Laura Codruţa Kovesi a câştigat, la CEDO procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA. Judecătorii CEDO susţin că România a încălcat drepturile procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin revocarea acesteia din funcţie înainte de încheierea mandatului.
În 22 februarie 2018, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că declanșează procedura de revocare a procurorului şef al DNA Laura Codruța Koves. La acea vreme, Tudorel Toader a prezentat un raport cu 20 de „acte și fapte de netolerat într-un stat de drept”.
El i-a reproșat șefei DNA tergiversarea unor dosare, depășirea atribuțiilor atunci când DNA a anchetat Guvernul pentru controversata Ordonanță 13, comportament autoritar și discreționar, prioritizarea dosarelor în funcție de impactul mediatic, refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament sau lipsa unei reacții adecvate în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploiești.
Raportul ministrului Justiției referitor la șeful DNA a primit aviz negativ din partea Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu va da curs cererii de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi.
Ulterior, Tudorel Toader a sesizat Curtea Constituțională în cazul acestui refuz, iar judecătorii CCR au constatat, în 30 mai, existenta unui conflict juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și președintele Klaus Iohannis.
Pe 9 iulie, Klaus Iohannis a fost nevoit să semneze decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.
Potrivit Republica.ro, hotărârea CCR a fost luată cu șase voturi la trei.
Cei trei judecători care au votat împotrivă sunt, potrivit surselor, fosta șefă a ICCJ, Livia Stanciu (propusă la CCR de Klaus Iohannis), fostul șef al DNA, Daniel Morar (propus la CCR de Traian Băsescu), și Mircea Minea, profesor universitar de drept, ajuns la CCR la propunerea PDL.
Valer Dorneanu, Marian Enache, Petre Lăzăroiu, Mona Pivniceru, Simona-Maya Teodoroiu și Varga Attila ar fi cei șase care au decis că președintele Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Laura Codruța Kovesi din funcția de șef al DNA.
Fost membru al PSD și președinte al Camerei Deputaților, președintele CCR Valer Dorneanu a ajuns judecător constituțional la propunerea PSD, scrie republica.ro.
Același partid l-a susținut și pe fostul deputat Marian Enache, care înainte de a ajunge la CCR a trecut prin Partidul Conservator condus de Dan Voiculescu și prin UNPR-ul lui Gabriel Oprea.
Petre Lăzăroiu a ajuns la CCR în anul 2010 la propunerea fostului președinte Traian Băsescu.
Fost ministru al Justiției în cabinetul Ponta, Mona Pivniceru a devenit judecător constituțional la propunerea USL.
Simona-Maya Teodoroiu a fost propusă la Curtea Constituțională de PSD.
Varga Attila a ajuns judecător constituțional la propunerea PDL.
În decembrie 2018, Kovesi a atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului decizia prin care a fost revocată din funcția de procuror-șef al DNA, susţinând că i-au fost încălcate mai multe drepturi.