Pentru aluat
Pentru umplutură
Drojdia se pune la înmuiat în lapte cu zahăr.
Laptele, untul şi zahărul se pun pe foc şi se amestecă bine, apoi se lasă să se răcească. Temperatura laptelui în care ai amestecat untul şi zahărul trebuie să fie suportabilă la mână. Cantitatea de unt topit cu lapte ar trebui să fie cam jumătate din cantitatea de făină. Cu siguranţă, o să-ţi mai rămână lapte cu unt, pe care-l vei folosi pentru umplutură.
Pune cele 500 g de făină într-un vas încăpător, fă o gaură la mijloc şi adaugă drojdia înmuiată, laptele uşor răcit, oul şi coaja rasă de la lămâie. Frământă ingredientele aproximativ 15 minute, în aşa fel încât să obţii un aluat moale. Acoperă aluatul cu un prosop şi lasă-l aşa cam jumătate de oră, timp în care va creşte suficient.
În acest timp, pregăteşte umplutura. Amestecă toate ingredientele umpluturii, plus laptele cu unt topit care ţi-a mai rămas de la aluat. Te poţi folosi de un tel sau le poţi amesteca în blender.
După scurgerea celor 30 de minute, ia o tavă rotundă pentru cuptor, unge-o cu unt şi tapeteaz-o cu făină. Rupe o bucată din aluat (din aceasta vei face împletiturile cu care vei decora pasca), iar restul aluatului întinde-l cu ajutorul sucitorului. Grosimea aluatului să fie cam de 1 cm.
Aşază aluatul pe fundul tăvii şi toarnă deasupra umplutura.
Bucata pe care ai oprit-o din aluat răsuceşte-o sub formă de şnur. Şnurul astfel obţinut rupe-l în două-trei bucăţi, astfel încât să-ţi ajungă să decorezi şi marginea păştii şi suprafaţa ei.
Unge pasca cu un ou bătut pentru a fi ucioasă după coacere. Lasă pasca să se coacă timp de 40 de minute, la 150 de grade Celsius.