Panica răspândită în rândul populaţiei de pandemia de COVID 19 a creat terenul propice pentru mai multe feluri de înşelătorii, iar atacurile cibernetice s-au înmulţit în această perioadă, îmbrăcând forme diverse. SRI a publicat marţi un comunicat pe site-ul instituţiei prin care avertizează asupra acestor atacuri şi oferă soluţii prin care utilizatorii de soluţii online se pot proteja.
„În luna aprilie a anului în curs a fost identificată o campanie de atacuri cibernetice a unei grupări de criminalitate cibernetică care utilizează troianul bancar Qbot (QakBot, Plinkslipbot, QuakBot). În diferitele variante identificate, troianul vizează preponderent clienții organizațiilor din domeniul financiar-bancar din SUA, România, Canada și Grecia. Într-o măsură mai redusă, Qbot a vizat și clienți ai organizațiilor din domeniul tehnologic, comercial și al telecomunicațiilor.
În România, campania a vizat clienții unor platforme care utilizează servicii de internet banking prin browser (Chrome, FireFox, Microsoft Edge) și nu prin aplicații dedicate.
Prin transmiterea unor e-mail-uri capcană (spear-phishing), Qbot este programat să sustragă credențiale de acces pentru platforme specifice companiilor financiar-bancare și serviciilor de e-mail și date financiare.
Aceste mesaje pot avea fie un link în conținut, fie un atașament. Atașamentul este un fișier de tip zip, care conține un document MS Word ce rulează un macro prin care se descarcă troianul și se realizează infectarea dispozitivului. Odată instalat, Qbot verifică existența unui anti-virus, își asigură persistența în sistem și utilizează certificate de securitate valide pentru a evita detecția. Ulterior, troianul extrage credențiale de acces și date finanaciare de pe dispozitivul infectat. De asemenea, Qbot are capabilități prin care pot fi infectate și alte dispozitive dintr-o rețea cu un dispozitiv deja compromis.
Pentru a diminua riscul de infectare cu troianul bancar Qbot, recomandăm:
Nu este singurul tip de înşelătorie. Afectaţi sunt şi utilizatorii de aplicaţii, care sunt momiţi să deschidă linkuri cu titluri înşelătoare cu titluri legate de pandemia de coronavirus, cum ar fi „Detalii secrete! (COVID-19)”, pentru ca apoi să le fie furate datele bancare. DETALII AICI