Cum să îţi recuperezi banii din taxa de poluare. Vezi paşii de urmat

Îmbulzeala creată în instanţele din toată ţara, cauzată de procesele privind taxa de poluare, a micşorat bugetul statului cu aproximativ 340 de milioane de lei, sumele fiind restituite de către stat din diferenţele din taxa de poluare rezultate în anul 2011 şi în primele 9 luni ale acestui an. RTV.NET vă prezintă paşii ce trebuie făcuţi pentru recuperarea taxei de poluare sau a diferenţei rezultate din ultimele metode de calculare a ei.
Nicu Stan
06 nov. 2012, 07:13
Cum să îţi recuperezi banii din taxa de poluare. Vezi paşii de urmat

În cazul restituirii sumelor reprezentând diferenţa între taxa pe poluare pentru autovehicule (taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule) şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, persoanele fizice/juridice depun la unităţile fiscale o cerere de restituire.

„La cererea de restituire se anexează, în original sau în copie, documentul doveditor al plăţii taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, respectiv chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont, după caz, care să ateste efectuarea plăţii acesteia, precum şi copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestora. La dosar trebuie depus şi documentul eliberat de RAR privind rezultatul expertizei tehnice sau documentul eliberat de Corpul experţilor tehnici privind rezultatul evaluării individuale a autovehiculului”, a declarat Sabina Zereş, purtător de cuvânt al ANAF, prentru ROMÂNIATV.NET.

În cazul autovehiculelor rulate achiziţionate din alte state, în plus, contribuabilul va depune, în original şi în copie, un document din care să rezulte data primei înmatriculări sau anul fabricaţiei, după caz.

Cum se pune mâna pe bani

În cazul contribuabililor persoane juridice, restituirea sumelor cuvenite se va efectua numai prin decontare bancară în contul bancar indicat prin cererea de restituire, iar, în cazul contribuabililor persoane fizice, restituirea se va efectua fie în contul bancar indicat de aceştia, fie în numerar, la ghişeul unităţii Trezoreriei Statului, în baza notei privind restituirea/rambursarea unor sume.

Cine recuperează taxa integral

Taxa de poluare va fi recuperată integral de la stat doar de aceia care şi-au vândut maşina în străinătate, într-un stat membru. „În situaţia în care se solicită suma reprezentând valoarea reziduală a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, la cererea de restituire se mai anexeaza anumite documete”, potrivit ANAF.

Aceste documente sunt:

a)copia legalizată a cărţii de identitate a autovehiculului,

b)documentul eliberat de organele de poliţie competente, din care să rezulte că autovehiculul a fost scos din parcul auto naţional, în original şi în copie,

c)documentul care atestă faptul că autovehiculul a fost transferat în alt stat membru, respectiv factura/contractul de vânzare-cumpărare sau declaraţia vamală de export, după caz, în original şi copie,

d)dovada plăţii taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/taxei pe poluare pentru autovehicule, în copie sau în original.

În ce situaţii plăteşte statul dobândă

Statul va fi bun de plată, adică va plăti dobândă contribuabilului, în cazul în care se va depăşi termenul legal de plată. Termenul de soluţionare a cererilor de restituit este de 45 de zile de la data înregistrării cererii” informează ANAF.

Termenul de intrare în posesie a banilor poate fi depăşit. „Termenul de 45 de zile poate însemna doar soluţionarea dosarului favorabil şi nu intrarea în posesia banilor. Recuperarea sumelor din taxa de poluare în instanţă a durat şi un an. Şase luni până la obţinerea hotărârii definitive şi irevocabile de restituire şi încă şase până la intrare în posesia banilor”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Gheorghe Piperea, avocat.

De asemenea, avocatul consideră că mulţi contribuabili ai taxei de poluare se vor adresa în continuare instanţelor, întrucât depunerea dosarului la ANAF va fi anevoiasă. „Mergi la ghişeu şi se vor mai găsi să mai ceară o copie, o stampilă de la un anumit individ. S-ar putea ca mulţi să aleagă tot instanţa, mai ales că acum se câştigă sigur. Ceea ce trebuie menţionat este că legea taxei de poluare a fost suspendată, se poate reveni oricând asupra ei”, a amintit Gheorghe Piperea.

Câţi bani a dat statul înapoi

Statul a plătit sume mari de bani forţat de instanţele judecătoreşti pentru restiturea diferenţelor din taxa de poluare.

„Suma totală încasată în anul 2011 din taxa auto este de 423.610.069 lei, iar suma restituită în aceeaşi perioadă este de 64.999.796 lei” potrivit ANAF. Odată cu suspendarea taxei de poluare sumele vor fi mult mai mari în această ultimă parte a anului, în contextul în care în acest an au fost câştigate pe bandă rulantă procesele din instanţe privind taxa de poluare. „Suma încasată în primele 9 luni ale anului 2012 din taxa auto este de 448.146.391 lei , iar suma restituită 272.120.273 lei”, mai arată ANAF.

De asemenea, pentru fiecare categorie de sumă de restituit, există câte un modelul de cerere postată pe pagina de internet a ANAF. În plus, ANAF anunţă că depunerea dosarului se va face gratis.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Marian Golea anunță horoscopul anului 2025. Ce schimbări apar odată cu noul an. „Vom avea epidemii foarte puternice”
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
OMS menține alerta: Epidemia de Mpox continuă să fie o urgență de sănătate publică
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni