Ritmul de acoperire vaccinală din România este scăzut la trei săptămâni de la debut. Secretarul de stat în cadrul MS Andreea Moldovan susține că nu ritmul de vaccinare COVID este scăzut deoarece sunt vaccinați între 15.000 și 16.000 de persoane zilnic.
Citește și: Streinu Cercel despre efectele vaccinului. Ce se întâmplă în organism la o săptămână după imunizare
”Ştiu situaţia stocurilor de vaccin, dar este o cifră întotdeauna trebuie interpretată şi prin prisma rapelului care deja de duminică încolo începe să fie administrat. (…) Am primit până în prezent 450.000 de doze de vaccin. Am vaccinat 140.000 de oameni, la care dacă ne gândim la rapel ajungem la 280.000 de oameni. Avem o diferenţă de doze de vaccin care se distribuie, cel puţin zilnic sunt undeva între 40-50.000 de doze care pleacă de la comandamentul central, de la Cantacuzino, spre ţară pentru a fi după aceea distribuite mai departe. Numărul de doze pe care îl avem poate să pară mare, dar el totdeauna trebuie evaluat prin prisma necesarului pentru că sunt doze care sunt atribuite în mod constantat. Ritmul de vaccinare este oarecum scăzut vizavi de aceste doze restante pentru că avem 15.000 -16.000 de vaccinaţi pe zi”, a afirmat secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, duminică la Digi 24.
Ritmul de acoperire vaccinală din România este scăzut la trei săptămâni de la debut. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății susține că România a primit aproximativ 90.000 de doze de vaccin, dar sunt puține pentru ceea ce este nevoie.
”Atât a fost doza alocată României, atât reuşim să primim săptămâna din vaccinul Pfizer/Biontech care este primul vaccin care a fost acceptat. Ceea ce urmează acum este suplimentarea cu doze de Moderna, care sunt puţine. Am primit ca ţară undeva cred că până în 90.000 de doze, am primit ieri 14.000 de doze, dar sunt puţine faţă de ceea ce am avea nevoie”, a explicat Andreea Moldovan.
”Dacă am ajunge la 45.000 – 50.000 de persoane vaccinate pe zi am putea spune că ajungem la un ritm mai bun de acoperire vaccinală într-un timp corespunzător însă să gândim că ritmul actual de vaccinare este de aşa natură pentru că acestea sunt dozele care ne sunt alocate şi care sunt disponibile. Se doreşte ca ele să fie alocate într-un mod liniar, să nu existe discontinuităţi ale administrării vaccinului pe parcursul campaniei de vaccinare. Dacă am administra vaccin, ne-am opri câteva zile, am administra din nou, ar fi nişte goluri care ar împieta foarte mult asupra cursivităţii şi modalităţii desfăşurării procesului de vaccinare”, a mai declarat Andreea Moldovan.