„Specialiştii vorbesc despre două vulnerabilităţi critice, care ar putea permite atacatorilor să preia controlul complet asupra dispozitivelor Apple, de la distanţă, doar prin trimiterea unui e-mail. Momentan, cea mai recentă variantă de iOS nu conţine patch-uri de securitate dedicate celor două vulnerabilităţi, dar este probabil ca update-urile următoare să rezolve problema. Aşadar, recomandăm menţinerea dispozitivelor mereu actualizate la zi”, precizează experţii.
O altă informaţie inclusă de specialiştii CERT-RO în ştirile acestei săptămâni se referă la faptul că datele corespondente pentru 267 milioane de conturi Facebook au fost vândute pentru 500 de lire pe Dark Web.
„267 de milioane de conturi ale utilizatorilor Facebook s-au pus în vânzare, recent, pe Dark Web şi forumuri dedicate hackerilor, pentru suma derizorie de 500 de lire sterline. Deşi niciuna dintre aceste înregistrări nu include parole, acestea conţin informaţii care ar putea permite atacatorilor să efectueze atacuri de tipul ingineriei sociale (social engineering), spear-phishing sau smishing, pentru a extrage datele de logare de la utilizatori. Luna trecută, cercetătorul Bob Diachenko a descoperit o bază de date Elasticsearch deschisă, care conţinea puţin peste 267 de milioane de înregistrări Facebook, majoritatea fiind utilizatori din Statele Unite. Pentru multe dintre aceste înregistrări se putea citi numele complet al utilizatorului, numărul lor de telefon şi un ID Facebook unic”, notează sursa citată.
De asemenea, dezvoltatorii companiei Mysk Inc. au descoperit, recent, o vulnerabilitate critică în aplicaţia TikTok ce permite încărcarea de videoclipuri false pe conturile utilizatorilor. Experţii au demonstrat că acest lucru este permis din cauza faptului că aplicaţia transfera datele folosind protocolul HTTP.
„Astfel, atacatorii pot executa atacuri de tip MiTM (Man-in-The-Middle) pentru a schimba conţinutul publicat de utilizatorii legitimi. Această vulnerabilitate este o problemă majoră chiar şi pentru conturile populare, verificate. Cercetătorii au dezvăluit totodată faptul că TikTok se bazează pe Content Delivery Networks (CDNs) pentru transmiterea datelor, iar CDNs utilizează protocolul HTTP. Până în prezent, aplicaţia nu a primit nici un patch de securitate pentru remedierea problemei”, menţionează CERT-RO.
În ceea ce priveşte securitatea în online, conturi ale utilizatorilor software-ului Aptoide pentru sistemul de operare Android au fost expuse.
„Aptoide este un software dedicat instalării aplicaţiilor mobile, care rulează pe sistemul de operare Android. În Aptoide, spre deosebire de Google Play Store, nu există un magazin unic şi centralizat; în schimb, fiecare utilizator îşi administrează propriul magazin. Recent, un hacker a publicat pe un forum dedicat 20 de milioane de înregistrări de pe Aptoide App Store şi susţine că ar deţine mai multe date”, informează instituţia din România responsabilă cu rezolvarea incidentelor de securitate cibernetică.
Astfel, breşa de securitate afectează conturi folosite în acest magazin de aplicaţii, în perioada 21 iulie 2016 – 28 ianuarie 2018, şi conţine date personale ale utilizatorilor, credenţiale de acces, adrese de e-mail, date referitoare la înregistrarea conturilor, adrese IP de unde s-a produs conectarea, informaţii despre dispozitivul folosit sau status-ul contului.