CALENDAR ORTODOX 2 MAI 2020. Sărbătoare cu cruce neagră în CALENDARUL ORTODOX. Ce mare sfânt prăznuim astăzi

CALENDAR ORTODOX 2 MAI 2020. În această zi, prăznuim unul dintre cei mai mari sfinţi ai creştinătăţii, cel de al cărui nume se leagă învăţătura conform căreia mântuirea nu e posibilă decât printr-o unire a omului cu Dumnezeu.
Romania TV
01 mai 2020, 11:35
CALENDAR ORTODOX 2 MAI 2020. Sărbătoare cu cruce neagră în CALENDARUL ORTODOX. Ce mare sfânt prăznuim astăzi

Ortodoxe: Aducerea moaştelor Sfântului Atanasie cel Mare; Sfântul Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului

Greco-catolice: Aducerea la Constantinopol a moaștelor Sf. Atanasie cel Mare.

Romano-catolice: Sf. Atanasie, episcop învăţător; Antonin din Florenţa, episcop

CALENDAR ORTODOX 2 MAI 2020. Aducerea moaştelor Sfântului Atanasie cel Mare; Sfântul Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului

Sfântul Atanasie cel Mare este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 18 ianuarie, cât și pe 2 mai (aducerea moaștelor sale în Constantinopol). Sfântul Atanasie cel Mare a fost unul dintre cei mai de seama episcopi ai Bisericii creștine din Alexandria în sec. al IV-lea.

Acesta s-a născut în Alexandria, în 295 sau 296, și a primit o temeinică educație clasică și teologică. La 24 de ani a fost hirotonit diacon de către arhiepiscopul cetății, Alexandru, încredinţându-i-se totodată și funcția de secretar al acestuia. În această calitate, îl însoțește pe patriarh la Sinodul de la Niceea, în 325, unde joacă un rol decisiv în combaterea arianismului și în condamnarea lui Arie.

Este ales episcop al Alexandriei, odată cu moartea Sfântului Alexandru – 8 iunie 328. Sfântul Atanasie a fost episcop până în 373. În tot acest timp, a fost exilat de cinci ori, însă exilul nu l-a împiedicat să desfășoare o bogată activitate teologică – mai ales o politică bisericească antiariană.

Majoritatea lucrărilor sale au că obiect lupta pentru apărarea credinței niceene. El supune argumentele exegetice și dialectice ale oponenților săi unei analize critice, dovedind că sunt lipsite de temei. Ajutat de vastele sale cunoștințe scripturistice, teologice și filosofice, el a izbutit să pună pe temelii solide credință creștină ortodoxă.

Sfântul Atanasie cel Mare a murit la 2 mai 373, după 45 de ani de episcopat.

CALENDAR ORTODOX 2 MAI 2020. Învățătura Sfântului Atanasie cel Mare despre mântuire

Sfântul Atanasie cel Mare este  marele apărător al învățăturii despre Dumnezeirea lui Iisus Hristos. El a aparat această învățătură deoarece și-a dat seama că de Dumnezeirea lui Iisus Hristos este legată mântuirea noastră, scrie crestinortodox.ro.

În acest sens, mântuirea nu e posibilă decât printr-o unire a omului cu Dumnezeu, care atunci când e deplină produce îndumnezeirea ființei umane. Îndumnezeirea  reprezintă  o  imprimare  a  trăsăturilor dumnezeiești în ființă, cu alte cuvinte o unire interioară a ei cu Dumnezeu. Dar tocmai pentru că Cuvântul este Dumnezeu adevărat, care s-a făcut și om adevărat, mântuirea are efecte transformatoare asupra naturii umane.

