„În conformitate cu prevederile Legii nr. 38/2018 pentru acordarea de servicii medicale unor categorii de persoane şi pentru completarea art. 2 din Legea nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, domnul Traian Băsescu, Preşedintele României, în perioada 2004 şi 2014, s-a imunizat împotriva COVID-19, în cursul acestei zile, la Centrul de vaccinare al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central «Dr. Carol Davila»”, arată spitalul, într-o postare sâmbătă pe pagina de Facebook.
„A fost foarte plăcut”, a spus Traian Băsescu după ce a primit vaccinul, iar medicul care i-a administrat doza i-a replicat: „Este răspunsul pe care îl aşteptam”. „Aveţi mâna foarte uşoară”, a mai complimentat-o fostul preşedinte pe doctoriţă.
Prim-ministrul Florin Cîţu s-a vaccinat anti-COVID sâmbătă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar „Dr. Carol Davila”, unde cu o zi în urmă s-a vaccinat şi preşedintele Klaus Iohannis. Prim-ministrul a venit la centrul de vaccinare îmbrăcat cu un tricou inscripţionat cu mesajul „Împreună învingem pandemia”.
Vineri, 15 ianuarie, a început o nouă etapă de vaccinare, iar circa 5 milioane de români sunt eligibili pentru vaccin, adică persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, persoane din industrii cheie.
Etapa a treia, care va include toate persoanele care vor să facă vaccinul împotriva COVID ar putea începe în aprilie 2021, însă autorităţile nu au putut răspunde dacă nu va fi accelerată această etapă, aşa cum s-a întâmplat de altfel în etapa a doua.
La nivel organizatoric, încă nu s-a stabilit cine va plăti costurile organizării şi gestionării etapelor a doua şi a treia de vaccinare, care implică mai multe centre şi puncte de vaccinare. Ministrul sănătăţii şi primarul Clujului s-au contrazis în declaraţii privind necesitatea ca banii să vină de la centru sau de la autorităţile locale, însă ordonanţa care să stabilească acest lucru este încă pe masa discuţiilor.