Conform datelor centralizate, 60% dintre cei chestionaţi cred că lucrul la distanţă ar fi util cel puţin o zi – două pe săptămână, iar 10% ar vrea să lucreze chiar 3 – 4 zile de acasă, în perioada următoare, potrivit Agerpres.
În acelaşi sens, un sfert dintre angajaţi se aşteaptă să revină la birou în luna mai, dar activitatea acestora în clădirile de birouri va fi reluată treptat, în funcţie de evoluţia epidemiei de coronavirus şi de măsurile anunţate mai departe de către autorităţi.
„Pentru a asigura angajaţilor distanţarea socială la birou, angajatorii trebuie să ia în considerare unele modificări de amenajare a spaţiului şi a mobilierului, mai ales în cazul birourilor de tip open space. Este necesară asigurarea unei distanţe recomandate de doi metri liniari între angajaţi, ceea ce înseamnă că va fi necesară creşterea spaţiului alocat per angajat de la 8 metri pătraţi, cât este în prezent media în clădirile de birouri de clasă A, la peste 15 metri pătraţi per angajat. În acest context, anumite companii vor trebui să permită unui procent din angajaţi să continue lucrul de acasă, astfel încât regulile privind distanţarea socială, dar şi de rotaţie să poată fi respectate”, susţin specialiştii.
De asemenea, printre măsurile care pot fi implementate de către companii, pentru a-şi pregăti birourile pentru revenirea angajaţilor, se mai află rotirea birourilor din spaţiile deschise astfel încât aceştia să nu stea faţă în faţă, respectiv direcţionarea echipei către spaţii alternative de lucru din birou. Totodată, în recepţii pot fi instalate bariere temporare de plastic transparent, pentru a separa vizitatorii de biroul de recepţie, iar în birouri pot fi instalate partiţii înalte între birourile care se află faţă în faţă. Nu în ultimul rând, în sălile de conferinţe, după îndepărtarea unui număr de scaune, pot fi aplicate marcaje cu bandă pe pardoseală pentru a indica distanţa de siguranţă de doi metri între scaune, recomandă consultanţii Colliers International.
„Pentru a reduce atingerea mânerelor uşilor, este indicat să fie lăsate deschise uşile birourilor şi sălilor de conferinţe, cu excepţia cazului în care există o nevoie absolută de confidenţialitate. Din clădirile de birouri nu trebuie să lipsească nici indicatoarele care informează vizitatorii despre regulile de păstrare a distanţei, de spălare şi igienizare a mâinilor sau de purtare a măştilor în zonele publice. Folosind semnalizare, pot fi create căi unice, în sensul acelor de ceasornic prin spaţiu, iar prin adăugarea de bandă cu săgeţi pe pardoseala biroului poate fi indicată direcţia recomandată”, notează sursa citată.