Citeşte şi CALENDAR ORTODOX MAI 2020. Sărbători religioase în MAI 2020

Mântuirea înțeleasă că îndumnezeire și ca victorie asupra morții semnifică întărirea naturii umane prin întărirea spiritului ei. Dar mântuirea nu rezultă numai din întărirea spiritului împotriva ispitelor trupului, prin prezența plină de putere a lui Dumnezeu în el, ci capătă un caracter și mai complex. Victoria asupra morții – datorită întăririi spiritului nostru împotriva pornirilor cărnii sau a egoismului nostru, prin îndumnezeire – nu constă în puterea de a ocoli moartea, ci se obține prin acceptarea morții.

Sfântul Atanasie vede deci mântuirea rezultând pe de o parte din îndumnezeirea naturii umane asumate de Fiul lui Dumnezeu, pe de altă din acceptarea morții acestei naturi.

După Sfântul Atanasie, dacă Hristos n-ar fi primit moartea în trupul Său, n-ar fi putut-o învinge pentru totdeauna, pentru că trupul nostru n-ar  fi devenit purtătorul unei puteri dumnezeiești care învinge moartea din  interior, care devine inaccesibil morții după ce odată a fost învins. Dacă Dumnezeu ar fi eliberat trupul nostru de moarte ținându-l în afară ei, acesta ar fi căzut iarăși sub puterea ei cum s-a întâmplat cu Adam.

Adevărul că moartea a putut fi biruită în mod real de Domnul doar pentru că a fost primită în trupul Său devine înțeles dacă luăm în considerare că și slăbiciunile au putut fi slăbite în trupul nostru doar pentru că au fost primite de Hristos în trupul Său. Căci moartea este și ea o trăsătură pătimitoare culminantă a trupului nostru. Dacă Dumnezeu ar fi tămăduit aceste slăbiciuni şi moartea numai din afară, ele ar fi apărut din nou în firea noastră.

Credința în Înviere îi face pe creștini să nu se teamă de moarte ca de un sfârșit definitiv al vieţii. Pe de altă parte, ei cred că din trupul înviat al lui Hristos le vin, prin Duhul Sfânt, puteri în suflet și în trup prin rugăciune. Toate rugăciunile Bisericii Ortodoxe cer, pe lângă mântuirea veșnică, putere de la Dumnezeu pentru trup și pentru suflet, pentru biruirea ispitelor, pentru luminarea și întărirea sufletului, ca să lupte împotriva păcatelor. În această putere e marea lor nădejde, nu în satisfacerea exagerată a slăbiciunilor.

Pentru Sfântul Atanasie, mântuirea se obține prin efortul omului de a deveni, cu puterea lui Hristos care și-a îndumnezeit trupul, sfânt și îndumnezeit. De aceea se poate spune că Sfântul Atanasie apară învățătură despre Dumnezeirea deplină a Cuvântului, nu numai din încrederea ce o are în iubirea lui Dumnezeu față de om, ci și din încrederea ce o are în om, în capacitatea acestuia pentru unirea cu Dumnezeu.

Doctrina despre mântuire a Sfântului Atanasie ca acțiune de îndumnezeire a tuturor prin trupul lui Hristos nu poate fi înțeleasă dacă nu se ține seama de două implicațîi ale ei: de o anumită cuprindere a tuturor persoanelor umane în Hristos; de o anumită cuprindere a cosmosului însuși în El. Trupul purificat și înviat al lui Hristos stă într-o legătură cu trupul nostru al tuturor.

Pentru Sfântul Atanasie, mântuirea se desăvârseste prin învierea tuturor sau prin desființarea generală a morții. Hristos a făcut începutul mântuirii în acest înțeles, prin învierea Să. Moartea, a acoperit sensul existenței, care e una cu Înțelepciunea sau cuvântul lui Dumnezeu, reflectată cu bogăția de sensuri sau de „cuvinte” eterne cuprinse în El, în creație.

Conform doctrinei despre mântuire a Sfântului Atanasie, toată creația tinde spre învierea generală ca spre sensul ei deplin și spre desăvârșirea ei în Dumnezeu.

