InfoCons cere autorităţilor să amâne redeschiderea hotelurilor şi restaurantelor după data de 15 mai

Reprezentanţii Asociaţiei InfoCons au solicitat autorităţilor din România amânarea redeschiderii hotelurilor şi restaurantelor după data de 15 mai, întrucât "distanţarea socială devine imposibil de aplicat". 
Romania TV
04 mai 2020, 07:56
InfoCons cere autorităţilor să amâne redeschiderea hotelurilor şi restaurantelor după data de 15 mai

În acest sens, specialiştii se întreabă care vor fi procedurile de aplicare a distanţării sociale şi cum pot fi asigurate spaţii de cazare şi servire a mesei.

„Se vehiculează informaţii cu privire la posibilitatea deschiderii începând cu data de 16 mai 2020 a restaurantelor, hotelurilor, teraselor, locurilor de joacă pentru copiii şi a spaţiilor special amenajate pentru animalele de companie. Cetăţeanul consumator a început să îşi facă rezervări la diferite spaţii de cazare, dar care sunt condiţiile de siguranţă pentru a evita răspândirea COVID-19 ? Trebuie adoptate măsuri clare în ceea ce priveşte accesul persoanelor în aceste spaţii. Majoritatea restaurantelor funcţionează în spaţii închise neavând terase, spaţii în care este oricum imposibilă respectarea regulilor privind purtarea măştilor fiind vorba despre servirea mesei. Distanţarea socială devine imposibil de aplicat, ceea ce va facilita răspândirea Covid-19. Solicităm ca aceste unităţi să nu fie deschise publicului larg, iar unităţile de tip hotelier de la mare sau munte care au capacitatea de cazare mare, în care accesul şi mobilitatea din interior, din lifturi, spre exemplu, pot crea aglomerări, să ia măsuri clare şi autorităţile cu atribuţii de control în domeniu să poată monitoriza aceste aspecte”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată de InfoCons Preşedinţiei României, Guvernul României, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Citeşte şi: Aplicaţie smartphone pentru urmărirea COVID-19. Cei care nu vor s-o instaleze sunt obligaţi să poarte brăţări

„Pentru unităţile de cazare cu capacitate mică de tipul pensiunilor, agropensiunilor, unde pot fi asigurate spaţii de cazare sau de servire a mesei, care va fi procedura de respectare a distanţiere socială? În avans, mass media, companiile şi patronatul din turism au apărut cu mesaje conform cărora, începând cu data de 16 mai 2020, se fac rezervări. Se percep consumatorilor bani în avans în condiţiile în care nu se cunosc încă condiţiile de redeschidere a acestor spaţii. Haideţi să luăm atitudine adoptând o9atitudine! Depinde de noi să luăm atitudine şi să fim uniţi, să fim informaţi, să fim atenţi, să fim cu o9atitudine! Nu plătiţi în avans rezervări care nu mai pot fi onorate ulterior! Sănătatea este în mâinile noastre şi decizia ne aparţine. Alegeţi întotdeauna doar în cunoştinţă de cauză!”, se arată în document.

Asociaţia InfoCons – Organizaţie pentru Protecţia Consumatorilor membră cu drepturi depline în Consumers International a fost înfiinţată în anul 2003 pentru a veni în întâmpinarea nevoilor consumatorilor din România.

Citeşte şi: Aproape jumătate din ţările UE relaxează de azi restricţiile. Ce măsuri intră în vigoare în Italia, Germania, Ungaria sau Grecia

Vineri, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, anunţa pe pagina sa de Facebook, faptul că intenţionează să organizeze, în cursul acestei săptămâni, o întâlnire cu organizaţiile reprezentantive din turism pentru a găsi măsuri suplimentare care să ajute firmele din domeniu să treacă peste această perioadă.

„Turismul românesc merită! În ultimii ani, 1 mai reprezenta începerea sezonului turistic în România. Din păcate, anul acesta, criza generată de COVID-19 a desfiinţat această tradiţie. Cu siguranţă săptămâna viitoare voi încerca să am o întâlnire cu organizaţiile reprezentative din acest sector al economiei. Este sectorul poate cel mai lovit din economie de această criză. Trebuie să găsim şi alte măsuri, pe lângă IMM INVEST, plata şomajului tehnic şi amânarea ratelor la banca, pentru a-i ajuta să treacă peste această perioadă dificilă. Împreună o să trecem peste aceasta criză şi ne vom bucura din nou de concedii în România”, a scris Cîţu.

Citeşte şi: Doctorii ruşi din prima linie cedează în lupta cu COVID-19. Un al treilea medic s-a aruncat de la etaj

La rândul său, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, preciza, pe propria pagină de socializare, că industria turismului va beneficia de un pachet de ajutor cu o componentă îndreptată spre reducerea costurilor cu energia electrică a hotelurilor şi restaurantelor şi o componentă care vizează capitalul de lucru, respectiv granturi pentru finanţarea cheltuielilor ce vor trebui făcute pentru aranjarea spaţiilor în vederea primirii turiştilor.

Cu toate acestea, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), Corina Martin, a afirmat, săptămâna trecută, că operatorii din turism au început să înregistreze, deja, foarte multe rezervări de vacanţe, unele chiar pentru primul weekend după ridicarea restricţiilor de deplasare, respectiv în perioada 15 – 17 mai.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...