Votul Curţii Constituţionale în cazul Kovesi a fost 6-3. Cine au fost judecătorii care au vrut ca şefa DNA să fie revocată din funcţie

În anul 2018, votul judecătorilor Curţii Constituţionale în cazul deciziei privind refuzul revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost de 6 la 3, potrivit unor surse judiciare.
Romania TV
05 mai 2020, 13:28
Votul Curţii Constituţionale în cazul Kovesi a fost 6-3. Cine au fost judecătorii care au vrut ca şefa DNA să fie revocată din funcţie

Laura Codruţa Kovesi a câştigat, la CEDO procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA. Judecătorii CEDO susţin că România a încălcat drepturile procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin revocarea acesteia din funcţie înainte de încheierea mandatului.

În 22 februarie 2018, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că declanșează procedura de revocare a procurorului şef al DNA Laura Codruța Koves. La acea vreme, Tudorel Toader a prezentat un raport cu 20 de „acte și fapte de netolerat într-un stat de drept”.

Citeşte şi: 

El i-a reproșat șefei DNA tergiversarea unor dosare, depășirea atribuțiilor atunci când DNA a anchetat Guvernul pentru controversata Ordonanță 13, comportament autoritar și discreționar, prioritizarea dosarelor în funcție de impactul mediatic, refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament sau lipsa unei reacții adecvate în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploiești.

Raportul ministrului Justiției referitor la șeful DNA a primit aviz negativ din partea Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu va da curs cererii de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi.

Ulterior, Tudorel Toader a sesizat Curtea Constituțională în cazul acestui refuz, iar judecătorii CCR au constatat, în 30 mai, existenta unui conflict juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și președintele Klaus Iohannis.

Pe 9 iulie, Klaus Iohannis a fost nevoit să semneze decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.

Citeşte şi:  

Cine sunt judecătorii care au votat pentru revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţie

Potrivit Republica.ro, hotărârea CCR a fost luată cu șase voturi la trei.

Cei trei judecători care au votat împotrivă sunt, potrivit surselor, fosta șefă a ICCJ, Livia Stanciu (propusă la CCR de Klaus Iohannis), fostul șef al DNA, Daniel Morar (propus la CCR de Traian Băsescu), și Mircea Minea, profesor universitar de drept, ajuns la CCR la propunerea PDL.

Valer Dorneanu, Marian Enache, Petre Lăzăroiu, Mona Pivniceru, Simona-Maya Teodoroiu și Varga Attila ar fi cei șase care au decis că președintele Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Laura Codruța Kovesi din funcția de șef al DNA. 

Fost membru al PSD și președinte al Camerei Deputaților, președintele CCR Valer Dorneanu a ajuns judecător constituțional la propunerea PSD, scrie republica.ro.

Același partid  l-a susținut și pe fostul deputat Marian Enache, care înainte de a ajunge la CCR a trecut prin Partidul Conservator condus de Dan Voiculescu și prin UNPR-ul lui Gabriel Oprea. 

Petre Lăzăroiu a ajuns la CCR în anul 2010 la propunerea fostului președinte Traian Băsescu.

Fost ministru al Justiției în cabinetul Ponta, Mona Pivniceru a devenit judecător constituțional la propunerea USL.

Simona-Maya Teodoroiu a fost propusă la Curtea Constituțională de PSD.

Varga Attila a ajuns judecător constituțional la propunerea PDL.

În decembrie 2018, Kovesi a atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului decizia prin care a fost revocată din funcția de procuror-șef al DNA, susţinând că i-au fost încălcate mai multe drepturi.

Citeşte şi: Laura Codruţa Kovesi, prima reacţie după ce a câştigat la CEDO. „Doresc stoparea îngenuncherii procurorilor”

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul din România unde cumperi un apartament cu 2 camere la doar 7.000 de euro. Ajungi imediat în centru, ai supermarket și restaurante aproape
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Limba romani a apărut pe Google Translate! Ce variantă a acestei limbi a fost aleasă de Inteligența Artificială
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Comisia Europeană ia act de hotărârile Tribunalului General al Uniunii Europene privind accesul la contractele de vaccinuri COVID-19
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'