Psoriazisul, boala ce duce la prejudecăţi şi stigmatizare socială

Societatea Română de Dermatologie (SRD) şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) au demarat campania "Stop prejudecăţilor", campanie ce are ca rol principal atât informarea pacienţilor cu psoriazis, dar şi a tuturor acelora care intră în contact cu persoanele cu astfel de afecţiuni.
Romania TV
05 nov. 2012, 13:03
Psoriazisul, boala ce duce la prejudecăţi şi stigmatizare socială

Deviza campaniei este „Să fii atins de psoriazis nu înseamnă să nu mai poţi fi atins!”. SRD şi APAA au organizat, duminică, o dezbatere menită să aducă în conştiinţa publicului larg faptul că psoriazisul nu este o boală contagioasă, iar temerile legate de contagiune sunt neîntemeiate. Manifestarea a făcut parte dintr-o serie de evenimente demarate din 29 octombrie, Ziua Mondială a Psoriazisului.

Psoriazisul este o afectiune a pielii care cauzează aparitia pe piele a unor pete rosii, solzoase numite leziuni. Leziunile pot apărea pe orice zonă a pielii. Există mai multe tipuri diferite de psoriazis.

Aproape trei la sută din populaţia lumii îndură simptomele de psoriazis. Mulți trebuie să suporte o durere constantă cauzată de crăpături şi sângerare la nivelul pielii. Ei suportă umilința de a lăsa în urma lor fragmente de piele moartă care le acoperă hainele şi zonele din imediata lor apropiere. Ei lupta cu dezamăgirea cauzată de tratamente și de lipsa unui leac definitiv.

Cu toate acestea, o mare parte din populația lumii consideră psoriazisul ca fiind o chestiune banală, care merită puțină înțelegere sau simpatie. Unii oameni încă echivalează psoriazisul cu lipsa de igienă și ii evită pe cei care suferă de această boală. Multe persoane cu psoriazis se izolează din această cauz[ şi a unui profund sentiment de rușine.

Printre subiectele dezbatute a fost şi cel legat de faptul că 47% dintre persoanele care trăiesc cu psoriazis moderat şi sever au declarat că au fost afectaţi mai mult de frica de ceea ce vor crede alţii despre boala lor decât de provocările fizice asociate cu boala. În acelaşi timp, de 3 ori mai multi pacienţi cu psoriazis sever relatează relaţii sociale alterate comparativ cu persoanele sănătoase iar numărul celor care îşi pierd locul de munca din cauza acestei boli este de 5 ori mai mare decât în cazul unor persoane sănătoase. Poate tocmai din acest motiv, 5,5% dintre pacienţii cu psoriazis au avut tentative de suicid în comparaţie cu o  rata de 2,4%–3,3% pentru alţi bolnavi. Sunt cifre care arată marginalizarea socială la care sunt supuşi aceşti pacienţi şi problemele reale cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi.

Cu acest prilej a fost acordat titlul de ambasador al pacienţilor cu psoriazi cunoscutului jurnalist Petre Mihai Băcanu, cel care este şi promotorul campaniei „Stop Prejudecăţilor!”. Acesta a avertizat încă o dată autorităţile statului că „dacă nu se vor implica serios în problema sănătăţii românilor, atât Ministerul Sănătăţii cât şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, aşa cum se implică şi aceşti oameni, medici, artişti, jurnalişti şi nu în ultimul rând pacienţi, atunci, din nefericire vom asista la tragedii din ce în ce mai multe”.

Specialiştii prezenţi la eveniment au vorbit şi despre efectele în plan social, dar şi psihologic pe care le generează Psoriazisul. „Deteriorarea vieţii sociale şi uneori şi a celei de familie, îi împinge pe unii dintre pacienţi chiar şi la tentative de sinucidere. Psoriazisul nu e o boală mortală, dar marginalizarea poate fi”, a declarat Preşedintele SRD, Prof. Dr. Călin Giurcăneanu.

Declaraţie întărităde cea a Dr. Irinel Nedelcu care a amintit că”studii la nivel mondial demonstrează impactul psihosocial major pe care îl are această boală. Pacienţii cu psoriazis sunt de multe ori ocoliţi de semeni şi ajung să se autoizoleze”.

Preşedintele APAA, Rozalina Lăpădatu a informat că un studiu efectuat în şapte ţări din Europa a arătat că 21% dintre pacienţii cu psoriazis au probleme în viaţa de cuplu, 26% au viaţa socială afectată, 10% au dificultăţi în carieră din cauza bolii, iar 34% au tulburări de somn. „Tentativa de suicid este foarte mare, mai mare decât la bolnavii de cancer. Asta arată cât de important este aspectul exterior pentru că oamenii din jur ne judecă după cum arătăm”, a declarat Lăpădatu.

Una dintre principalele condiţii de care trebuie să ţină cont orice pacient cu psoriazis a fost rezumată în câteva cuvinte de către Prof. Dr. Ioan Nedelcu care susţine că „încă de la primele semne de boală pacientul trebuie să se adreseze medicului dermatolog pentru a obţine controlul suferinţei şi a evita complicaţiile ulterioare”

De asemenea, Dr. Carmen Curea a explicat efectele netratării corecte a acestei boli: „Psoriazisul este o boală sistemică. Aceasta înseamnă că are multiple manifestări şi comorbidităţi, din păcate nu se opreşte doar la nivelul pielii, ea putând afecta în diverse feluri şi alte organe. Astfel, este important să i se aplice un tratament sistemic, bine ţintit care să se adreseze în întreaga complexitate a acestei patologii”.

 

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Elena Udrea e în culmea fericirii! Anunț minunat despre ieșirea din închisoare
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore