The Economist: Lipsa de încredere a oamenilor a dus în România şi alte ţări din Est, la evitarea celor mai rele scenarii ale pandemiei

Publicația britanică The Economist a făcut o analiză în care compară pe de o parte încrederea populaţiei în autorităţi şi semeni cu gradul de restricţie aplicat de guverne pe perioada pandemiei. Acolo unde încrederea este mai scăzută, cum e cazul României, restricţiile au fost mai dure, dar şi cazuri de deces şi infecţie cu COVID-19 mai reduse.
Filip Stan
30 apr. 2020, 17:19
The Economist: Lipsa de încredere a oamenilor a dus în România şi alte ţări din Est, la evitarea celor mai rele scenarii ale pandemiei

Sondajele relevă în mod constant că locuitorii din nord-vestul Europei au încredere destul de mare în guvernele și concetățenii lor, în timp ce sudul și estul Europei se confruntă, dimpotrivă, cu o lipsă a încrederii în autorităţi. Concret, cifrele unui sondaj World Values Survey arată că peste 60% dintre suedezi spun că majoritatea oamenilor pot fi de încredere, în Italia procentul este de aproximativ 30%, în schimb în România procentul celor care sunt încrezători în semenii lor este de doar 7%. Un alt studiu, European Social Survey, solicită respondenților să își evalueze încrederea în politicieni pe o scară de la 1 la 10. În 2018, olandezii au înregistrat o medie de 5,4, polonezii 3,1, iar francezii și germanii se află între aceste procente. În schimb, unul din opt bulgari le-a dat politicienilor de la Sofia nota 0.

Citeşte şi Scădere record a emisiilor de carbon. Pandemia de coronavirus a adus poluarea la nivelul anului 2010

Astfel de rezultate reflectă diferențe socio-culturale profunde, relevă un articol publicat de The Economist. Încrederea mai mare se corelează cu bogăția mai mare, cu mai puțină criminalitate și cu alte valori ale bunăstării. Pe de altă parte însă, această stare de lucruri pare să influențeze reacţia avută de aceste state la pandemia de COVID-19. Țările în care încrederea cetăţenilor este mai mare au implementat în general restricţii mai puțin stricte. În loc să aplice aspru normele de distanțare socială, guvernele lor se bazează pe cetățeni să respecte liniile directoare. „Ce metodă este mai bună? Răspunsul este complicat”, admite The Economist.

Luăm spre exemplu România, unde o brutală dictatură comunistă, urmată de decenii de corupție, i-a făcut pe cetățeni suspicioşi faţă de instituții și unii faţă de alţii. În imposibilitatea de a se baza pe bunăvoința publică, guvernul a răspuns crizei generate de COVID-19 cu restricţii dure, declarând starea de urgență chiar înainte de primul deces oficial de coronavirus. Declarațiile pe proprie răspundere sunt obligatorii pentru cei care pleacă de acasă. În perioada 24 martie – 19 aprilie, poliția a dat 200.000 de amenzi (în valoare de 85 de milioane de dolari). Majoritatea românilor practică distanțarea socială, spune Barbu Mateescu, sociolog român. Amenzile nu sunt singurul motiv, o fac şi pentru că puțini au încredere în sistemul de sănătate. Unii își amintesc de lipsa de alimente în anii 1980 și au trecut rapid la aprovizionarea pe modul de criză„, mai scrie publicaţia britanică.

În Vest, restricţiile cele mai dure sunt unde e mortalitatea mai mare

Ca și România, multe țări est-europene cu încredere scăzută în semeni şi autorităţi au aplicat restricţii dure și rapide. Serbia, Grecia și alte state balcanice au impus stări de urgenţă. Croația solicită un permis eliberat de guvern pentru a călătoria între orașe. Polonia, printre primele țări care și-a închis granițele, le interzice copiilor sub 13 ani să plece de acasă fără să fie însoţiţi de un adult, cumpărătorii sunt obligaţi să poarte mănuși de unică folosință, iar măştile de protecţie sunt obligatorii în public. Astfel de reacții au ajutat la Europa de Est să evite scenariile cele mai rele ale pandemiei. Ratele de deces confirmate în Polonia și România reprezintă mai puţin de o zecime din țări precum precum Franța, Italia sau Spania. Ratele mai mici de testare reprezintă doar o fracțiune din această diferență de cifre.

Citeşte şi Premierul Rusiei, Mihail Mişustin, are coronavirus. Momentul în care i-a comunicat în direct, lui Putin că este infectat VIDEO

În Europa de Vest, în mod surprinzător, restricţiile cele mai dure sunt acolo unde pandemia este mai mortală. În Franța, Italia și Spania sunt interzise adunările publice și vizitele sociale, întreprinderile neesențiale sunt închise, la fel ca şi parcurile și plajele. Poliția franceză a dat peste 400.000 de amenzi pentru încălcarea restricţiilor, iar în Spania totalul a ajuns la aproape 800.000, cu aproape 7.000 de arestări. Şi aceste restricţii dure reflectă o neîncredere răspândită în rândul populaţiei. În Polonia procentul de încredere este în jur de 20%, în timp ce în Franţa Italia şi Spania doar 25-30% din cetăţeni au încredere în guvern şi semeni, la jumătate faţă de Suedia.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Se dau câte 800 lei. ANAF te va verifica. Depui declarație pe propria răspundere cum i-ai cheltuit
Playtech.ro
Ce conține carnea de mici vândută în supermarketurile din România înainte de 1 Mai. „Surpriza” din compoziție, semnalată de APC
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Pericol într-o zonă din România. Apa e periculoasă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Elena Udrea, OUT din închisoare?! Avocatul ei a dat imediat vestea uriașă: E aritmetică!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Surpriză privind voucherele de vacanță din 2025! Cum se pierd banii și când se dau înapoi. Noile reguli vizează toți angajații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre