Întrebați despre sentimentul generat actuala situație creată de epidemie, 44% s-au declarat îngrijorați, 38% încrezători, 10% indiferenți și 8% deprimați.
Epidemia va rămâne în continuare cu noi spun 71% din cei intervievați, în timp ce doar 29% cred că dispare.
Citeşte şi: Poliţia Română, avertisment pentru şoferi în plină pandemie de coronavirus: „Vor fi taxaţi”
Deși 71% arată că prăbușirea economiei îi îngrijorează mai tare decât creșterea numărului de îmbolnăviri, în luna aprilie, majoritatea populației a reuşit să-şi mențină nivelul de trai.
Totuşi, gospodăriile încep să semnaleze îngustări, mai ales sub forma dispariției venitului disponibil (38%) şi a şomajului efectiv, potențial sau în familie (19%). Când venitul disponibil se evaporă, gospodăriile reduc consumul şi economisirea. Cererea agregată scade şi economia în ansamblu începe să sufere.
Citeşte şi: Atenţie ce fel de măşti folosiţi pentru a vă proteja de coronavirus. Alertă emisă prin Safety Gate
Când vine vorba de încrederea în autorități, 55% din cei intervievați spun că Guvernul își face treaba bine sau foarte bine, dar doar 36% spun același lucru și despre activitatea Parlamentului.
Aproape toți vor ca Preşedintele (87%) sau Guvernul (80%) să aibă fiecare puterea pe care o au acum sau o putere mai mare.
Peste 80% cred că, prin impunerea carantinei, statul a urmărit protejarea sănătății, nu îngrădirea libertății cetățenilor.
Veștile sunt bune și pentru PNL pentru că 50% doresc ca liberalii să rămână la guvernare și după perioada de criză, în timp ce 48% doresc o schimbare. Adepții schimbării sunt îndeosebi cei care se aşteaptă să piardă economic din cauza crizei.
Statul în ansamblu este perceput ca slab de către cei mai mulți (75%), oamenii cred în proporție de 41% că, datorită vremurilor prin care trecem, românii au devenit mai solidari.
Sondaj a fost realizat telefonic pe un eșantion de 710 persoane, între 22 şi 25 aprilie. Eşantionul este reprezentativ la nivel național pentru întreaga populație în vârstă de peste 18 ani din România. Toleranța de eşantionare este de ± 3,7%.