Suedia este una dintre puținele țări europene care au ales să continue viața fără izolare. Școli deschise, restaurante deschise, oamenii mergând la serviciu sau plimbându-se pe străzi. Totul e aproape normal în plină pandemie.
Chiar dacă cei mai mulți specialiști scandinavi insistă de peste o lună ca Guvernul să impună toate restricțiile, nimic nu s-a întâmplat. Stefan Löfven, din 2014, premierul țării, a recunoscut că a greșit. Doar a recomandat distanțarea socială și nu a fost respectată. Iar acum, s-a ajuns la 12.540 de cazuri de coronavirus și 1.333 de victime.
Unul dintre cei infectați este fotbalistul Kamal Mustafa, 28 de ani, de la IK Oddevold. Acesta și-a povestit coșmarul. „Timp de mai multe săptămâni, am avut mai multe simptome, dureri în gât, pierderea gustului și mirosului, febră ridicată. Pe 3 aprilie, am chemat salvarea”, a declarat Mustafa pentru cotidianul Göteborgs-Posten. A fost internat la spitalul Mölndal, din Göteborg. „Atunci a început infernul.
Nu-mi amintesc nimic din acea zi, când m-au adus la spital. Doar că îmi venea să-mi smulg pielea, frigeam pur și simplu”, a afirmat acesta. „Asistentele mă urmăreau permanent. Nu văzusem atâtea seringi și ace în toată viața mea”.
Mustafa și-a amintit: „Îmi era foarte rău. Priveam la dreapta, vedeam oameni puși pe aparatele de respirat. Mă uitam în stânga, la fel. Atunci am intrat în panică. În general, nu mi-e frică de nimic, dar acest sentiment pe care îl trăiești înconjurat de medici, asistente, anesteziști…
Niciodată n-am mai simțit ceva atât de înfricoșător”. Fotbalistul, care a stat trei zile la terapie intensivă între viață și moarte, este încă în spital.
Stefan Löfven, prim-ministrul Suediei, s-a înfuriat când a aflat că pe 18 aprilie începe un turneu de fotbal feminin, „Bătălia Stockholmului”, cu patru echipe din capitală (Hammarby, Djurgaarden, AIK și Brommapojkarna.
Și că formațiile masculine se pregătesc de primele amicale. „E iresponsabil. Iubesc fotbalul și mă uit la meciuri de câte ori am ocazia, dar acum nu e momentul potrivit. Nu e nevoie de fotbal”, a declarat Löfven în Aftonbladet, „Jucătorii se pot infecta unii pe alții sau se pot accidenta. Alții chiar au nevoie de acele locuri din spital”.
Prinţesa Sofia a Suediei a început să lucreze de vineri în spital pentru a ajuta la lupta împotriva coronavirusului, după ce a urmat un curs medical de trei zile, scrie dailymail.co.uk.
În vârstă de 35 de ani, prinţesa, care este căsătorită cu Prinţul Carl Philip, 40 de ani, a urmat un curs medical intensiv la Sophiahemmet University College din Stockholm, unde este membru onorific.
Ea este acum în măsură să ajute la activitatea de asistenţă medicală şi să lupte cu pandemia care a infectat 11.927 de persoane în Suedia şi a cauzat moartea a 1.203.
Universitatea pregăteşte 80 de persoane pe săptămână pentru a-i ajuta pe doctorii şi personalul medical din ţară, potrivit publicaţiilor locale.
Directorul departamentului de informaţii şi presă al Casei Regale Margaretha Thorgren a spus că prinţesa vrea ca prin acest gest să-şi aducă o contribuţie voluntară la sistemul medical în aceste vremuri în care resursele sunt reduse.