Într-o intervenţie telefonică la România TV, ministrul Sănătăţii a îndemnat că „precauţia trebuie să rămână” pentru ca după 15 mai să poată fi instituite măsuri de relaxare a restricţiilor.
„Nu am atins vârful. Nu vreau să mă gândesc încă la măsuri de relaxare. Avem un număr de cazuri de care s-a modificat în fiecare zi. În acest moment avem în reanimare 236 de cazuri în stare critică.
Suntem în repertoriul celor 10-12.000 de cazuri până la vârf. Rămâne la momentul actual să păstrăm acele reguli de igienă. Precauţia trebuie să rămână”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Întrebat de jurnalista Simona Gheorghe despre ce măsuri vor fi luate după încheierea stării de urgenţă, Nelu Tătaru a explicat că „în măsură în care vom avea o scădere a numrului de cazuri, de decese, se poate vorbi despre măsuri de relaxare. Orice măsură de relaxare trebuie luată gradual”.
Aflat în dialog cu Nelu Tătaru, fostul premier Victor Ponta l-a întrebat pe ministrul Sănătăţii de ce l-a demis pe profesorul Adrian Streinu Cercel de la conducerea Comisiei anti-COVID din Ministerul Sănătăţii.
„Domnul profesor Cercel pe care-l respect ca profesionist a avut o ieşire pe data de 11 aprilie. Punctul său de vedere nu corespunde cu cel au Guvernului. Am avut o discuţie cu domnul Cercel. Opiniile dânsului nu corespundeau cu ale noastre”, a explicat Nelu Tătaru.
Întrebat dacă ia în calcul demiterea medicului Adrian Streinu Cercel de la conducerea Institutului „Matei Balş”, ministrul Sănătăţii a explicat că profesorul face parte din „corpul medical care şi-a făcut datoria”.
În replică, Victor Ponta a spus că Nelu Tătaru a dat un „răspuns diplomatic”.
„A fost o decizie politică. Atunci când preşedintele, premierul intervin peste profesionişti”, a spus Victor Ponta, liderul Pro România, la România TV.
De asemenea, Victor Ponta l-a întrebat pe Nelu Tătaru dacă va prezenta un raport în Parlament despre situaţia Spitalului Judeţean Suceava, devenit focar de coronavirus.
„Dacă mi se va cere, o voi face. Este deschisă o anchetă penală in rem la Suceva”, a menţionat Nelu Tătaru.
„Mai avem trei săptămâni. Sunt nişte săptămâni cruciale pentru atingerea vârfului acestei curbe. Urmărim evoluţia în dinamică”, a explicat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.