Circa 436 de milioane de companii din întreaga lume sunt în pericol să se închidă sau să îşi reducă drastic activitatea. Cele mai multe, din comerţ, producţie şi industria ospitalităţii.
„Cu cât durează mai mult, cu atât mai mulţi vor ajunge într-o formă de şomaj. Adevăratul pericol de aici, nu este şomajul pe termen scurt, prin care trebuie să sprijinim oamenii, ci faptul că, în multe cazuri, el se va transforma în şomaj pe termen lung”, explică economistul Guntram Wolff.
Numai în sectorul turistic, peste 100 de milioane de oameni ar putea rămâne fără un loc de muncă.
„Dacă ai fi putut să serveşti 100 de clienţi, să spunem, pentru a avea venitul necesar să plăteşti salariile, taxele, să îşi întreţii familia, pentru că despre asta este vorba, acest lucru nu mai este posibil, pentru că încasările vor fi la jumătate. De aceea, abia dacă vom reuşi să acoperim costurile şi nici acest lucru nu este o certitudine. Următoarele șase luni cred că se anunţă sumbre. Cred că întrebarea importantă este cât de mari vor fi pierderile din turism pentru viitorul an şi jumătate”, explică Andreas Ghikas, proprietar de cafenea.
În acest moment, peste 2,3 milioane de oameni trăiesc în state şi regiuni în care sunt impuse măsuri de carantină ca urmare a pandemiei.