Vaccinul BioNTech – Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul de la Moderna are o eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul Sars-Cov2.
Vaccinul AstraZeneca se bazează pe altă tehnologie față de cele două anterior aprobate (vaccinurile dezvoltate de companiile Pfizer/BioNTech și Moderna), și anume vector viral nereplicativ.
„Este posibil ca în urma evaluării datelor puse la dispoziție de companie, la întâlnirea comitetului pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP), din 29 ianuarie, EMA să emită o recomandare pentru autorizarea condiționată a primului vaccin împotriva COVID-19 bazat pe vector viral nereplicativ”, a anunţat Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.
Vaccinul AstraZeneca nu va fi primul vaccin care se bazează pe această tehnologie ce a fost autorizat la nivelul UE: în iulie 2020, compania Janssen a obținut autorizare condiționată pentru un vaccin cu aceeași tehnologie pentru prevenția Ebola.
„O evaluare atât de rapidă este posibilă deoarece EMA a avut deja la dispoziție o parte dintre date, în cadrul unui sistem de evaluare continuă. Acest sistem de evaluare continuă este rezultatul unor eforturi coordonate la nivelul Uniunii Europene pentru a face față urgenței medicale generate de pandemia COVID-19.
Astfel, EMA a putut examina, înainte de depunerea efectivă a documentației care însoțește cererea de autorizare pentru punere pe piață, o serie de informații cu privire la calitatea vaccinurilor (de exemplu informații despre compuși și despre producerea lor), dar și cu privire la rezultatele testelor de laborator”, se mai arată în comunicatul Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.
Primele doze de vaccin de la Moderna au ajuns la Institutul Cantacuzino. Vineri începe a doua etapă de vaccinare anti-COVID
Prima tranșă de 14.000 de doze de vaccin de la Moderna a intrat marţi seara în România prin punctul de trecere al frontierei Nădlac 2. Miercuri dimineaţă, cele 14.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 au ajuns la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „CANTACUZINO”, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale și de vaccinare.
Recomandarea pentru vaccinul de la Moderna este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vărsta de peste 18 ani.
În prezent, în Uniunea Europeană sunt disponibile două variante de vaccinuri anti-covid-19: vaccin de la BioNTech – Pfizer şi vaccin de la Moderna. Eficacitatea celor două vacinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech – Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul de la Moderna are o eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul Sars-Cov2.
Citeşte şi: Cine decide dacă vom fi vaccinați anti-Covid cu Pfizer BioNTech sau Moderna