România, campioana amenzilor din Europa. Cât de mari sunt amenzile în restul ţărilor

Românii sunt amendați zilnic pentru încălcarea măsurilor impuse de ordonanțele militare. De la începutul stării de urgență, polițiștii au semnat peste 200.000 de procese-verbale, în valoare de 400 de milioane de lei.  
Romania TV
24 apr. 2020, 06:39
România, campioana amenzilor din Europa. Cât de mari sunt amenzile în restul ţărilor

În România, amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare au fost mărite prin OUG 34/2020. În prezent amenda pornește de la 2.000 de lei (aproape 415 euro) și poate ajunge până la 20.000 de lei (4.150 de euro) pentru persoanele fizice. De asemenea, cel amendat poate plăti în termen de 15 zile jumătate din amenda primită. Persoanele juridice pot fi amendate cu sume cuprinse între 10.000 de lei (peste 2.000 de euro) și 70.000 lei (peste 14.000 de euro).

Citește și: STARE DE URGENŢĂ. Ludovic Orban: „Nu a existat dispoziţie pentru amenzi la kilogram”

Amenda minimă de 2.000 de lei reprezintă două treimi din salariul mediu net pe economie, care este de aproape 3.200 de lei (aprox. 670 euro) la nivelul lunii ianuarie, potrivit Institutului Național de Statistică.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, într-un interval de 24 de ore, polițiștii au dat 5.192 de amenzi, în valoare totală de 11.385.528 lei, ceea ce înseamnă că valoarea medie a unei amenzi este de 2.192 de lei, aproape de minimul de 2.000 de lei.

Care este situația în restul țărilor europene

Spania

Amenzile în Spania pornesc de la suma de 100 de euro, pentru nerespectarea regulilor de bază împotriva coronavirusului. Însă acestea pot ajunge la 600 de euro și pot fi mărite până la 2.000 de euro, dacă persoana în cauză are o atitudine nepotrivită față de poliție.

Amenzile urcă la 3.000 de euro pentru amenințarea polițiștilor și pot ajunge la 10.000 de euro pentru agresarea verbală sau fizică a acestora. Amenzile plătite în interval de 15 zile vor fi plătite la jumătate din valoare.

Salariul mediu net în Spania este de 1.800 de euro.

Italia

În Italia, una dintre țările cel mai greu lovite de pandemia de coronavirus, amenzile pentru nerespectarea regulilor de carantină sunt de la 400 de euro până la 3.000 de euro sau pedeapsă cu închisoarea până la trei luni.

Salariul mediu net în Italia este de aproape 1.900 de euro.

Germania

Amenzile cele mai mici sunt de 200 de euro, pentru nerespectarea interdicției de adunare în grupuri mai mari de două persoane. Pentru recidivă, amenda este de 400 de euro, iar nerespectarea ordonanțelor privind protecția la infecție poate aduce o amendă de 2.500 de euro.

Dacă barurile sau cluburile primesc clienți, deși e interzis, amenzile pornesc de la 3.000 de euro, dar și clienții vor fi amendați cu până la 400 de euro. Cei care sunt infectați sau cunosc persoane bolnave și nu raportează, precum și cei care încalcă regulile în mod repetat primesc până la 25.000 de euro amendă. Cele mai pedepse merg până la 25.000 de euro amendă sau 5 ani de închisoare.

Salariul mediu net în germania este de pste 2.400 de euro.

Austria

Cele mai mici amenzi sunt de 25 de euro, dacă nu porți mască de protecție în magazin. Cei care nu pot justifica motivul pentru care au ieșit din casă plătesc între 200 și 1.450 de euro.

Pentru persoanele care merg în grup, fac sport în locuri închise sau intră în restaurante deschise ilegal există amendă între 600 și 3.600 de euro. Magazinele sau restaurantele deschise ilegal pot plăti 3.000 de euro, respectiv 30.000 de euro dacă recidivează.

Salariul mediu net în Austria este de 2.700 de euro.

