În luna noiembrie, specialiştii de la Agenţia Europeană a Medicamentului aveau trei mari probleme cu vaccinul Pfizer/BioNTech: mai multe fabrici nu fuseseră inspectate, nu erau suficiente informaţii despre loturile de vaccin comercial, iar datele disponibile arătau diferenţe de calitate între loturile comerciale şi cele folosite în testarea clinică.
Ca să treacă de la stadiul clinic la cel comercial, producătorii au schimbat procesul de fabricaţie şi au apărut, pe parcurs, modificări ale integralităţii fragmentului de ARN folosit. Vaccinurile folosite în testarea clinică aveau un fragment de ARN întreg în procent de 69-81%. Pe linia de producţie, media a scăzut de la 59%, până la 51-52% pentru anumite loturi. Asta se întâmpla în luna noiembrie, scrie Le Monde.
Pfizer a propus ca nivelul de ARN să nu fie mai mic de 60% în primele etape ale fabricaţiei, ca să nu scadă sub 50% pe linia de producţie şi a dat asigurări că vaccinul nu este mai puţin eficient şi sigur. Dar unul dintre ultimele rapoarte disponibile la Agenţia Europeană a Medicamentului, din decembrie, arată că nivelul de integralitate acceptat este de 75%, apropiat de cel din testarea clinică.
Jurnaliştii francezi scriu că vaccinul Pfizer a fost aprobat pe 21 decembrie, la trei săptămâni după Statele Unite, Canada şi Marea Britanie, tocmai pentru a fi rezolvată această problemă de calitate.
În România, un număr 12.421 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore împotriva COVID – 19 cu vaccinul Pfizer BioNTech, iar numărul total de persoane vaccinate a ajuns la 196.090, potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Potrivit sursei citate, numărul de reacţii adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, în ultimele 24 de ore, era de 51 de reacţii comune şi minore, dintre care: 20 de reacţii de tip local şi 31 de reacţii generale.