Urmărirea ratelor de vaccinare COVID-19 este crucială pentru a înțelege amploarea protecției împotriva virusului și modul în care aceasta este distribuită în rândul populației globale. În momentul de faţă nu este disponibilă o bază de date globală completă, cu privire la ratele de vaccinare COVID-19, dar pe baza datelor disponibile în majoritatea ţărilor importante se poate monitoriza totuşi progresul în privinţa vaccinării. Aproape 25 de milioane de persoane au fost vaccinate anti-Covid până acum, la nivel global.
Our World in Data face o astfel de monitorizare şi prezintă mai multe grafice. Unul dintre ele relevă rata vaccinării calculată la 100 de persoane, iar altul cuprinde numărul total al vaccinărilor, potrivit datelor oferite zilnic de fiecare ţară în parte.
Citeşte şi Noua tulpină de COVID, pericol pentru copii. Medic: „Toate persoanele trebuie să fie vaccinate”
Potrivit statisticilor raportate la 100 de persoane, topul este condus detaşat de Israel, unde a fost deja vaccinată mai bine de o cincime din populaţie. Urmează Emiratele Arabe Unite, cu un procent de 10 la sută, şi Bahrain, unde a fost vaccinat cu puţin peste 5% din populaţie. Prima ţară din UE aflată în acest top este Danemarca, unde a fost vaccinat un procent de 1,98% din populaţie. România se află pe locul 18 în acest clasament, cu un procent de 0,56%, în urma Spaniei – 0,59% – şi imediat înaintea Rusiei – 0,55%.
În privinţa dozelor totale administrate, România se află cinci locuri mai sus, pe poziţia a 13-a, cu 108.924 persoane vaccinate anti-Covid la data de 10 ianuarie, cu aproape 1.000 de persoane peste Argentina şi cu 6.600 doze mai puţin administrate decât Danemarca. Acest top este dominat de China, cu 9 milioane de vaccinări, urmată de SUA, cu 6,69 milioane, şi Israel, cu 1,81 milioane. La nivelul UE pe primul loc este Italia, cu peste 640.000 de persoane vaccinate, urmată de Germania şi Spania. De altfel, doar Polonia şi Danemarca se mai află înaintea noastră, situaţia vaccinării în România fiind astfel mai bună ca în multe alte state din Uniunea Europeană, precum Franţa, unde abia s-a ajuns la 80.000 de vaccinări.