Cei mai bătrâni copaci de pe planetă: Cei mai vechi au peste 80.000 de ani FOTO

Copacii sunt unele dintre organismele care trăiesc cel mai mult. Cel puţin 50 de copaci există de peste o mie de ani, însă ca ei ar putea să mai fie o mulţime, încă nedescoperiţi.
Romania TV
05 nov. 2012, 13:10
Cei mai bătrâni copaci de pe planetă: Cei mai vechi au peste 80.000 de ani FOTO

Copacii trăiesc atât de mult din mai multe motive. Unul din secretele longevităţii lor este sistemul vascular compartimentat, care permite anumitor părţi din copaci să moară, în timp ce altele trăiesc în continuare. Mulţi dintre ei dezvoltă substanţe cu care luptă împotriva bacteriilor sau paraziţilor.

Pinul Bristlecone, de exemplu, pare că nu îmbătrâneşte niciodată. La peste 3.000 de ani vechime, aceşti copaci cresc la fel de frumos ca cei mai tineri. Faţă de animale, aceşti pini nu formează mutaţii genetice în celulele lor pe parcursul timpului.

Iată câţiva dintre cei mai bătrâni copaci din lume.

Pando

Pando nu este cel mai bătrân copac din lume, ci cea mai veche colonie de copaci clonaţi, care trăieşte în Quaking Aspen, Utah, SUA. Colonia, întinsă pe 42 de hectare, este alcătuită din copaci identici genetic, conectaţi de o singură rădăcină. Ei s-au „născut” în urmă cu 80.000 de ani, pe când toţi strămoşii noştri trăiau încă în Africa. Unii estimează însă că pădurea ar avea chiar un milion de ani.

Methuselah

Cel mai bătrân copac individual din lume se află la 3.000 de metri altitudine, în Pădurea Inyo din California. El are 4.765 de ani vechime şi este ascuns printre alţi pini Bristlecone. Pentru a-l proteja de vandali, autorităţile nu au făcut public locul său exact.

Sarv-e-Abarkooh

Chiparosul gigantic trăieşte în Abarkooh, Iran. El a apărut acum 4.000-4.500 de ani şi este considerat un monument naţional. Are 25 de metri înălţime şi 11,5 meti lăţime.

Llangernyw Yew

Tisa creşte în Llangernyw, Wales, Marea Britanie şi are circa 3.000-4.000 de ani. Copacii din această specie (tisă) întrucât din trunchiu principal îi dau noi trunchiuri, aşa că atunci când cel trunchiul vechi moare, copacul trăieşte prin noile trunchiuri.

Copacul Alerce

Copacul a fost descoperit în 1993 în Munţii Anzi din centrul-sudul Chile. Experţii spun că are 3.620 de ani, pe baza inelelor sale de creştere. Deşi acest chiparos patagonian poate ajunge la 45 de metri înălţime, el creşte doar un milimetru pe an.

Senatorul

Acest chiparos gigantic trăieşte în Big Tree Park din Florida, printre palmieri. Senatorul are 38m înălţime şi circa 3.800 de ani.

Jōmon Sugi

Acest cryptomeria este cel mai mare conifer din Japonia, având 25m înălţime. El trăieşte într-o pădure veche  pe cel mai înalte munte de pe insula Yakushima. Inelele sale indică că ar avea cel puţin 2.000 de ani, însă unii experţi estimează că ar avea 7.000 de ani.

Generalul Sherman

Acest sequoia de 83m înălţime, cam cât o clădire cu 27 de etaje, este cel mai mare copac din lume. El se află în Sequoia National Park din California şi ar putea avea între 2.300-2.700 de ani.

Te Matua Ngahere

Acest copac Kauri se află în Pădurea Waipoua, din Noua Zeelandă şi ar avea circa 2.000 de ani vechime. Numele său înseamnă „Tatăl Pădurii” în maori şi este cel mai „gras” din Noua Zeelandă, având 16m lăţime. Din păcate, el a fost grav afectat în timpul unei furtuni din 2007.

Ienupărul Jardine

Acest ienupăr trăieşte în Cache National Forest din Utah, SUA. Iniţial se credea că are circa 3.200 de ani, însă experţii au aflat apoi că are „doar” 1.500 de ani.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Ce a putut să pățească o familie de români aflați în vacanță în Grecia. Au promis că nu se mai întorc vreodată aici: ”Dezamăgitor și regretabil”
Capital.ro
Se confiscă pe loc. Ilegal să transporți cu mașina în România. Legea nu se discută
Playtech.ro
Cine transmite la TV finala lui David Popovici de la Jocurile Olimpice de la Paris. Proba de înot poate fi văzută pe două posturi
DailyBusiness
Impozit MAI MIC pentru o categorie de români. Pentru cine se pregătește oferta din 2025?
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Zodiile care au mare noroc în dragoste. Vin vremuri fabuloase
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce face ori de câte ori aude numele victimei, dezvăluiri
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile. La ce trebuie să fim atenți și când trebuie să mergem la medic
Capital.ro
România se revoltă. Cu asta se ocupa, de fapt, BĂSESCU...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
CJUE: Justiția din Franța a greșit în cazul mandatului de arestare al lui Paul-Philippe al României
MediaFlux
BANI de la Guvern pentru nevoiași. ROMÂNII primesc echivalentul a 50 de EURO
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!