Justiţia olandeză a achitat, în septembrie, o femeie medic acuzată de faptul că a eutanasiat, în 2016, o pacientă atinsă de maladia Alzheimer, fără să fie suficient de sigură de consimţământul acesteia, un caz răsunător în Olanda, prima ţară care a legalizat eutanasia.
Ministerul Public a trimis cazul la Curtea Supremă, pentru a obţine clarificări juridice – o măsură neobişnuită, dispusă ”în interesul legii”.
Parchetul încerca să obţină precizări cu privire la dreptul persoanelor atinse de demenţă de a-şi decide propria soartă – o problemă căreia legea nu-i dădea, considera el, un răspuns clar.
”Un medic poate să dea curs unei cereri scrise de eutanasie a persoanelor atinse de demenţă avansată”, a stabilit marţi Curtea Supremă.
În cazul în care se îndeplinesc toate condiţiile stabilite prin lege, un medic nu poate fi adus în faţa justiţiei, chiar dacă pacientul nu mai este în măsură să-şi reitereze dorinţa de a muri, precizează într-un comunicat cea mai înaltă instanţă judiciară din Olanda.
Legislaţia prevedea deja că o persoană are dreptul să formuleze în scris o cerere de eutanasiere în cazul în care nu va mai avea capacitatea de a-şi exprima voinţa ulterior.
De-acum, ”acest lucru se aplică de asemenea dacă incapacitatea de exprimare a unei voinţe este cauzată de o demenţă avansată”, a stabilit Curtea Supremă.
Eutanasia este autorizată de legea olandeză numai în condiţii stricte.
Cel puţin doi medici este necesar să certifice faptul că nu există altă soluţie rezonabilă pentru pacient şi că suferinţa acestuia este insuportabilă şi fără vreo speranţă de ameliorare.