„Am cuprins creşterea pensiilor în buget, pentru că era legislaţia în vigoare. În acelaşi timp, totul depinde de execuţia bugetară (…) În acest moment nu avem de ce să discutăm despre pensii, pentru că la rectificare nu s-au luat banii de acolo. Nu este un subiect care ar trebui discutat azi.
Toate cheltuielile au un semn de întrebare asupra lor. Dacă execuţia bugetară nu este bună, investiţiile vor avea un semn de întrebare asupra lor, plata pensiilor va fi o problemă, dacă avem o execuţie proastă. Aşadar, execuţia bugetară este foarte importantă pentru a plăti cheltuielile pe care le avem azi”, a spus Florin Cîţu la Realitatea Plus.
Potrivit proiectului de rectificare bugetară, Guvernul merge pe un deficit echivalent cu 6,7% din PIB şi cheltuieli bugetare în sumă de 413 mld. lei, la o scădere economică de 1,9%.
Documentul de lucru folosit de Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) şi de mai multe organizaţii patronale merge pe o scădere economică de aproape 9%, care va prăbuşi încasările statului şi deficitul bugetar. Astfel, deficitul bugetar este estimat între 7% şi 11% din PIB, un necesar de finanţare care va face guvernul să se îndrepte către toate sursele posibile, interne şi externe: Comisia Europeană, Banca Mondială sau Fondul Monetar Internaţional (FMI), scrie zf.ro.