Marea Britanie

Amenzile pornesc de la 60 de Lire sterline, aproximativ 70 de euro, și se poate plăti doar jumătate în două săptămâni. Dacă persoana în cauză recidivează, amenzile cresc la 120 de Lire sterline și pot ajunge la 960 de Lire sterline, aproximativ 1.100 de euro.

Salariul mediu net în Marea Britanie este de 2.600 de euro.

Franța

Amenda pentru încălcarea regulilor de combatere a coronavirusului pornește de la 135 de euro, cu majorare posibilă până la 375 de euro la prima abatere. Dacă persoana amendată recidivează în următoarele 15 zile, amenda este de 200 de euro, cu majorare posibilă până la 450 de euro. La a treia recidivă în 30 de zile, violarea legii se transformă în delict și se aplică amendă de 3.750 de euro și maxim 6 luni de pușcărie.

Salariul mediu net în Franța este de peste 2.300 de euro.

Belgia

Amenda pentru încălcarea interdicțiilor legate de prevenirea răspândirii coronavirusului este de 250 de euro. Dacă cel care a fost amendat o dată recidivează, ajunge în fața judecătorului, care îi poate da o amendă începând de la 750 de euro sau până la 30 de zile de muncă în folosul comunității.

Salariul mediu net în Belgia este de 2.250 de euro.

Danemarca

Amenda pentru încălcarea interdicției de întâlnire în grupuri mai mari de 10 persoane sau pentru nerespectarea ordinelor poliției este de 2.500 de Koroane (aprox. 335 de euro). În cazuri de recidivă, amenda crește.

Pentru comercianții care au voie să-și desfășoare activitatea, dar încalcă regulile impuse de Covid-19, se dau amenzi pornind de la 3.000 de Koroane, aproximativ 400 de euro. Pentru magazinele și restaurantele deschide ilegal, amenda este de 10.000 de Koroane (aprox. 1.350 de euro).

Amenzile pentru agenții economici se dau în funție de dimensiunea firmei (companie mică, mijlocie sau mare) și pot ajunge până la 150.000 de Koroane (aprox 20.000 de euro).

Salariul mediu net în Danemarca este de 3.400 de euro.

Norvegia

în Norvegia, amenda pentru încălcarea regulilor stabilite pentru paerioada carantinei ajunge la 20.000 de koroane (aproape 1.750 de euro). Norvegienii care părăsesc reședința oficială pentru a se muta la țară riscă o amendă de 15.000 de koroane (1.300 de euro).

Salariul mediu net în Norvegia este de peste 3.400 de euro.

Bulgaria

Bulgaria a modificat Codul penal pentru a introduce sancțiuni legate de nerespectarea regulilor impuse de coronavirus și diseminarea de știri false. Pedepsele pornesc de la 1.000 de leva (500 de euro), pentru nepurtatea măștii pe față sau plimbarea în parc, și pot ajunge până la 50.000 de leva (25.000 de euro) sau 5 ani de închisoare, în cazuri considerate grave.

Salariul mediu net în Bulgaria este de 510 euro.

Campionii amenzilor

În România (populație de circa 20 de milioane de oameni) s-au dat peste 200.000 de amenzi de la începutul stării de urgență, a căror valoare totală depășește 400 de milioane de lei. Făcând media, se constată că marea lor majoritate au fost la nivelul minim de 2.000 de lei.

La polul opus se află marea Britanie, unde, potrivit BBC, s-au dat 3.500 de amenzi, la o populație de peste 66 de milioane de oameni.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Orașul din Europa unde ar putea începe Al Treilea Război Mondial. Autoritățile pregătesc deja apărarea
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. E lider de necontestat. Anunțul americanilor răstoarnă România
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Se întoarce roata. Cele 3 comisii cheie din care face parte Gigi Becali în Parlamentul României
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
Irinel Columbeanu, în lacrimi de Crăciun. Cadoul emoționat pe care l-a primit
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine îl sprijină, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul ținut secret în spatele cortinei: Ați uitat când...
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Consultantul fiscal Gabriel Biriș comentează măsurile guvernului pentru reducerea deficitului
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în MAGAZINE! Plata cu CARDUL s-a MODIFICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă