Spor de covid. Toţi salariaţii Instituţiei Prefectului din judeţul Botoşani, cu excepţia prefectului şi subprefecţilor, beneficiază de un sport suplimentar pentru implicarea în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, a confirmat, marţi, pentru AGERPRES, prefectul Dan Nechifor.
Potrivit sursei citate, spor de covid se ridică la 30% din salariu şi este acordat în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 131/2020, care prevede că „personalul din instituţiile prefectului care va beneficia de acordarea sporului se stabileşte prin ordin al prefectului la propunerea motivată a şefului nemijlocit, din care să rezulte activitatea şi modul de implicare în prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi care au presupus un risc suplimentar şi/sau un volum mai mare de muncă”.
„Fără să îmi aduc aminte de cele două tururi de alegeri unde colegii mei din Instituţia Prefectului au fost în prima linie, pot să îmi aduc aminte de toate celelalte activităţi în care colegii mei au fost implicaţi în combaterea pandemiei şi trebuie să luaţi în calcul că 25% dintre colegii mei au trecut prin boală”, a afirmat Nechifor.
Sporul se acordă, potrivit actului normativ, pe întreaga perioadă a stării de alertă.
Sindicaliştii de la Cartel Alfa ies în stradă. Principalele nemulţumiri ale acestora
Spor de covid şi la Prefectura Gorj
La începutul lunii august 2020, Guvernul Orban a emis ordonanța de urgență nr. 131, care stabilea că toți angajații care lucrează în Prefecturi încasează spor de Covid, deși activitatea cu publicul e suspendată iar riscul de a se infecta este scăzut.
Astfel, toți salariații, cu excepția prefecților și subprefecților, au primit 30% în plus la salariul lunar. De exemplu, Prefectura Gorj a acordat tuturor celor 44 de salariați acest spor, inclusiv femeilor de serviciu.
Sporurile vor fi acordate până la încetarea stării de alertă, așa cum este prevăzut în actul normativ. În schimb, în Direcțiile de Sănătate Publică, sporul de Covid este acordat doar angajaților care merg pe teren.
În spitalele nonCovid, acolo unde există risc mare de infectare cu acest virus până la confirmarea prin testul PCR, cadrele medicale nu primesc acest spor.