HG-36.pdf

  1. 4.    PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 572/2013 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/04/HGANEXA-1.pdf

  1. 5.    PROIECT DE HOTĂRÂRE Hotărâre privind recunoaşterea Fundației Culturale „Vigado”ca fiind de utilitate publică

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/04/HG-37.pdf

  1. 6.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Mircea cel Bătrân” Dâmbovița a unor imobile trecute în proprietatea publică a statului

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/04/NFHGANEXA-1.pdf

  1. 7.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea Anexei nr. 16 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului ca urmare a dării în concesiune către Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” – S.A. Constanța a unor bunuri imobile aflate în concesiunea Companiei Naționale Căi Ferate „CFR” – S.A., unități aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, precum și înscrierea în inventarul centralizat a unor bunuri din domeniul public al statului și darea în administrarea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și concesiunea Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” – S.A. Constanța în urma finalizării unor lucrări de investiții

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/04/HG-38.pdf

  1. 8.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2020 al Regiei autonome „Imprimeria Băncii Naţionale a României”, aflată în subordinea Băncii Naţionale a României

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/04/HG-39.pdf

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Care este, de fapt, temperatura ideală în casă pentru a ne menține sănătoși. Mulți români fac o greșeală uriașă
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Cum a izbucnit cel mai scurt război din istorie. Conflictul sângeros a durat numai 38 de minute
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriză colosală la ora 9:00. Cele 2 județe care s-au mobilizat masiv duminică dimineața, la urne
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real
substantial.ro
Putin interzice adopția de copii ruși în țări unde tranziția de gen este legală
MediaFlux
LOVITURĂ PENTRU ROMÂNI! FACTURILE LA ENERGIE EXPLODEAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy