Mutaţia virusului Covid 19 este cu 50% mai severă şi este rezistentă la anticorpi

Noua tulpină a coronavirusului identificată în Africa de Sud în octombrie, predominantă în prezent în ţara de pe continent cea mai afectată de pandemie, nu este mai mortală, dar este de 1,5 ori mai contagioasă, a afirmat luni un grup de experţi sud-africani, notează AFP, potrivit Agerpres.
Filip Stan
19 ian. 2021, 06:29
Mutaţia virusului Covid 19 este cu 50% mai severă şi este rezistentă la anticorpi

Mutaţia virusului Covid 19, numită 510Y.V2, „este cu 50% mai transmisibilă”, dar „nimic nu arată că noua tulpină este mai severă”, a declarat Salim Abdool Karim, epidemiolog şi copreşedinte al comitetului ştiinţific al Ministerului sud-african al Sănătăţii.Aceste concluzii au rezultat în special din datele colectate în principalele focare de contaminare din ţara situată în Africa australă.

Africa de Sud numără peste 1,3 milioane de cazuri de coronavirus, dintre care circa 37.000 de morţi. Grav lovită de al doilea val al pandemiei, ţara a înregistrat luni o scădere cu 23% a numărului de cazuri, a anunţat ministrul sănătăţii, Zweli Mkhize.

Africa de Sud a atins fără îndoială „punctul de inflexiune” al acestui al doilea val, a declarat el, „dar este prea devreme pentru a sărbători”, deoarece, în acelaşi timp, internările în spital au crescut cu 18,3% în raport cu săptămâna precedentă.

Al doilea val al pandemiei exercită o presiune enormă asupra sistemului sanitar al ţării, solicitat la maxim.

„Dacă pacienţii sunt mai puţin numeroşi, mortalitatea în spital nu s-a schimbat” între primul şi al doilea val, a subliniat un specialist membru al grupului, Waasila Jassat.

Descoperirea legată de mutaţia virusului Covid 19 a obligat autorităţile sud-africane să introducă noi restricţii în decembrie.

„Lumea a subestimat acest virus. Acest virus poate evolua şi adapta”, a recunoscut un alt om de ştiinţă din cadrul grupului, Alex Sigal, de la Institutul de cercetare pentru sănătate din Africa de Sud.

O altă mutaţie a unor variante de covid-19 – denumită E484K – care a apărut în Africa de Sud, iar mai recent în Brazilia şi Japonia, este ”cea mai îngrijorătoare” în privinţa răspunsului imunitar, avertizează un profesor de microbiologie de la Universitatea Cambridge, Ravi Gupta, relatează AFP.

Aceste variante sunt versiuni ale virusului iniţial, iar ele apar în timp, în urma unor mutaţii – un fenomen normal în viaţa unui virus, deoarece mutaţiile apar atunci când virusul se replică.

Numeroase mutaţii ale SARS-CoV-2 au fost observate de la apariţia acestuia în China, la sfârşitul lui 2019 – majoritatea fără consecinţe.
Însă unele îi pot acorda un avantaj în vederea supravieţuirii, inclusiv printr-o transmisibilitate mai mare.

Variantele care au apărut în Anglia, Africa de Sud şi Japonia – prin intermediul unor călători din Brazilia – au în comun o mutaţie, denumită N501Y.

O nouă mutaţie a virusului SARS COV2 bulversează întreaga comunitate medicală. Este „cea mai îngrijorătoare dintre toate”
Situată la nivelul proteinei ”spike” a noului coronavirus – un vârf care-i permite să penetreze celulele -. această mutaţie este suspectată de faptul că face aceste variante mai contagioase.

Însă mutaţia E484K este suspectată şi de alte lucruri.

”EVAZIUNE IMUNITARĂ”

Teste de laborator au arătat că mutaţia viruslui Covid 19,  E484K, pare capabilă să diminueze recunoaşterea virusului de către anticorpi, iar astfel să diminueze neutralizarea sa.

”În acest sens, ea poate ajuta virusul să ocolească protecţia imunitară oferită de o infecţie anterioară sau de către vaccinare”, avertizează profesorul François Balloux de la University College din Londra, citat de organismul britanic Science Media Centre.

Această perspectivă a unei ”evaziuni imunitare” îi îngrijorează pe oamenii de ştiinţă şi vizează eficienţa vaccinurilor.

Producătorii principalului vaccin administrat în lume, BioNTech şi Pfizer, dădeau asigurări la 8 ianuarie că vaccinul lor este eficient împotriva mutaţiei N501Y.

Însă verificările lor în laborator nu au vizat E484K. Ele nu sunt, astfel, suficiente pentru a conchide că vaccinul va fi la fel de eficient împotriva variantelor care prezintă mutaţia, spre deosebire de virusul ”clasic”.

De asemenea, un studiu publicat la 6 ianuarie prezintă cazul unei braziliene care s-a îmbolnăvit de covid-19 în mai şi care s-a reinfectat în octombrie cu o varinată care prezenta mutaţia E484K. Această a doua infectare a fost mai gravă decât prima şi ar putea arăta că mutaţia a cauzat un răspuns imunitar mai slab al pacientei.

Cu toate acestea, nimic nu arată că E484K este suficientă să facă variante ale virusului rezistente la vaccinurile actuale, calmează situaţia unii cercetărori.

”ÎNCEPUTUL PROBLEMELOR”

Chiar dacă se va adeveri că varianta E484K este mai puţin bine recunoscută de către anticorpi, alte componente ale variantelor vor rămâne în cătarea anticorpilor.

”Chiar dacă scazi eficienţa, vei avea întotdeauna o neutralizare a virusului”, apreciază Vincent Enouf, de la Centrul Naţional de Referinţă al Virusurilor Respiratorii din cadrul Institutlui Pasteur din Paris.

”Nu cred că această mutaţia virisului Covid 19 este problematică, ea singură, pentru vaccinuri”, declară pentru AFP imunologul Rino Rappuoli, un cercetător, directorul ştiinţific al gigantului frmaceutic Rino Rappuoli.

El este unul dintre semnatarii unui studiu publicat la 28 decembrie. Obiectivul studiului era să observe în laborator apariţia unei variante, punând, timp de mai multe săptămâni, virusul în prezenţa plasmei unui pacient vindecat de covid-19.

După mai puţin de trei luni, a apărut o variantă rezistentă la anticorpi. Această variantă prezenta trei mutaţii, inclusiv E484K.

”Trebuie să dezvoltăm vaccinuri şi anticorpi capabili să controleze variantele emergente”, conchidea acest studiu.

Mutaţia E484K ”ar putea să fie începutul problemelor” vaccinurilor, apreciază, la rândul său, profesorul Gupta.

”În acest stadiu, ele ar trebui să rămână toate eficiente, însă ceea ce ne îngrijorează este perspectiva unor viitoare mutaţii care ar putea apărea”, în afara celor deja observate, subliniază el, îndemnând ”să se vaccineze cât mai rapid posibil peste tot în lume”.

În contextul emergenţei unor noi variante, mai multe laboratoare au dat asigurări că sunt în măsură să furnizeze rapid noi versiuni ale vaccinurilor lor, în cazul în care acest lucru este necesar.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Despăgubiri pentru România și Bulgaria, după refuzul Schengen
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Interzis și ilegal în România. Guvernul a dat ordin joi, 18 iulie: Instituim noua infracțiune
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Lavrov Saluta Nominalizarea lui J.D. Vance ca Potențial Vicepreședinte al SUA
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'