Medicul, care refuză pacienţii nevaccinaţi, a deschis cutia Pandorei. Se pare că dr. Petrencic a reuşit să înfurie pe toţi românii şi spune că a primit reacţii vehemente, agresive, impulsive şi că mesajul său a fost denaturat.
Medicul, care refuză pacienţii nevaccinaţi, a deschis cutia Pandorei. Cătălin Petrencic a scris un mesaj pe pagina sa de socializare la câteva zile după ce a anunţat că îi va scoate de pe lista sa pe pacienţii care refuză vaccinul anti-COVID-19.
„Constat cu mahnire ca mesajul meu a creat in spatiul public reactii atat de vehemente, agresive, impulsive. Am constatat ca mesajul nu a fost inteles sau a fost denaturat. Vreau sa fac cateva precizari pentru cei care nu m-au inteles:
– Mesajul a fost scris in contextul in care un coleg de stagiatura din Calarasi, pe care-l cunosc de peste 35 de ani, a murit in mod sigur de Covid. Era sanatos, nefumator, fara alte boli cronice. A fost durere fata de pierderea unui coleg, a unui om. A fost furie pentru ca exista aceasta boala in care multi oameni nu cred.
– A venit apoi o pacienta de 58 ani cu foarte multe boli cronice – diabet, HTA, CIC, dislipidemie, obezitate – care a afirmat ca nu se vaccineaza pentru ca “vaccinul te omoara”, ca “e prea bolnava si vaccinarea ii va face si mai mult rau”, ca “au bagat cipuri in vaccin”. I-am spus ca eu si asistentul, cu boli cronice, am fost vaccinati in urma cu 5 zile si nu am patit nimic, ca nici macar nu ne-a durut, ca nu am avut nici o reactie adversa, ca sunt convins ca vaccinul ne poate ajuta sa trecem de pandemie. I-am spus ca este inscrisa la mine de peste 20 de ani, ca a avut incredere in mine, mi-a urmat indicatiile si tratamentele si de ce acum nu mai crede in ceea ce-i spun, de ce crede afirmatiile celor din jur care nu sunt medici, de ce nu crede in mine ca medic si crede in personae care nu sunt medici? In fundul sufletului am simtit furie ca nu sunt crezut, ca nu-i vreau decat binele si-l refuza, ca daca sunt multi ca domnia sa nu vom scapa curand de masca, izolare, pandemie.
– A venit intrebarea: daca nu sunt crezut, daca unii pacienti nu au incredere in mine, cum pot continua in conditii normale relatia medic-pacient, care tocmai pe incredere se bazeaza? Un pacient se inscrie si ramane pe lista unui medic de familie pentru ca are incredere in acel medic. Pe asta s-au bazat toti pacientii mei care au venit, de buna-voie, sa se inscrie la mine. Inscrierea presupune o relatie de lunga durata. Aceasta inscriere este ceva mai mult decat un simplu consult medical pe care un pacient il face la 1-2-3 medici. Dar acest lucru nu inseamna ca un pacient poate ramane pe veci pe lista unui medic.
Pacientul si Medicul de familie pot sa sesizeze cand dispare increderea si atunci cand unul din ei constata ca dispare increderea este mai bine ca cei doi sa se desparta. Faptul ca am spus ca-I scot de pe lista in context pandemic si al vaccinarii, se datoreaza faptului ca eu, ca medic, cred in acest vaccin in urma unei profunde analize care se bazeaza pe argumente stiintifice. Mi se pare normal ca argumentele mele pe care le expun pacientilor, sa fie mai presus de zvonistica sau stirile trunchiate care apar in spatiul public.
Daca pacientul dupa analiza sa proprie considera ca eu nu am dreptate, nu se vaccineaza. Este punctual lui de vedere pe care nu i-l incalc. Nu-l oblig sa se vaccineze, dar faptul ca nu ma crede pe mine si crede zvonistica, arata ca ceva s-a rupt in relatia noastra si acel ceva se cheama incredere. Iar increderea trebuie sa existe in orice actiune a medicului asupra pacientului.
– Nu am scris nicaieri ca nu voi consulta pacientii nevaccinati ci doar ca ii voi scoate de pe lista. Aceasta scoatere inseamna: “daca nu mai aveti incredere in ceea ce va sfatuiesc, consider ca nu poate exista un raport normal medic-pacient si, spre binele d-voastra si al meu, cred ca este bine sa plecati de pe lista mea si sa va inscrieti la alt medic in care aveti incredere”. Asa am procedat si cu copilul despre care am facut referire.
Nu a fost nici o suparare de nici o parte. In comuna mai exista un medic de familie care are mai putini inscrisi pe liste si care poate prelua pacientii, astfel ca acestia sa beneficieze in continuare de asistenta medicala in Sistemul de Asigurari de Sanatate. In 1999 am avut pe liste 2900 asigurati si neasigurati iar acum am 2400. Unii au iesit prin schimbarea domiciliului, deces sau prin transferul la colega mea din localitate sau la alt medic. O lista se modifica in permanenta si nici o persoana nu sufera daca-si schimba medicul, mai ales ca in comuna suntem doi. Au fost foarte multe situatii in care desi pacientul a plecat de la mine a fost consultat de mine fara ranchiuna sau discriminare cand acesta a dorit.
– Am avut aceeasi atitudine, de a solicita pacientului sa se scoata de pe lista mea, si in alte situatii, nu numai in cel legat de vaccinare. Au fost situatii in care au fost pacienti care imi solicitau anumite medicamente pe care nu le puteam prescrie din cauza listelor de medicamente, a protocoalelor, sa le dau bilete de trimitere nejustificate sau excesiv de multe, sa eliberez documente care sa nege adevarul sau sa ma puna sa mint. Pacientii au plecat la alt medic beneficiind incontinuare de asistenta medicala in Sistemul de asigurari.”, a spus el.
Medicul, care refuză pacienţii nevaccinaţi, a deschis cutia Pandorei: Cum se apără acesta
„- Mesajul l-am trimis pentru ca nu exista alternativa la vaccinare, nu exista tratament, doar preventie prin vaccinare atunci cand nu sunt contraindicatii. M-am vaccinat inaintea pacientilor mei pentru a le da experienta si increderea mea si m-am lovit de reactii halucinante, paranoice, fata de care nu am putut raspunde decat cu un mesaj clar si transant. Nu vreau si nici nu pot obliga pe cineva sa se vaccineze, vreau doar binele pacientilor mei si daca ei nu inteleg acest lucru nu-I mai pot considera pacientii mei inscrisi la mine. Gestul meu nu afecteaza in nici un fel pacientii scosi pentru ca exista alternative pentru a beneficia de asistenta medicala in Sistemul de asigurari de sanatate.”, a transmis medicul pe Facebook.