Ministrul Muncii spune că Guvernul şi preşedintele ţării au fost lăsaţi singuri să gestioneze criza: ”Cu alte cuvinte, unii cu munca, alţii cu obiective electorale clare. În politică, până se termină calculele de făcut, poate trece criza”.
Violeta Alexandru este de părere că, după trecerea crizei, ”cele mai multe oportunităţi le vor avea cei care au dovedit că se pot adapta şi cei care au abilităţi în a folosi tehnologia nu numai în comunicarea internă cât mai ales în furnizarea serviciilor„.
Ministrul Muncii subliniază importanţa muncii desfăşurate cu forme legale. Aceasta arată că cei care muncesc la negru sau la gri nu pot beneficia de sprijin atunci când au nevoie: „Pe termen mediu sau lung, vei ajunge într-un punct în care, în loc să ai o bătrâneţe liniştită, primeşti o pensie mult prea mică faţă de cât ai nevoie. Voi încuraja prin tot ceea ce pot pe cei care muncesc şi pe cei care vor să muncească şi mai serios, după criză”.
Ministrul Muncii preconizează că românii vor respinge orice tendinţă de a readuce birocraţia în relaţia instituţii/autorităţi – cetăţeni.
”Cine crede că, după criză, va putea impune bariere administrative noi sau le va putea reînvia pe cele dinainte, se înşeală. Înainte de criză, debirocratizarea se studia şi se prezenta la conferinţe. Acum am văzut că se poate. Orice tentativă de a rebirocratiza va fi aspru sancţionată. Inclusiv în alegeri, tehnologia şi distanţarea socială va genera schimbări; numărul cererilor de vot prin corespondenţă va creşte şi posibil să votăm în mai multe zile”, a mai scris ministrul pe Facebook.
Referitor la firme, ministrul Muncii spune că acestea vor renunţa la procesele decizionale lente şi vor încerca să fie mai pragmatice şi mai eficiente.
”Văd şi oportunităţi care vor duce la creşterea calităţii serviciilor – se va evita aprovizionarea de la un singur furnizor. Tot pe acest subiect, uitându-mă şi la derularea programului de sprijin Şomaj tehnic, aş spune că văd o tendinţă a companiilor de prezervare a lichidităţilor prin accesarea oricăror scheme de ajutor de la stat. Nu comentez asupra strategiei acestora, constat că există o tendinţă de securizare a resurselor existente. Sprijinul statului oferit în această perioadă, prin şomaj tehnic, prin garanţii credite, trebuie completat de un sprijin mai pronunţat din comunităţi, pentru nevoile acestora, nevoi care vor trebui reevaluate printr-un dialog cu toate părţile interesate. Din păcate, ajutorul din comunitate, inclusiv prin aportul entităţilor neguvernamentale, a fost firav. Am văzut puţine comunităţi mobilizate, punând laolaltă resurse şi dorinţa de a lupta împreună. În multe cazuri s-a optat exclusiv pentru accesarea măsurilor de sprijin oferite de Guvern”, remarcă Violeta Alexandru.
Citeşte şi Lia Olguţa Vasilescu, atac dur la adresa ministrului Muncii: „De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!”
Violeta Alexandru îşi exprimă speranţa ca cei care au lucrat la stat, în această perioadă, să fi simţit importanţa ajutorului pe care l-au dat oamenilor aflaţi în nevoie.
”Până la urmă, medici, poliţişti, angajaţii din sistemul public (cei care nu au fugit în faţa greutăţilor, am mai avut şi aşa ceva!) trebuie să fi simţit importanţa ajutorului dat oamenilor în nevoie – o funcţie a sistemului public care se atrofiase. Îmi doresc ca sistemul public să respecte mai mult mediul privat şi sacrificiile prin care acesta trece. El este cel care va reporni motoarele economiei. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: până în acest punct, Guvernul, alături de preşedintele Iohannis, au gestionat singuri criza. Eu, personal, am comunicat, cât am putut, cu câţiva reprezentanţi ai altor partide, sunt convinsă şi alţi colegi au făcut la fel, dar adevărul este că Guvernul a fost lăsat singur să gestioneze şi, eventual, să încaseze. Cu alte cuvinte, unii cu munca, alţii cu obiective electorale clare”, mai afirmă ministrul Muncii.
În final, ministrul Muncii observă că pandemia a scos la iveală multe categorii vulnerabile care au nevoie disperată de ajutor. Ajutor care nu constă exclusiv în bani: ”Ajutorul pentru aceste categorii nu se rezumă la bani. Pentru mine, lipsa posibilităţii, astăzi, de a veni, de exemplu, în sprijinul familiilor monoparentale, în afara punerii la dispoziţie a unor fonduri pentru a le suplimenta veniturile în această perioadă grea, a fost cea mai grea încercare. În condiţiile în care nici din comunitate nu a venit un sprijin real. Nu rezolvăm lucrurile prin izolare internaţională. Cei care speculează starea de fapt pentru a sugera închiderea graniţelor României sunt de-a dreptul periculoşi. Da, măsuri de prevenţie şi protecţie, dar nu izolare. Atenţie la aceste discursuri, aparent prind bine, dar efectele lor sunt dezastruoase pe termen mediu şi lung”.