CALENDAR ORTODOX 2 MAI 2020. Rugăciune către Sfântul Atanasie cel Mare

O, mare și minunate Sfinte Ierarhie al lui Hristos, Atanasie, luminătorul Bisericii din Constantinopol, făcător de minuni și ocrotitor al țărilor ortodoxe! Tu încă din tinerețe ai părăsit toate cele lumești, călăuzit fiind de iubirea către Dumnezeu și de buna socotință duhovnicească și ai vestit tuturor oamenilor zicând: Ce este bogăția, ce este omul, slava și puterea? Fum care se împrăștie în văzduh; toate acestea sunt duse de vânt! De aceea să ne dorim bogăție pentru veacul viitor.

Citeşte şi TRADIŢII şi OBICEIURI în luna MAI. De ce este bine să bei vin în prima zi a lunii

Astfel învățând, tu însuți te-ai făcut pildă, căci erai milos, bun la inimă, smerit, blând și simplu pentru toți. Pentru aceasta și întru adormirea ta, mult-Milostivul Dumnezeu te-a luminat și te-a preaslăvit cu nenumărate minuni și cu nestricăciunea moaștelor tale. Având însă îndrăzneala către Domnul, apără și mântuiește cu mijlocirea ta poporul român, țară noastră și orașul acesta, în care ai binevoit să te odihnești prin aducerea sfintelor tale moaște.

Roagă-L pe Hristos Dumnezeu să ne ierte nouă toate greșelile, cele de voie și cele fără de voie, și să ne izbăvim de toți vrăjmașii văzuți și nevăzuți, de toate necazurile și supărările și de toate neputințele. Roagă-te că Milostiv să ne fie nouă, tuturor, Domnul și aici și în veacul ce va să fie, iar pe cei adormiți dintre noi să-i odihnească în loc de lumină.

Noi, cei ce ne închinăm la icoană cu moaștele tale, avându-te pe ține rugător neadormit către Domnul, cu mulțumită și cu dragoste preaslavim Treimea cea Sfânta, pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

2 mai 2020, Ziua Naţională a Tineretului

Dincolo de semnificaţia religioasă a zilei de 2 mai, această zi are, cel puţin pentru români, şi o semnificaţie mai “lumească”. Începând din 2005, ziua de 2 mai este Ziua Naţională a Tineretului.

Proiectul legislativ privind decretarea acestei zile a fost inițiat în anul 2004 de 15 deputați din toate formațiunile politice parlamentare. La 5 octombrie 2004, legea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților. 2 mai 2005 este prima data când a fost celebrată Ziua Naţională a Tineretului.

La nivel mondial, tinerii sunt celebraţi în ziua de 12 august.

 

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cele mai tari meme-uri după dezbaterea prezidențială. Imaginile virale distribuite de români
Capital.ro
Cel mai mare artist pe care România l-a pierdut. Nu va mai fi altul ca el. S-a dus atât de tânăr...
Playtech.ro
Aparatul pe care românii nu îl mai pot cumpăra de la 1 iulie 2025. Electrocasnicul dorit de mulți a fost interzis de UE
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vara vine mai devreme. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
BREAKING! Mihai Leu, dus cu elicopterul la spital. Medicii se luptă să-l stabilizeze
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Noua TAXĂ s-a votat. Decizie în România începând cu 1 ianuarie 2026. Se plătește pe persoană
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ea este Andreea Cristiana, eleva de clasa a XI-a din Iași care s-a speriat de un urs și s-a înecat în Lacul Frumoasa din Harghita
Măsurile propuse de Ilie Bolojan pentru evitarea unei crize financiare: „Când se cuplează un grad de îndatorare mare, cu dobânzi mari, înseamnă să ne întoarcem în perioada 2008-2010”
MediaFlux
Advărata cauză a masivei pene de curent din Spania. Este incredibil! Ziua de 28 aprilie va rămâne în istorie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster